جمعه ۲۳ آذر ۱۴۰۳ |۱۱ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 13, 2024
وسواس

حوزه/ آیت الله العظمی بروجردی(ره) مقیّد بودند به طلاب بنمایانند که با این گل کوچه‌ها می‌توان نماز خواند و نماز می‌خواندند. مراجع بزرگ در مدرسه‌ی فیضیه با همین گل ها نماز می‌خواندند. خود من حضرت امام خميني (ره) را دیدم که مقیّد بودند با همين گل‌ها و ترشّحات، نماز بخوانند. حتي براي من نقل کردند که روزي عمّامه‌ي مرحوم مؤسّس حوزه‌ي علميه‌ي قم، حضرت آیت الله العظمی حائري! در صحن حمّام عمومي افتاد و ايشان عمّامه را برداشتند و بر سر گذاشتند.

به گزارش خبرگزاری «حوزه»، وسواس یکی از مشکلات امروز برخی از مردم است که در بخش اول این نوشتار به برخی از راه های درمان آن که برگرفته از کتاب «راه کارهای عملی درمان وسواس» نوشته «آيت الله العظمی حسين مظاهری» است خواهیم پرداخت.

* درمان وسواس(شامل هفت دستورالعمل)

اين سؤال همواره در مبحث وسواس مطرح مي‌شود که وسواسی چه باید بکند که دردش درمان شود؟ هر چند بيماري وسواس، بيماري سختي است و روان‌ پزشکان معالجه‌ی را آن مشکل مي‌دانند، امّا اگر وسواسی به توصيه‌هايي که ذيلاً بيان مي‌شود کاملاً و صد در صد عمل کند، حتماً نجات خواهد يافت و بهبودي و سلامتي او با يک برنامه‌ي چند ماهه قابل تضمين است و ریشه‌ی اين درد به طور کلي نابود خواهد شد.

شرط اساسي در اين معالجه، حرف شنوي و تبعيّت بيمار وسواسی است. یکی از لوازم این درد همین است که شخص وسواسی لجوج و یک‌ دنده می‌شود و چنانچه دست از لجبازی بردارد، مطمئن باشد که بيماري او قابل درمان است.

مواردي که در درمان وسواس توصيه مي‌شود به شرح ذيل است:

1. دعا و توسّل

اوّلين سفارش براي درمان اين بيماري، دعا، توسّل و رابطه با خدا، برای رفع این صفت رذیله است. پروردگار عالم در قرآن می‌فرماید: من معلّم اخلاق هستم. هیچ کس نمی‌تواند خودسازی کند، مگر آن که رحمت من شامل حال او شود تا موفّق شود و ریشه‌ی صفات رذیله را در وجود خود نابود کند.

«يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا لا تَتَّبِعُوا خُطُواتِ الشَّيْطانِ وَ مَنْ يَتَّبِعْ خُطُواتِ الشَّيْطانِ فَإِنَّهُ يَأْمُرُ بِالْفَحْشاءِ وَ الْمُنْكَرِ وَ لَوْ لا فَضْلُ اللَّهِ عَلَيْكُمْ وَ رَحْمَتُهُ ما زَكَى‏ مِنْكُمْ مِنْ أَحَدٍ أَبَداً وَ لكِنَّ اللَّهَ يُزَكِّي مَنْ يَشاءُ وَ اللَّهُ سَميعٌ عَليمٌ/ اى كسانى كه ايمان آورده‏ايد، پاى از پى گام‌هاى شيطان منهيد، و هر كس پاى بر جاى گام‌هاى شيطان نهد، بداند كه او به زشت‌كارى و ناپسند وا مى‏دارد، و اگر فضل خدا و رحمتش بر شما نبود، هرگز هيچ كس از شما پاك نمى‏شد، ولى اين‏ خداست كه هر كس را بخواهد پاك مى‏گرداند و خداست كه شنواىِ داناست».

به فرموده‌ي قرآن، اگر فضل و رحمت خدا نباشد، هیچ کس نمی‌تواند درخت رذالت را از دل خود برکند و درخت فضیلت را به جای آن غرس و بارور کند. از نظر این آيه‌ی شریفه، وسواسی باید با رابطه با خدا، با دعا و راز و نیاز، از خدا بخواهد که این دردش را معالجه کند.

امام صادق (ع) فرمودند:

«لَا يَتَمَكَّنُ الشَّيْطَانُ بِالْوَسْوَسَةِ مِنَ الْعَبْدِ إِلَّا وَ قَدْ أَعْرَضَ عَنْ ذِكْرِ اللَّهِ وَ اسْتَهَانَ وَ سَكَنَ إِلَى نَهْيِهِ وَ نَسِيَ اطِّلَاعَهُ عَلَى سِرِّه/ شيطان موفّق به وسوسه‌ي بنده‌اي نمي‌شود مگر آن گاه كه از ياد خدا روي بگرداند و آن را سبك بشمارد و در جايگاه نافرماني خدا قرار گيرد و فراموش كند كه خدا بر پنهان او آگاه است».

و همه خصوصاً وسواسي‌ها توجّه داشته باشند که از نظر قرآن، دعا منهای توسّل به جایی نمی‌رسد.

قرآن در این باره می‌فرماید:

«يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَ ابْتَغُوا إِلَيْهِ الْوَسيلَةَ وَ جاهِدُوا في‏ سَبيلِهِ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُون/ اى كسانى كه ايمان آورده‏ايد، از مخالفت فرمان خدا بپرهيزيد و وسيله‏اى براى تقرب به او بجوييد و در راه او جهاد كنيد، باشد كه رستگار شويد».

پيامبر اکرم (ص) فرمودند:

«الْأَئِمَّةُ مِنْ وُلْدِ الْحُسَيْنِ مَنْ أَطَاعَهُمْ فَقَدْ أَطَاعَ اللَّهَ وَ مَنْ عَصَاهُمْ فَقَدْ عَصَى اللَّهَ هُمُ الْعُرْوَةُ الْوُثْقَى وَ هُمُ الْوَسِيلَةُ إِلَى اللَّهِ عَزَّوَجَل/ ائمه (ع) از فرزندان حسين (ع)‌ مي‌باشند. هر كس آنها را اطاعت كند، خدا را اطاعت كرده است و هر كس آنها را نافرمانى كند، نافرمانى خدا را كرده است. آنان حلقه و دستگيره‌ي محكم و وسيله براي تقرّب به درگاه الهى هستند.

حتّی پیامبر اکرم (ص) هم بدون وسیله در خانه‌ی خدا نمی‌رفتند. در روايتي از اميرالمؤمنين (ع) آمده است: «سَأَلْتُهُ مَرَةً أنْ يَدْعُوَ لِي بِالْمَغْفِرَةِ، فَقَالَ: أفْعَلُ، ثُمَّ قَامَ فَصَلّى، فَلَمَّا رَفَعَ يَدَهُ لِلدُّعاءِ اسْتَمَعْتُ عَلَيْهِ فَإذَا هُوَ قَائِلٌ: اللّهُمَّ بِحَقِّ عَلِيٍ عِنْدَكَ اغْفِرْ لِعَلِيٍ، فَقُلْتُ: يَا رَسُولَ اللهِ، مَا هذَا؟ فَقَالَ: أ وَاحِدٌ أكْرَمُ مِنْكَ عَلَيْهِ فَأسْتَشْفِعُ بِهِ إلَيْهِ؟/ يکبار از پيامبر (ص) خواستم تا برايم طلب مغفرت کند. پذيرفت و سپس به نماز ايستاد. وقتي دستش را براي دعا بالا برد، گوش فرا دادم؛ مي‌گفت: خداوندا، به حق علي نزد خودت، او را بيامرز. گفتم: اين چگونه دعايي بود؟ فرمود: آيا کسي گرامي‌تر از تو نزد خداوند هست که به واسطه‌ي او طلب شفاعت کنم؟».

وقتی پیامبر اکرم (ص) با توسّل به در خانه‌ی خدا مي‌روند، ما نيز باید از ايشان الگو بگیریم. هر کسی صفت رذیله‌ای دارد و از خدا رفع آن را مي‌خواهد، هر کسی گناه‌کار است و از خدا آمرزش گناهانش را مي‌خواهد، باید با وسیله یعنی با چهارده‌معصوم (ع) به در خانه‌ی خدا برود. وسواسی هم از اين امر مستثنا نيست. بايد از عمق جان با توسل به اهل بيت (ع) ، خدا خدا کند تا پروردگار عالم به فریادش برسد.

2. کمک گرفتن از نماز

مطلب دیگری که از قرآن استفاده می‌کنیم، اين است که از نماز اوّل وقت باید کمک گرفت. این آیه‌ی شریفه در قرآن دو بار تکرار شده:

«اسْتَعينُوا بِالصَّبْرِ وَ الصَّلاة/ از صبر و نماز يارى بجوييد».

یعنی هم از صبر و استقامت و فعالیّت خودتان کمک بگیرید، هم از ايجاد رابطه با پروردگار عالم تا به نتيجه برسيد. لذاست که وقتي سختي‌اي براي خاندان پيامبر(ص) پيش مي‌آمد، آنان را به نماز امر مي‌کردند.

و همین جا به همه، مخصوصاً جوانان سفارش می‌شود که اگر در کارهایتان به مشکلي بر خورديد، به نماز اوّل وقت متوسّل شوید. حتماً در مسجد، با جماعت، با تعقیبات و با حضور قلب بخوانيد که فوق العاده مؤثّر است. اگر حضور قلب به معناي واقعي هم برايتان ممکن نيست، لااقل در ظاهر نماز با ادب باشید. این دیگر حداقل چيزي است که باید باشد. اگر مي‌خواهيد در زندگی دنیایتان به فريادتان برسند، اگر مي‌خواهيد دم مرگ تنهايتان نگذارند، اگر مي‌خواهيد شب اوّل قبر ملائکه‌ي رحمت در کنارتان باشند، به نماز اهميّت بدهيد. گرچه بحث الآن ما در مورد وسواسی است، امّا همه‌ی ما باید توجّه داشته باشیم که در وجودمان صفات رذیله داریم. چه کسی می‌تواند بگوید: من حسود نیستم؟ چه کسی می‌تواند بگوید: من پول پرست و ریاست طلب نیستم؟ چه کسی می‌تواند بگوید: من بخیل نیستم؟ چه کسي می‌تواند بگوید: من خودخواه و خودمحور نیستم؟ ريشه کن کردن این صفات رذیله‌ي کمرشکن، این صفات رذیله‌اي که دنیا و آخرت انسان را نابود مي‌کند، بسیار مشکل است، امّا مقابله با اين رذايل بوسيله دعا و راز و نیاز با خدا، با توسّل و با نماز اوّل وقت ميسّر است.

3. تقوا و اجتناب از گناه

مطلب سوم تقوا و اجتناب از گناه است. اجتناب از گناه انسان را به مقامات والايي می‌رساند. علمای علم اخلاق می‌گویند: اگر کسی بخواهد صفت رذیله‌اي را رفع کند، قبل از تخليه و تحلیه باید تقوا داشته باشد. مراحل خودسازي را اين طور مي‌شمارند: یقظه، توبه، تقوا، تخليه و تحلیه و پس از آن تجليه است که منجر به فناء يا لقاي پروردگار مي‌شود.

4. بي اعتنايي

مطلب ديگري که دوش به دوش همین مطالب است و اهميت فوق‌العاه‌اي دارد و بدون آن، دعا و توسّل و سایر راهکارها فایده‌ای ندارد، تلاش و فعاليّت خود وسواسی است و کاري هم که بايد در اين جهت انجام دهد، مبارزه‌ی منفی، یعنی بی اعتنایی است؛ بی‌اعتنایی نمودن به آن چه تخیّلش می‌گوید، بی اعتنایی به آن چه شیطان درون و شیطان برونش از او می خواهد. این بی‌اعتنایی وسوسه را از بين مي‌برد. اگر در طهارت و نجاست دچار وسواس است، باید نسبت به این موضوع بی اعتنا شود. مثلاً اگر دست او نجس شد، همین مقدار که زیر آب برد یا زیر شیر گرفت، آن را پاک بداند و شستشو را ادامه ندهد.

امام باقر (ع) در این باره می‌فرمایند: «إِذَا كَثُرَ عَلَيْكَ السَّهْوُ فَامْضِ فِي صَلَاتِكَ فَإِنَّهُ يُوشِكُ أَنْ يَدَعَكَ إِنَّمَا هُوَ مِنَ الشَّيْطَان/ هنگامي كه شکِّ تو در نماز زياد شد، به نمازت ادامه بده و به شكت اعتنا مكن؛ زيرا با اين کار اميد است كه شك از تو دست بر دارد. همانا شك از جانب شيطان است».

و در روايت ديگری، امام معصوم (ع) می‌فرمایند:

«لَا تُعَوِّدُوا الْخَبِيثَ مِنْ أَنْفُسِكُمْ بِنَقْضِ الصَّلَاةِ فَتُطْمِعُوهُ فَإِنَّ الشَّيْطَانَ خَبِيثٌ يَعْتَادُ لِمَا عُوِّدَ فَلْيَمْضِ أَحَدُكُمْ فِي الْوَهْمِ وَ لَا يُكْثِرَنَّ نَقْضَ الصَّلَاةِ فَإِنَّهُ إِذَا فَعَلَ ذَلِكَ مَرَّاتٍ لَمْ يَعُدْ إِلَيْهِ الشَّك‏ .... إِنَّمَا يُرِيدُ الْخَبِيثُ أَنْ يُطَاعَ فَإِذَا عُصِيَ لَمْ يَعُدْ إِلَى أَحَدِكُمْ/ شيطان خبيث را به شكستن نمازتان عادت ندهيد، چون او را بر اين كار حريص مي‌كنيد، همانا شيطان خبيث به آن چه تكرار شود، معتاد مي‌گردد. پس هر يك از شما به شکّش اعتنا نکند و نماز را زياد نشكند. پس اگر كسي چندين مرتبه اين گونه عمل كند، ديگر شك به سوي او باز نمي‌گردد. همانا شيطان خبيث، مايل است كه از او اطاعت شود، پس اگر از امر او سرپيچي شود، به سوي هيچ يك از شما باز نمي‌گردد».

* دستشویی و نماز چهار ساعته

و همین جا لازم است به کساني که دچار اين درد هستند، تذکر داده شود که اگر به وسواس خود بی اعتنایی نکنید، به مشکلات بدتر مبتلا مي‌شويد. روزي يک مادر گریه‌کنان همراه دخترش به نزد من آمدند، آن مادر می‌گفت: این دختر وقتی دستشویی می‌رود، حداقل چهار ساعت طول می‌کشد! ما باید با کتک او را بیرون بیاوریم. وقتی هم می‌خواهد نماز بخواند، سه چهار ساعت طول می‌کشد و در آخر هم نمی‌تواند نماز بخواند! خدا نکند کسي به این جا برسد.

حال این دختر خانم چه باید بکند؟ خیلی آسان است؛ وقتی کارش در دستشویی تمام شد، خود را در مدت یک دقیقه بشوید و از دستشویی خارج شود. اگر هم می‌گوید نجس است، باید بداند که اين شيطان درون اوست که می‌گوید پاک نشد.

کساني هم که در غسل کردن وسواسي هستند، بايد همين طور عمل کنند. وسواسی اگر غسلش بیش از پنج دقیقه طول کشيد، گناه کرده است؛ گناهش هم خيلي بزرگ است. معنا ندارد چند ساعت براي يک غسل پنج دقيقه‌اي معطّل شود. باور کنيد غسل ائمه‌ي اطهار (ع)، غسل مراجع تقليد بيش از اين طول نمي‌کشد.

* جمله ای از مؤسس حوزه علمیه قم به یک شخص وسواسی

هیچ وقت فراموش نمی‌کنم استاد بزرگوار ما، مرحوم آية الله العظمی محقّق داماد(ره) نقل مي‌کردند: یکی از روحانیون سر حوض مدرسه‌ی فیضیه با خودش کلنجار می‌رفت؛ یعنی یک مقدار وضویش را طول می‌داد. مؤسّس بزرگ حوزه‌‌ي علمیه‌ي‌ قم، مرحوم آیت‌الله‌العظمی حاج شیخ عبد الکريم حائري (ره) اين صحنه را دیدند. جمله‌اي در گوشش گفتند و رفتند.

آية الله داماد (ره) می‌گفتند: این فرد دیگر تا عمر داشت، براي وضو گرفتن سر حوض مدرسه ديده نشد. بعداً از او پرسیدم: حاج شيخ چه گفت؟

گفت: مرحوم حاج شیخ عبدالکريم گفت: اگر مردم این وضو را از تو یاد بگیرند و خیال کنند وضوی اسلام این است، در روز قیامت چه جوابي داري؟

و چنانکه نقل کرده‌اند خود مرحوم آیت الله العظمی حائری وقتي برای وضو گرفتن سر حوض می‌آمدند، یک مشت آب به صورت می‌زدند، یک مشت آب به دست راست و یک مشت آب به دست چپ و مسح سر و پاها را می‌کشیدند و می‌رفتند زیر کتابخانه‌ی مدرسه‌ی فیضیه و نماز می‌خواندند؛ یعنی وضوی ایشان یک دقیقه بیشتر طول نمی‌کشید. این وضوی يک مرجع تقلید است. وضويي که اسلام از ما خواسته، غير از اين نيست.

در طهارت و نجاست هم همین است. به صرف احتمال طهارت، از ما خواسته‌اند که بنا را بر طهارت قرار دهيم. حتّي اگر کسی با نگاه کردن به لباسش مي‌فهمد نجس است يا پاک، فرموده‌اند: اگر مي‌خواهي رفع شکّ کنی، بکن، امّا حکم اسلام اين است که چنين کاري لازم نیست.

معمولاً وقتی برف يا باران بیاید براي وسواسی‌ها و حتّي انسان‌هاي متعارف، راه رفتن در کوچه‌ها سخت است. وسواسی‌ها که نجس می‌دانند، براي انسان‌هاي متعارف هم سخت است که با ترشّحات باران و گل‌ها نماز بخوانند، امّا مراجع تقلید هميشه مقیّد بوده‌اند که به مردم نشان بدهند با همین گل‌ها هم نماز صحيح است.

حضرت آیت الله العظمی بروجردی(ره) مقیّد بودند به طلاب بنمایانند که با این گل کوچه‌ها می‌توان نماز خواند و نماز می‌خواندند. مراجع بزرگ در مدرسه‌ی فیضیه با همین گل ها نماز می‌خواندند. خود من حضرت امام خميني (ره) را دیدم که مقیّد بودند با همين گل‌ها و ترشّحات، نماز بخوانند. حتي براي من نقل کردند که روزي عمّامه‌ي مرحوم مؤسّس حوزه‌ي علميه‌ي قم، حضرت آیت الله العظمی حائري! در صحن حمّام عمومي افتاد و ايشان عمّامه را برداشتند و بر سر گذاشتند.

وسواسی هم باید همين طور باشد، بايد بی اعتنایی کند. اگر مدّتي اين طور عمل کند، مطمئن باشد که دردش درمان خواهد شد.

همه‌ی شما می دانید، فقها در رساله‌ها نوشته‌اند که شکِّ کثیر الشّک اعتبار ندارد؛ یعنی اگر شما يک مرتبه يا دو مرتبه در نماز مغرب بين یک و دو شکّ کردید، نمازتان باطل است. اما اگر باز اين شکّ شما تکرار شد و به بار سوم رسيد، ديگر به آن اعتنا نکنيد؛ معنایش این است که باید بنا را بر آن چه به نفع شماست بگذارید. مثلاً اگر در نماز مغرب بين دو و سه شکّ کردید، بنا را بر سه بگذاريد و نماز را تمام کنيد. اين مسأله اختلافي هم نيست؛ همه‌ي فقها اين طور مي‌گويند. حتّی فقها می‌فرمایند: وقتی به این حالت رسید، دیگر شک در نماز دو رکعتی و چهار رکعتی فرقي ندارد، هر شکّی که باشد، چه از نظر فقهی صحیح باشد یا فاسد، نباید اعتنا کند. و این بيان فقها از روایات اهل بیت (ع) گرفته شده است.

