یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ |۱۳ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 15, 2024
آیت الله العظمی نوری همدانی

حوزه/ این مرجع تقلید برلزوم الگوگیری از حضرت علی(ع) در زمینه رعایت عدالت و حقوق مردم تاکید کردند و گفتند: براساس کلام امیرالمومنین(ع)، غیرممکن است حکومتی که ظلم می کند، دوام داشته باشد.

به گزارش خبرگزاری «حوزه»، حضرت آیت الله نوری همدانی دوشنبه شب در برنامه «چشمه معرفت» ویژه برنامه ایام ماه مبارک رمضان که از شبکه یک سیما پخش شد، با اشاره به اینکه ارزش شب قدر از هزارماه بیشتر است، اظهار داشتند: در شب قدر به توبه و تضرع در درگاه متعال پرداخته شود تا با عنایت ذات باری تعالی، مقدرات باسعادتی برای انسان تعیین شود.

ایشان در ادامه با اشاره به توجه حضرت علی(ع) به موضوع عدالت، گفتند: عدالت یکی از مهم ترین وظایف انسانی است که خداوند براساس گفتار قرآن کریم، پیامبران را مبعوث کردند تا در میان مردم به برقراری عدالت بپردازند.

معظم له با اشاره به آیه 25 سوره حدید « لَقَد أَرسَلنا رُسُلَنا بِالبَيِّناتِ وَأَنزَلنا مَعَهُمُ الكِتابَ وَالميزانَ لِيَقومَ النّاسُ بِالقِسطِ»، ابراز داشتند: یکی از مهم ترین اهداف بعثت انبیاء در طول تاریخ اقامه عدل است.

این مرجع تقلید، مفهوم عدالت را رعایت حقوق افراد عنوان کردند و اظهار داشتند: باید نسبت به رعایت حقوق اعضای خانواده، همسایه، دوست، معلم، شهروندان، برادران دینی و ... توجه خاصی داشت.

حضرت آیت الله نوری همدانی با اشاره به اینکه حقوق از گستردگی بسیاری برخوردار است، گفتند: حقوقی که برعهده انسان از همه طبقات فردی و اجتماعی است در  «رساله حقوق» از سوی امام سجاد(ع) تبیین شده است.

ایشان با بیان اینکه خداوند 50 حق بر انسان مقدر کرده است، ابراز داشتند: «مسلمان کامل» کسی است که حقوق را بشناسد و رعایت کند تا عدالت تحقق یابد.

معظم له در ادامه به خطبه 215 نهج البلاغه اشاره داشتند و گفتند: حضرت علی(ع) در این خطبه پیرامون پرهیز از ستمکاری می فرمایند «سوگند بخدا! اگر بر روی خارهای سعدان به سر ببرم، و یا با غل و زنجیر به این سو یا آن سو کشیده شوم، خوش تر دارم تا خدا و پیامبرش را در روز قیامت، در حالی ملاقات کنم که به بعضی از بندگان ستم، و چیزی از اموال را غصب کرده باشم».

این مرجع تقلید همچنین با اشاره به بخش دیگری از خطبه 215 نهج البلاغه پیرامون پرهیز از امتیازخواهی، ابراز داشتند: امیرالمومنین(ع) در پاسخ به درخواست عقیل برای بخشیدن مقدار بیشتری گندم از بیت المال، آهن گداخته ای را نزدیک وی می کند که عقیل فریاد و ناله اش از شدت حرارت بلند می شود؛ سپس حضرت علی(ع) می فرمایند «از حرارت آهنی می نالی که انسانی به بازیچه آن را گرم ساخته است؟ اما من را به آتش دوزخی می خوانی که خدای جبارش با خشم خود آن را گداخته است، تو از حرارت ناچیز می نالی و من از حرارت آتش الهی ننالم؟»

حضرت آیت الله نوری همدانی در ادامه به فرمایش عمیق و ژرف امیرالمومنین(ع) نسبت به پرهیز از ظلم اشاره کردند و گفتند: حضرت علی(ع) می فرمایند « به خدا سوگند! اگر هفت اقلیم را با آنچه در زیر آسمانهاست به من دهند تا خدا را نافرمانی کنم که پوست جو را از مورچه ای ناروا بگیرم، چنین نخواهم کرد.

ایشان نامه امیرالمومنین(ع) به مالک اشتر را منشور جامع حکومتی عنوان کردند و گفتند: این عهدنامه بهترین منشور برای اجرای عدالت و اداره حکومت و ملت است.

معظم له با اشاره به بخشی از نامه امیرالمومنین(ع) به مالک اشتر، ابراز داشتند: حضرت علی(ع) تاکید می کنند اگر سران حکومت دست به خونریزی بزنند، وسیله زوال نعمت و حکومت خود را فراهم کرده اند.

این مرجع تقلید با اشاره به بیانات امیرالمومنین(ع) پیرامون پرهیز از ظلم حکومت ها به مردم، گفتند: براساس این گفتار غیرممکن است کسی ظلم کند و بتواند به حکومت ادامه دهد.

حضرت آیت الله نوری همدانی تصریح کردند: سران و مدیران مملکت باید بدانند با فضیلت ترین نور چشمی آن ها کسی است که بتواند عدالت را برقرار کند.

ایشان همچنین با اشاره به رفتار عدالت آمیز حضرت علی(ع) با ابن ملجم مرادی، گفتند: ایشان تاکید می کنند ابن ملجم یک ضربت بر من وارد کرده است و شما هم نباید بیشتر از یک ضربت به او وارد کنید.

معظم له تصریح کردند: براساس گفتار امیرالمومنین(ع) ظلم کردن موجب لغزش گام های انسان می شود و نعمت ها و برکات را نابود می کند و سبب هلاکت ملت ها می شود.

این مرحع تقلید تاکید کردند: ملت و سران نظام باید تلاش کنند عادل باشند چرا که یک مسلمان کامل در رعایت عدالت شناخته می شود.

حضرت آیت الله نوری همدانی همچنین به برخی از مصادیق ظلم های اجتماعی اشاره کردند و گفتند: نباید در مراکزی نظیر مطب پزشکان، نانوایی، بانک ها و ... از روی آشنایی با افراد، حقوق دیگران را ضایع کرد.

ایشان در پایان برلزوم الگوگیری از حضرت علی(ع) در زمینه رعایت عدالت و حقوق مردم تاکید کردند و گفتند: مسلمان کامل زمانی شناخته می شود که با دقت به رعایت عدالت بپردازد.

انتهای پیام/313/33

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha