پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ |۱۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 12, 2024

حضرت آیت‌الله صافی گلپایگانی در جواب نامه یک جوان، مکاشفه حقیقی و اهل مکاشفه را تبیین کردند.

به گزارش خبرگزاری حوزه متن نامه و پاسخ این مرجع تقلید بدین شرح است.

 بسمه تعالي

محضر مرجع عاليقدر حضرت آيت الله العظمي صافي گلپايگاني مدظله الوارف

با سلام و آرزوي طول عمر براي حضرتعالي؛

بنده جواني هستم و از جنابعالي كه داراي مقامات علمي و عرفاني بالايي هستيد دستوري مي‌خواهم تا مكاشفه‌اي هر چند در سطح پايين براي من رخ بدهد كه ان‌شاءالله موجب اطمينان قلب بنده گردد؟ با تشكّر و احترام

 بسم الله الرحمن الرحيم

عليكم السلام و رحمة الله

فرزندم! از آغاز جواني و تكليف، از قرآن مجيد و هدايت‌هاي احاديث شريفه و دعاهاي معتبر، مثل صحيفه سجاديه الهام و دستور بگير و در پي اين فكر كشف و مكاشفه كه حتي بعضي مدعي‌ داشتن آن شده‌اند، وقت و عمر خود را ضايع نكن.

اين همه مشاهده انسان را كافي نيست؟ اين همه آيات و نشانه‌هاي خدا و انكشافاتي كه عقل بشر به وسيله تفكر در خلقت جهان و زمين و آسمان و آفتاب و ماه و منظومه‌ها و كهكشان‌ها و انسان و حيوانات و جنبندگان و عالم وسيع نباتات و وجود خود انسان، همه وسيله كشف و شهود حقايق است.

چيزي از معارف و خداشناسي پنهان نمانده است كه با مكاشفه بتوان آن را به دست آورد. در خودت، در خلقت خودت، در عجايب  عالم خلقت و اين‌ همه اسرار و علايم حق و حقيقت، بينديش كه همه مكاشفه است. مگر با چشم سر آنچه را مي‌بيني كم است؟ اين همه آيات آشكار را كه مي‌بيني، نشان و دليل بر عالم غيب نيست كه مي‌خواهي با خواب و مكاشفه، خدا را بشناسي و عقيده را محكم كني؟!

گــر اهـــل معـرفتي هر چه بنگري خوب است

كه هر چه دوست كند همچو دوست محبوب است

كـــدام بــــرگ درخـــت است اگر نـظر داري

كـــه ســـرّ پــاك الهي در آن نه محجوب است

اين همه درخت‌هاي گوناگون، اين همه ميوه به طعم‌هاي جالب و جاذب، اين همه شكوفه‌ها و گل‌هاي رنگارنگ؛

بــرگ درخــتان سبز در نـظر هـوشيار

هر ورقش دفـتري است معرفت كردگار

نظر كن. فكر كن. كتاب آفرينش را بخوان. شگفتي‌هاي برّ و بحر، استعداد بشر و خواص گياه‌ها و سنگ‌ها. در همه نظر كن. همه، كشف و انكشاف و شهود است.

خدا، خودش را با اين آثار قدرت و حكمت به همه نشان داده است. هر جزء كوچك از اجزاء و اعضاء اين عالم، كتاب بزرگ كشف و شهود است، ولي بايد بشر بخواهد، و ببيند، و تسبيح خدا را بگويد.

قرآن مي‌فرمايد: «وَ فِي الْأَرْضِ آياتٌ لِلْمُوقِنِينَ وَ فِي أَنْفُسِكُمْ أَفَلاَ تُبْصِرُونَ؛ در زمين براي اهل بصيرت نشانه‌هايي است و در وجود خودتان. آيا نمي‌بينيد؟»

مگر مكاشفه با اين همه آيات بي‌شمار كه قرآن مي‌فرمايد، حاصل نمي‌شود؟ چرا مكاشفه به صورت‌هايي، مثل خواب را دنبال كنيم، و مكاشفه و استكشاف را با تفكر در خلق آسمان و زمين پي نمي‌گيريم كه مكاشفه حقيقي است، و صوفيانه و عارفانه و مصنوعي نيست؟!

سير در آفاق انفس، عالم‌شناسي، حيوان‌شناسي، انسان‌شناسي، آب‌شناسي، خاك‌شناسي و گياه‌شناسي و… همه وسيله مكاشفه است. چرا دور مي‌رويم؟ خودشناسي «مَنْ عَرَفَ نَفْسَهُ فَقَدْ عَرَفَ رَبَّهُ‌».

تويــي تـو، نســـخـه صـنع  الـهي

بجو از خويش هر چيزي كه خواهي

اگر همه عقل‌هاي بشر را به يك نفر بدهند كه قرن‌ها و قرن‌ها در خودش فكر كند تمام نمي‌شود.

كشف و مكاشفه اين است كه فرمودند: به هر چه مي‌نگريد و از هر چه به ظاهر مي‌بينيد، به باطن آن نظر كنيد.

مكاشفه حقيقي، تأمل در مثل اين آيات است: «إِنَّ فِي خَلْقِ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَاخْتِلَافِ اللَّيلِ وَ النَّهَارِ لَآياتٍ لِأُولِى الْأَلْبَابِ الَّذِينَ يذْكُرُونَ اللّهَ قِياماً وَ قُعُوداً وَ عَلَى جُنُوبِهِمْ وَ يتَفَكَّرُونَ فِي خَلْقِ السَّمَاوَاتِ وَ الْأَرْضِ رَبَّنَا مَا خَلَقْتَ هَذَا بَاطِلاً سُبْحَانَكَ فَقِنَا عَذَابَ النَّار».

در اين راه، آنچه مهم است و شخص را بيشتر موفق مي‌نمايد، اهتمام در عبادات و عمل به احكام دين و التزام به هدايت‌هاي ائمه طاهرين ‌عليهم‌‌السلام و تقوي و پرهيزكاري و پرهيز از گناه، حتي مكروهات است.

امّيد آن‌كه شما جوان عزيز موفق شويد به  مدارج و مراتب عاليه علم و عمل و اخلاق و انسانيت نائل شويد و خصوصاً امام زمان و قطب عالم امكان حضرت مولانا بقية الله المهدي ارواح العالمين له الفداء را - كه امروز به بركت وجود آن حضرت عالم برپاست- فراموش ننماييم، و سعي كنيم با اعمال و رفتار، آن حضرت را از خود، راضي و خوشنود سازيم كه اين منتهي الآمال است.

موفّق باشيد

لطف الله صافي

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha