جمعه ۸ آبان ۱۴۰۵ - ۱۱:۲۷
سامان‌دهی طلاب و دانش‌آموختگان؛ ضرورت راهبردی حوزه علمیه است

حوزه/در دومین جلسه صحن ستاد راهبری سرمایه انسانی حوزه‌های علمیه، سامان‌دهی طلاب و دانش‌آموختگان و انطباق نظام آموزشی با نیازهای جامعه و حکمرانی به عنوان یک ضرورت راهبردی مورد تأکید قرار گرفت.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، حجت‌الاسلام والمسلمین علی قنواتی، معاون امور طلاب و دانش‌آموختگان حوزه‌های علمیه طی سخنانی در نشست صحن ستاد راهبری سرمایه انسانی حوزه های علمیه به میزبانی بنیاد نخبگان حوزه های علمیه در قم که با حضور اعضای حقیقی و حقوقی ستاد به صورت حضوری و وبیناری با دستور جلسه تربیت و سامان‌دهی نخبگان مدیریتی برگزار شد، با تأکید بر ضرورت نگاه کلان و راهبردی به این مسئله تصریح کرد: سامان‌دهی طلاب و روحانیون، به‌ویژه پس از پیروزی انقلاب اسلامی و در نسبت با لایه‌های مختلف حکمرانی، از بنیادی‌ترین مسائل حوزه است که تحقق آن به اثربخشی نظامات و برنامه‌های حوزوی می‌انجامد.

سامان‌دهی سرمایه انسانی؛ ضرورتی راهبردی برای حوزه‌های علمیه

حجت‌الاسلام والمسلمین قنواتی در تبیین ابعاد این موضوع بیان داشت: سامان‌دهی طلاب و روحانیون، به‌ویژه پس از پیروزی انقلاب اسلامی و در نسبت با لایه‌های مختلف حکمرانی، از بنیادی‌ترین مسائل حوزه است. تحقق این امر می‌تواند به اثربخشی نظامات و برنامه‌های حوزوی بینجامد؛ ازاین‌رو، لازم است این موضوع با نگاهی کلان و راهبردی و با بهره‌گیری از دیدگاه‌های اندیشمندان و بزرگان حوزه دنبال شود.

وی افزود: آمارهای ارائه‌شده از وضعیت طلاب و دانش‌آموختگان حوزه علمیه قم، از وجود جمعیت قابل توجهی از نیروهای برخوردار از تحصیلات حوزوی کامل حکایت دارد که برای آنان باید نقش‌ها و جایگاه‌های متناسب تعریف شود؛ این در حالی است که در عرصه‌هایی همچون تبلیغ، آموزش، پژوهش، مدیریت و فعالیت‌های فرهنگی و اجتماعی، همچنان با کمبود نیروی انسانی مواجه هستیم. این وضعیت، ضرورت طراحی نظامی منسجم برای شناسایی، هدایت، به‌کارگیری و پشتیبانی از ظرفیت‌های انسانی حوزه را دوچندان می‌کند.

معاون امور طلاب و دانش آموختگان حوزه های علمیه بیان کرد: سامان‌دهی سرمایه انسانی بدون بازنگری در نظام تعلیم و تربیت، آموزش‌های مهارتی و سیاست‌های پشتیبان امکان‌پذیر نیست. نظام آموزشی حوزه باید از ابتدا با توجه به مأموریت‌های مورد انتظار از طلاب طراحی شود تا دانش‌آموختگان پس از طی سال‌های طولانی تحصیل، از مسیر مشخصی برای نقش‌آفرینی متناسب با توانمندی‌ها و نیازهای جامعه برخوردار باشند.

طراحی سازوکارهای مأموریت‌محور برای حضور روحانیت در دستگاه‌ها

حجت الاسلام والمسلمین قنواتی اظهارکرد: برخی تجربه‌های نسبتا موفق نسبت به رشد کمی و حضور کیفی و هدفمند و مؤثر طلاب در برخی مأموریت‌ها از جمله طلاب فعال در نهاد تعلیم و تربیت کشور در سال‌های اخیر، نشان می‌دهد که با اتخاذ سیاست‌ها و برنامه‌ریزی‌های مناسب می‌توان زمینه نقش‌آفرینی گسترده‌تر ظرفیت‌های حوزوی را فراهم کرد. در این زمینه، باید میان «استخدام در دستگاه‌ها» و «مأموریت‌یافتن برای خدمت» تمایز قائل شد و سازوکارهایی متناسب با هویت، رسالت و استقلال کارکردی حوزه و روحانیت طراحی کرد.

اولویت‌بندی کارویژه‌های حوزه و تقویت نقش‌آفرینی در حکمرانی

وی گفت: با توجه به احصای کارویژه‌های حوزه و روحانیت، لازم است این مأموریت‌ها متناسب با اولویت‌ها و نیازهای آینده و ضروری جامعه رتبه‌بندی شوند. حضور مؤثر روحانیت در لایه‌های مختلف حکمرانی و جامعه، از جمله مدیریت‌های حوزوی و غیرفقاهتی و نیز مأموریت‌های علمی، پژوهشی و تبلیغی، باید در کانون توجه این اولویت‌بندی قرار گیرد تا ظرفیت‌های علمی و انسانی حوزه به‌صورت هدفمند در خدمت حل مسائل کشور و تحقق بخشی به آموزه‌های دینی قرار گیرند.

استاد حوزه علمیه قم ادامه داد: تحقق سامان‌دهی مطلوب مستلزم بازنگری هماهنگ در نظامات آموزشی، تربیتی، مهارتی، حمایتی و معیشتی و نیز اصلاح روابط میان نهادهای متولی است. نهادهای حوزوی باید به‌جای موازی‌کاری یا خنثی‌سازی ظرفیت‌های یکدیگر، نقش مکمل ایفا کنند و زمینه حضور و فعالیت نیروهای توانمند را در عرصه‌های مورد نیاز فراهم آورند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha