شنبه ۲ خرداد ۱۴۰۵ - ۲۳:۴۳
امام محمد باقر(ع) باب علم و معرفت را بر روی مردم باز کردند

حوزه/ حجت الاسلام حاجی آبادی گفت: امام باقر(ع) باب علم و معرفت را بر روی مردم باز کردند و مردم هم که تشنه معارف اهل بیتی بودند با شوق زیاد در کلاس‌ها و محفل‌های علمی امام باقر(ع) شرکت می کردند.

حجت الاسلام احمد حاجی آبادی کارشناس دینی در گفت و گو با خبرگزاری حوزه در تهران درباره تلاش‌های امام باقر (ع) برای پایه‌گذاری نهضت علمی تشیع در شرایط حکومت بنی عباس، گفت: وجود مقدس ائمه اطهار (ع)، همه و همه در راستای سعادتمندی انسان‌ها بر اساس شرایط زمانی و محیطی خودشان، بهترین و بیشترین فعالیت را ارائه کردند و مسیر مردم را به سمت سعادتمندی هموار کردند و در این مسیر، حضرت باقرالعلوم (ع) کار مهمی انجام دادند.

وی خاطرنشان کرد: امام باقر (ع) به دلیل شرایط پیرامونی و محیطی و اجتماعی-سیاسی زمان‌شان این فرصت را پیدا کردند تا با بهره‌گیری از خلأ قدرتی که در زمان امام باقر (ع) ایجاد شده بود، کرسی‌های درس خود و معارف دین خدا را برای مردم باز کنند و مردم را در کنار سفره معرفتی اهل بیت (ع) مهمان کنند.

حجت الاسلام حاجی آبادی با اشاره به ویژگی‌های دوران امام باقر (ع) بیان کرد: در ایام شکست و اضمحلال بنی‌امیه و سر کار آمدن بنی عباس، از آنجا که حکام ظلم و تباهی در آن زمان به دنبال استحکام حکومت‌های غاصب خودشان بودند، کمتر فرصت می‌کردند به رفتارها و عملیات‌های فکری و پرورشی اهل بیت (ع) بپردازند، به همین دلیل امام باقر(ع) به عنوان مؤسس علوم باقری درهای معارف را به روی مردم باز کردند و شاگردانی را به کلاس معرفتی اهل بیت (ع) دعوت نمودند.

مردم در زمان امام سجاد (ع) شیوه ارتباط‌گیری با خدا را آموخته بودند

کارشناس دینی تصریح کرد: بعد از شهادت امام حسین (ع) که مردم از خواب غفلت بیدار شده بودند، در زمان امام سجاد (ع) شیوه ارتباط‌گیری با خدا، مؤمن و متدین بودن را آموخته بودند و حضور در کنار اهل بیت (ع) را به عنوان بهترین تجربه زندگی خودشان دریافت می‌کردند، امام باقر(ع) در چنین شرایطی باب علم و معرفت را بر روی مردم باز کردند.

وی تأکید کرد: مردمی که تشنه معارف اهل بیتی بودند به‌راحتی در کلاس‌ها و محفل‌های علمی امام باقر(ع) شرکت کردند و این شرایط وجود داشت تا زمان امام صادق (ع) که به اوج خود رسید و این موفقیت و موقعیت علوم باقری و علوم صادقی از آن زمان رشد پیدا کرده و به حد کمال رسید.

وی با بیان اینکه بیشترین دستاوردهای فقهی، تفسیری و کلامی ما در زمان امام باقر(ع) و امام صادق(ع) بوده است، عنوان کرد: در زمان امام موسی بن جعفر (ع) و در زمان امام رضا (ع)، بنی‌عباس فهمیدند اگر نهضت علمی ایجاد شده توسط اهل بیت ادامه پیدا کند، قطعاً دیگر اینها نمی‌توانند مردم را فریب دهند و ظلم‌ها و جنایات خود را پیش برند و به مطامع دنیوی‌شان برسند.

کارشناس دینی افزود: بعد از شهادت امام صادق (ع) دیگر حکام بنی‌عباس اجازه باز کردن این درهای معرفتی را به امام موسی بن جعفر (ع) نداند. حتی در زمان امام رضا (ع)، مأمون برای اینکه امام و حجت خدا را بیشتر تحت نظر داشته باشد، امام را از مدینه به مرو در حقیقت تبعید کرد و با خودش به اجبار برد، برای اینکه بتواند رفتارهای علمی و پرورشی امام و حجت خدا را تحت کنترل خودش قرار دهد.

حجت الاسلام حاجی آبادی در شرح روایتی از امام باقر(ع) عنوان کرد: امام باقر(ع) در کنار گستردن فقه و تفسیر بیشترین تلاش را داشتند، در همین ایام هم امام از پرورش اخلاقی مردم، آنها را بی‌نصیب نگذاشتند. در یکی از بیاناتی که از امام باقر(ع) به ما رسیده است، حضرت می‌فرمایند: «الْکَمَالُ کُلُّ الْکَمَالِ التَّفَقُّهُ فِی الدِّینِ وَ الصَّبْرُ عَلَی النَّائِبَةِ وَ تَقْدِیرُ الْمَعِیشَةِ».

راه دستیابی به سعادت و کمال در کلام امام باقر(ع)

کارشناس دینی در تشریح روایت فوق، اظهار کرد: حضرت می‌فرمایند؛ همه کمال، رشد و سعادتمندی را در سه امر خلاصه می‌بینم. اولین عامل سعادتمندی انسان‌ها جستجو کردن، پرسشگری و تلاش برای سهم هر چه بیشتر گزاره‌های دین و ارزش‌های دینی است. این اولین معیار سعادتمندی انسان‌ها است که باید بروند با تحقیق دین را دریافت کنند و گزاره‌های دینی را با تحقیق مورد پذیرش قرار دهند و آن وقت انسان بیشترین سهم و حظ را از گزاره‌های دینی می‌برد چون همه گزاره‌های دینی را با جان و دلش قبول کرده است.

وی درباره دومین عامل سعادتمندی انسان‌ها طبق فرموده امام باقر (ع) خاطرنشان کرد: صبوری کردن در سختی‌ها و مشکلات، دومین عامل سعادتمندی انسان‌ها است، ناشکیبایی‌ها است که انسان‌ها را از وصل به اهداف بلند محروم می‌کند.

حجت الاسلام حاجی آبادی، با بیان اینکه سومین عامل سعادتمندی هم این است که انسان برای هر امری از امور زندگی، برنامه‌ریزی داشته باشد، گفت: این یعنی برای معیشتش اندازه‌گیری کند و دقیقاً تمام آنچه را که برای زندگی برتر به آن نیاز دارد، مشخص باشد، امروز که ما در شرایط جنگی هستیم و دشمن با خباثت ذاتی خود اقدام به محاصره دریایی کرده است، ملت ایران باید در زمینه اقتصادی بیش از گذشته اهل تدبیر و صرفه جویی باشند.

انتهای پیام. /

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha