جمعه ۲۳ آذر ۱۴۰۳ |۱۱ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 13, 2024
منبر

حوزه/ ضعف عمده سخنرانان در بخش رفتارسازی است؛ چراکه سخنان آنان، مخاطب را بعد از اقناع اندیشه و احساس، به رفتار نمی رساند؛ پس باید در این راستا راهکارهایی نیز به مخاطب عرضه کند تا بتواند بر اساس آن، در رفتار خود تغییر ایجاد کند.

سرویس علمی فرهنگی خبرگزاری«حوزه»، در بخش هشتم از روش سخنرانی دینی، مباحث برگرفته از دروس «مؤسسه خطابه امیر بیان»با موضوع آماده سازی منبر را منتشر می کند.

مقام معظم رهبری(مدظله العالی):

مسأله‌ى تبليغ، يكى از مسائل اساسى در حيات اجتماعى است و مخصوص يك دوره نيست. تبليغ كه از آن در قرآن به «بلاغ»، «بيان»، «تبيين» و از اين قبيل تعبير شده است، يكى از وظايف مقدّس، وظيفه‌ى انبيا، وظيفه‌ى علما، وظيفه‌ى متفكّران و دانايان و مصلحان است. تبليغ، يعنى رساندن. رساندنِ چه؟ رساندنِ آن حقايقى به اذهان و دل‌هاى مخاطبان كه بدون آن، دچار خسارت خواهند شد. اين است كه ارزش تبليغ را بالا مى‌برد. تبليغ، يك جنبه‌ى انسانى دارد. تبليغى كه اسلام به آن امر مى‌كند و علماى اسلام و روحانيت شيعه، در طول تاريخ به آن پای‌بند بوده‌اند، وظيفه‌اى است كه هم جنبه‌ى الهى دارد «لتبينّنه للنّاس و لاتكتمونه» و هم جنبه‌ى انسانى دارد؛ چون دستگيرى از دل‌ها و ذهن‌ها و انسان‌هايى است كه دچار عدم علم، دچار شك و دچار جهالتند. به اين وظيفه، بايد با اين چشم نگاه كرد.

 *آثار و پیامدها ،کلید دوم روش های پردازش موضوع

در تعریف این کلید باید گفت که پرداختن و برشمردن آثار مثبت اعمال (افکار و گفتار) خوب و پیامدهای منفی (افکار و گفتار) اعمال بد، را آثار و پیامدها گویند.

هدف از بیان آثار و پیامد: علم به آثار یک عمل، موجب تشویق انسان و علم به پیامدهای منفی آن، موجب بازدارندگی می شود.

واژه مترادف آثار مثبت و منفی، دو واژه تشویق و تنبیه است که دو ابزار برای تعلیم و تربیت می باشند.

مثال:

نکته مهم در آثار و پیامدها:

در آثار مثبت، باید به آثار مثبت محرک اشاره داشت تا نوعی تحریک در مخاطب به وجود آمده و به دنبال انجام آن برود؛ همچنین در آثار منفی نیز باید آثار منفی مانع را بیان کرد تا پامنبری خود را از انجام آن منع کند.

کلید سوم: راهکارها و راه ها

ضعف عمده سخنرانان عزیز در بخش رفتارسازی است؛ چراکه سخنان آنان، مخاطب را بعد از اقناع اندیشه و احساس، به رفتار نمی رساند؛ پس باید در این راستا راهکارهایی نیز به مخاطب عرضه کند تا بتواند بر اساس آن، در رفتار خود تغییر ایجاد کند.

 یکی از نکاتی که استراتژی عرفان های نوظهور و فرقه های نوپدید است، ارائه رفتار و برنامه برای حامیان خود است تا بتواند در عمق جان آنان نفوذ کرده و به خواسته های خود برسند؛ پس سخنرانان دینی نیز باید با تفکر در موضوع منتخب خود، راهکارهایی را به مخاطب عرضه کنند تا از لحاظ اندیشه به استحکام رسیده و آن را عملیاتی نمایند.

مثال:

تکلیف: مطابق با مثال های مذکور، موضوعی را انتخاب و گزینه های پردازش: «آثار و پیامدها» و «راهکارها و راه ها» را بر روی آن اجرا نمایید.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha