به گزارش خبرنگارخبرگزاری «حوزه»، آیت الله علوی بروجردی پنج شنبه شب در نشست علمی درایت اجتماعی سیاسی از سلسله پیش کنگره های نکوداشت آیت الله العظمی بروجردی(ره) که به همت انجمن اصول فقه و با همکاری انجمن ارتباطات و تبلیغ حوزه در کتابخانه مسجد اعظم قم برگزار شدگفت: مستشرقین بیان کرده اند، دو عامل مرجعیت و عاشورا، شیعه را در طول تاریخ حفظ کرده است.
وی افزود: در مساله مرجعیت، این سوال پیش می آید، مرجعیت برای حفظ کیان و تفکر شیعه چه هنر و جوهره ای داشته است؛ یکی از تاکیدات آیت الله العظمی بروجردی روی حفظ قشر میانی روحانیت بود.
استاد حوزه بیان کرد: مرجعیت راس سازمان روحانیت است و طلاب تازه ورود نیز طبقه اول حوزه را تشکیل می دهند؛ روحانیونی که به عنوان امام جماعت، واعظ، روضه خوان و مبلغ و... که قشر میانی روحانیت هستند و در حال فعالیت هستند، مورد تاکید آیت الله العظمی بروجردی بودند.
وی گفت: اگر شهری فاقد عالم بود ایشان عالمی را به این شهر گسیل می داشتند و از او حمایت می کردند؛ ایشان علمای مستقر در بلاد نیز همیشه حمایت می کردند، حتی اگر این افراد مردم را از تقلید ایشان وا می داشتند و حتی از نظر علمی با ایشان موافق نبودند.
آیت الله علوی بروجردی اظهارکرد: ایشان اعتماد بسیار زیادی به علمای بلاد داشتند و از هر شهری که وجوهات برای دفتر ایشان می فرستادند بیان می کردند،ما در آن شهر علمایی داریم که مورد اعتماد و وکیل ما هستند و شما باید این وجوه را به آنها بدهید و از طریق این علما این مال به دفتر در قم فرستاده شود.
تولیت مسجد اعظم یادآورشد: پدر من نقل می کرد،روزی در محضر این مرجع بزرگ بودیم؛ عده ای از یک روستا مبلغ 25 تومان وجه خدمت ایشان دادند؛ آیت الله العظمی بروجردی فرمود، آیا شما در آن ولایت عالمی دارید، آنها گفتند شخصی به نام شیخ حسن در آن بلاد فعالیت تبلیغی انجام می دهند؛ این مرجع فرمود، شما سلام من را به شیخ حسن ما برسانید و ایشان این پول را به ما می دهد؛ این درحالی بود که ایشان اصلا آن فرد را نمیشناخت، ولی این بحث را براین مطلب گفتند که هرکسی که برای شیعه خدمت میکند از ما است و ما میخواهیم این عالم در شهر خود اوج بگیرد.
استاد حوزه بیان کرد: هیچگاه پول هنگفتی در دفتر ایشان تجمیع نمیشد، بلکه ایشان در زمان ارتحال مقدار زیادی قرض داشتند و به رغم تمام نیازی که این دفتر برای شهریه طلاب و امور مسلمین داشت ایشان این پولها را به همان علما می دادند تا در همان مناطق خدمت کنند.
وی گفت: حزب بعث عراق، پیش از انقلاب برای توسعه خود به مخالفت با مرجعیت پرداخت؛ آنها در کنفرانس خود به این نتیجه رسیدند که باید قشر میانی مرجعیت و مردم را از مرجعیت جدا کنیم؛ آنها قشر میانی از جمله امام جماعت واعظ و... را از میان برداشتند تا مرجعیت را کمرنگ کنند.
آیت الله علوی بروجردی اظهارکرد: آیت الله العظمی بروجردی در هیچ شهر ی دفتر باز نکردند و می گفتند، مسجد و خانه هر عالم، دفتر من است و به همین دلیل سعی می کردند علمای بلاد را تقویت کنند.
تولیت مسجد اعظم یادآورشد: آیت الله العظمی گلپایگانی نقل می کردند، آیت الله العظمی بروجردی به یکی از علمای بلاد که مردم را از تقلید ایشان باز می داشت و به شدت در منبر علیه این مرجع تقلید سخن می گفت، آیت الله العظمی بروجردی بدون اینکه وی متوجه شود به این شخص کمک می کردند، زیرا بیان می کردند که این فرد انسان مفیدی برای مردم آن بلاد است و به رغم اینکه با من میانه خوبی ندارد، ولی برای مردم شهرش مفید است و باید تقویت شود.
استاد حوزه بیان کرد: امروز نیاز داریم که بزرگانی در شهرهای کوچک مستقر کنیم زیرا این شهرها در حال خالی شدن است و اگر این اتفاق بیافتد ارتباط مردم با مرجعیت کمتر خواهد شد و باید مراقب این پدیده خطرناک باشیم.
وی گفت:آیت الله العظمی بروجردی به شدت روی مساله تبلیغ علما و شاگردان تاکید داشت؛ مراجع و بزرگان در ایام تبلیغی برای تبلیغ به شهرهای کوچک و بزرگ می رفتند؛ ایشان مبلغان را به شکل مستقیم به روستاها و مناطق نمی فرستاد بلکه آنها را در هر منطقه معرفی می کردند تا آن عالم بتواند روی آنها کنترل داشته باشد.
علوی بروجردی اظهارکرد: در زمان طاغوت که ابزار رسانه به این شکل توسعه نداشت، روحانیون و مبلغان بودند که پیام مرجعیت را به همه مردم می رساندند؛ ایشان بزرگانی چون شهید صدوقی و امام موسی صدر را برای تبلیغ فرستادند که این همه تاثیرگذاربودند.
تولیت مسجد اعظم یادآورشد: آیت الله العظمی بروجردی احترام فوق العاده ای روی مرجع وقت آن زمان داشتند؛ زمانی که از ایشان در خصوص مرجعیت سوال شد فرمودند، امروز علم اسلام بر دوش آیت الله سید ابوالحسن اصفهانی است و دراین خصوص دیگر نباید سوال کرد.
استاد حوزه بیان کرد: آیت الله ابوالحسن اصفهانی بیان کردنددر احتیاطات به حجت الاسلام بروجردی مراجعه کنید؛ مرحوم آیت الله حجت بیان کردند که ما شنیدیم که مرحوم سید ابوالحسن بیمار است و اطبا گفته اند که ایشان باید به ایران برود؛ پس از آن جلسه ای برای استقبال ایشان برگزار شد؛ در آن جلسه مرحوم حجت فرمود، باید نظر آیت الله العظمی بروجردی را بگیریم، زیرا در آن جلسه بحث بر سر استقبال از ایشان در مسیر سلفچگان یا ورودی قم بود، ولی ایشان فرمود، برای استقبال از ایشان باید قطعا به مرز رفته و در شهرها نیز برنامه ای برای استقبال از ایشان داشته باشیم.
وی گفت: آیت الله العظمی شبیری زنجانی بیان کردند، من شنیده ام آیت الله بروجردی کفش های آیت الله خویی را پیش پایش جفت کردند، این مساله نشان می دهد این مرجع بزرگ شیعیان با این خصوصیات منحصر به فرد و با این تواضع در عین بزرگی به این جایگاه رسیدند.