به گزارش خبرگزاری حوزه، تتو یا خالکوبی یکی از عارضه های فرهنگی است که در دوره معاصر وارد فازهای جدیدی نیز شده است.
از حاشیه ها و عوارض فرهنگی و اجتماعی و جسمی تا تحولات که در آینده متوجه افرادی که تتو می زنند می شود تا هزینه های تتوکاری و... این عارضه را به یکی از معضلات امروز اجتماعی و فرهنگی جامعه ایرانی بدل کرده است.
در گذشته خالکوبی ها در جامعه ایرانی مبتنی بر سنت های خرده فرهنگی و بعضا قشری بود که به شکل خاصی نیز این کار انجام می شد که در سالهای پس ازانقلاب به شکل کاملی در کشور رو به کاهش گذارد ولی در سالهای اخیر مدل های تتو و خالکوبی کاملا بر اساس گرایشات شدید برگرفته از فضای مجازی و مدل های غربی بوده است که آثار و تبعات آن را نیز شدت بخشیده است.
در این بین کاهش سن و جنسیت در تتوکاری و خالکوبی به شدت نگران کننده ای در حال در نوردیدن است. اگرچه تتو کاری در ایران سابقه طولانی دارد ولی در گذشته به هر دلیل، شکل های تتو و خالکوبی وابسته به خاستگاه های فرهنگی و نه بدن نمایی صرف داشته است.
مثلا در گذشته خالکوبی در یک سری زمان ها و بین بانوان نیز مرسوم بوده است که دلیل اصلی آن، نشان دادن وابستگی ژنتیک به خاندان و قشر خاصی بوده است. یا سربازان ساسانی و غیره برای نشان دادن وفاداری خود به پادشاه و سر سلسله ها بدن خود را خالکوبی می کردند. کارکردهای تتو در تاریخ ایران را می توان در حوزه ارایه معنویت و نشان دادن مذهب و عرض ارادت به الگوهای دینی خلاصه کرد.
البته با توجه به نظر مشخص اسلام نسبت به چنین رفتارهایی، این عارضه در میان جامعه مذهبی پس از اسلام در ایران محبوبیت نداشته است و در جامعه افراد خاص و تحصیلکرده نیز کمتر شاهد این عارضه بوده ایم؛ ولی در سالهای اخیر با توجه به اینکه تتوکاری به شکل هنر روی بدن درآمده است شاهد رفتارهای جدید و گرایشات نسل جوان به این سمت بوده ایم که البته همچون برخی پدیده های اجتماعی نوپدید دیگر دارای عوامل محیطی مختلف و البته عوارض عمیق تر است.
در این گزارش به سراغ پسرانی می رویم که سابقه تتوکاری را داشته اند.
یاسر ۲۱ ساله:
مگر چیز خاصی است که دنبال دلایلش هستید؟
یاسر پسر ۲۱ ساله ای است که بیش از دو سال است که روی دست هایش خالکوبی کرده است. او در گفت وگو با ما در خصوص دلایل تتو بدنش گفت: دلیل خاصی ندارد. چیز خاصی هم نیست. امروز همه دنبال همین کارها هستند. همه دنیا هم خالکوبی دارند.
وی در خصوص برخورد خانواده اش با وی گفت: خانواده من مذهبی هستند و اصلا موافق تتو نبودند به همین خاطر آنها را در مقابل عمل انجام شده قرار دارم (با خنده) بعد از آن چند روز اعتراض کردند و در ادامه از من قول گرفتند که جلوی کسی نشان ندهم؛ ولی بعد از مدتی همه تتوی من را دیدند.
وی در خصوص انگیزه اصلی اش از تتو کاری گفت: فکر نکنم انگیزه خاصی لازم باشد. مثل اینکه بگویید که چرا شلوار جین می پوشید یا چرا شلوار بگ می پوشید. وقتی چیزی مد می شود نمی شود از هر کسی پرسید چرا این لباس را می پوشید.
یاسر در خصوص هزینه تتوی خود هم گفت: اینکار را سال پیش انجام دادم و برای همین تتو روی دستم حدود ۲ و نیم میلیون هزینه کردم.
وی در خصوص مدل تتوی خود هم گفت: تصویر تتو را پیشتر روی دست یکی از آشنایان دیدم و از تتو کار خواستم همان تصویر را روی دستم خالکوبی کند.
وی در خصوص عوارض تتو هم بیان کرد: تا حالا که عوارض خاصی نداشته است؛ به پاک کردنش هم واقعا فکر نکردم. فکر هم نمیکنم پاک کنم. فعلا که زیباست؛ اگر در آینده پشیمان شدم، آن وقت فکر آن را هم می کنم.
حمید ۳۱ ساله پدر دو فرزند:
تتو روی بدنم را چند سال پیش انجام دادم
حمید، مردی متاهل و صاحب دو فرزند است که شغل بازاری دارد. او می گوید که ۵ سال پیش و پیش از پدر شدنش تتو کرده است.
او گفت: راستش تتو را به تحریک یکی از دوستانم انجام دادم. چون حس میکردم کار زیبایی است. تتو روی بازو کتفم پنج سال پیش انجام شد و آن زمان و در اوایل تتو کردن هم رضایت داشتم ولی به مرور حس کردم که کار چندان درستی نیست.
وی تصریح کرد: راستش وقتی بچه ام به سن تشخیص رسید و در خصوص تتو از من سوال می پرسید، ناخودآگاه به یاد پدرم که شخصیتی کاریزماتیک و الگوبخش بود افتادم و حس کردم که از پدرم نسبت به درک پدری و فرزندی بسیار پایین ترم.
وی گفت: راستش نمی توانم چیز خاصی بگویم ولی حس میکنم کار درستی نکردم چون در این زمینه شناخت کاملی نداشتم و حس می کردم که کار خوبی است ولی رفته رفته جذابیت این کار برایم از بین رفت.
وی در خصوص خانواده نیز گفت: راستش پدر من اصلا از اینکار با خبر نیست و غیر از خانواده خودم و بچه های باشگاه و چند تن از دوستانم، کسی نمی داند که تتو کرده ام. به شدت روی این مساله هم حساس بودم که کسی متوجه این مساله نشود.
وی در خصوص قیمت تتو نیز گفت: راستش در آن زمان هزینه ای حدود ۸۰۰ هزار تومان انجام دادم ولی این هزینه در این سالها خیلی بیشتر شده است.
حمید در خصوص اینکه آیا ممکن است سالها بعد از این کار پیشمان شود گفت: قطعا از اینکار پشیمان هستم ولی سعی میکنم به آن فکر نکنم و راستش به دلیل هزینه بالای پاک کردن تتو به آن خیلی فکر نکرده ام.
شایان ۲۴ ساله:
برای خوش تیپ بودن تتوکاری لازم است
شایان پسری ۲۴ ساله است که می گوید تتوکاری امروزه یکی از عناصر خوش تیپی و زیبایی یک فرد به حساب می آید و اصلا نباید نسبت به آن حساسیت ایجاد کرد.
وی که در ابتدا دوست نداشت در خصوص این موضوع صحبت کند گفت: راستش تتو کاری یک کار جوان پسند و امروزی است و بالأخره جزوی از بدن همه ما مبدل شده است.
وی افزود: بعضی آدم ها که می خواهند ما را با کسانی که تتو ندارند مقایسه کنند به این نکته توجه نمی کنند که هر کسی معیار خاصی برای زندگی و تیپ و لباس خود دارد. نباید به کسی گفت چرا اینکار را می کنید. امروز زیبایی و تیپ جوانان با گذشته تفاوت کرده است و باید این را پذیرفت.
شایان گفت: در سال گذشته ۲۲ میلیون برای تتوهایش هزینه کرده است که شامل سه تتوی بزرگ روی بدنش بوده است.
وی افزود: کمی خارش روی بدنم را حس می کردم که مدتی هم اذیتم کردم. راستش هنوز هم نسبت به خیلی چیزها می ترسم ولی حس میکردم با تتو زیباتر به نظر می رسم. تلاش می کردم که حتما خاص باشم و به همین دلیل هم تتو کردم.
شایان تصریح کرد: راستش تتو را زیر نظر متخصص انجام ندادم. یکی از دوستانم هم مشکلات خاصی پیدا کرد ولی برای اینکه این مشکلات را نداشته باشم تحقیق بیشتری کردم. حتی مجبور شدم هزینه بیشتری هم بکنم. امروز تتوهای ۵۰۰ هزار تومانی هم وجود دارد ولی اصلا نباید طرف آنها رفت چون واقعا «آدم بیچاره کن» هستند.
وی افزود: الگوی خاصی برای تتو زدن نداشتم. راستش کاتالوگی از تتوهای زیبا را نشانم دادند و من هم دو سه نوع را انتخاب کردم. حس می کنم کار بدی نکردم ولی واقعا نسبت به آینده هیچ فکری ندارم. اصلا نمی دانم در آینده بدانم که کار خوبی کرده ام یا خیر.
علیرضا ۱۸ ساله:
راضی نیستم از تتوأم؛ به کسی آن را نشان نمی دهم
علیرضا پسری ۱۸ ساله است که امسال تتو کاشته است. او می گوید تتو اش انقدر که خودش فکر می کرد زیبا نشده است.
او گفت: راستش برای تتو نزد یکی از تتو کاران حرفه ای تهران رفتم؛ ولی به من گفت که صبر کنم یک سال بعد بیایم ولی اشتیاق من به خالکوبی به حدی بود که حس نمیکردم بتوانم صبر کنم.
وی تصریح کرد: چندان از تتویی که در یکی از نقاط بدنم کردم راضی نیستم. به همین خاطر هم به کسی آن را نشان نمی دهم. تصوری که از تتو روی بدن دیگران من را تحت تاثیر قرار می داد با آنچه تجربه کردم واقعا فرق داشت.
وی اظهار کرد: راستش برای این تتو، هم از خانواده حرف شنیدم، هم دوستانم. هم خودم حس میکنم که با بیماری هایی که زیاد هم شده است در آینده دست به گریبان می شوم. چون حس میکنم موارد بهداشتی برای من رعایت نشد ولی اشتیاقم به تتو اجازه نمی داد به چیزهای دیگر فکر کنم.
وی گفت: چند روز پیش شنیدم که پسر عموی یکی از دوستانم به دلیل همین سوزن های خالکوبی دچار عارضه شده است ولی دیگر کاری از دست کسی برای او بر نمی آید. بخاطر همین کلا از اینکار پشیمانم. هم آنچه می خواستم نشد و هم اینکه می ترسم بلایی که سر پسر عموی دوستم آمد سر من هم بیاید. تازه مخالفت های خانواده را هم دارم که اصلا خبر ندارند چنین تتویی انجام دادم. به خاطر همین مدت هاست که با آنها استخر نمی روم و اجازه نمی دهم طوری شود که تتوهای من را ببینند. چون حوصله غر زدن های آنها را دیگر ندارم.
این گزارش نمونه ای چند نمونه خالکوبی شده بود که در بین جمعیت آماری پسران قم و تهران انجام شد. در گزارش های بعدی به سراغ کیس های جمعیتی و جنسیتی در خواهیم رفت تا از دلایل و انگیزه ها و فکر آنها نسبت به اینکار جویا شویم.
برای مطالعه سایر مطالب پرونده زیرِ پوست، به اخبار مرتبط پایینِ همین صفحه مراجعه کنید










نظر شما