این سخن اهل بيت (ع) ، در طهارت و نجاست هم می‌آید. یعنی همین طور که شکّ کثیر الشّک در نماز اعتبار ندارد، شکّ کثیر الشّک در وضو و غسل و طهارت و نجاست هم اعتبار ندارد. حتّي فقها گفته‌اند: قطع وسواسی حجّت نیست، چه رسد به ظنّ یا شکّ او. این جمله‌ی «لا اعتبار بعلم الوسواسي في الطهارة و النجاسة» در عروةالوثقي آمده است و بسياري از مراجع هم آن را تأييد کرده‌اند. زيرا يقين وسواسي، يقين نيست؛ تخيّل و توهّم است. یعنی اگر وسواسی يقين به نجاست هم داشت، يقينش حجّت نیست، چه رسد به ظنّ و شکّ او. باید ببیند عرف مردم چطور عمل می‌کنند؛ او هم همان طور عمل کند. زيرا ائمه‌ی طاهرین (ع) فرمودند: شکّ کثیر‌الشّک اعتبار ندارد. بعد هم تعيين مصداق کرده‌اند که با سه بار شکّ پشت سر هم، کثرت شکّ تحقّق مي‌يابد. آن بزرگواران مي‌خواهند با بي اعتنايي، اين حالت خطرناک درمان شود.

در ساير شک‌ها هم همين طور است. اسلام این بی اعتنایی را می‌خواهد. باید در هر چه وسوسه دارد، حق الله باشد یا حق النّاس، کارهای عادی باشد یا کارهای عبادی، همين رويه را در پيش بگيرد. راه ایستادگی در مقابل اين حالت خطرناک، مبارزه‌ی منفی است.

استاد بزرگوار ما مرحوم آیت الله العظمی بروجردی (ره) مي‌فرمودند: من در اصفهان نزد مرحوم آیت الله العظمی میرزا ابوالمعالی کلباسي(ره) در مسجد حکیم درس می‌خواندم. به ایشان گفته بودند که من به وقت نماز، دیر یقین پیدا می‌کنم و ایشان متوجّه شدند که من در معرض آن هستم که در اين مورد وسواسی شوم. بنايراين يک روز ظهر در مسجد حکیم بعد از اتمام درس، به من ‌گفتند: آقا حسین، اذان می‌گویند، برخيز و نماز بخوان.

آقای بروجردی (ره) می‌فرمودند: من یک مقدار صبر کردم و حرف ايشان را نشنیده گرفتم. دوباره فرمودند: آقا حسین، پا شو و بگو چهار رکعت نماز باطل به جا می‌آورم، قربة الی‌الله.

چقدر حرف خوبی است! وسواسی باید چنین باشد. اگر وسوسه در وقت دارد، وقتی مؤذّن می‌گوید: الله اکبر، نماز را شروع کند. اگر وسوسه در نجاست دارد، همان وقتی که دستش را زیر آب برد یا زیر شیر آب گرفت، دیگر کنار برود. اگر شک دارد يا حتّي ظنّ يا يقين دارد که هنوز نجس است، بگوید پاک است. در عرض پنج دقیقه غسل کند؛ اگر یقین پیدا نکرد، بگوید: می‌خواهم جنب باشم، می‌خواهم نجس باشم و با همان حال از حمّام بیرون بیاید، توجّه نکند و مشغول نماز شود و خلاصه، هر کاري که مردم می‌کنند، او هم بکند. مطمئن باشد، یک ماه طول نمی‌کشد که اين درد، درمان مي‌شود.

روایتی از امیرالمؤمنین (ع) است که استاد بزرگوار ما آية الله العظمي بروجردی (ره) در بحث‌هاي فقهي بارها این روایت را می‌خواندند که امیرالمؤمنین (ع) فرمودند:

مَا أُبَالِي أَ بَوْلٌ أَصَابَنِي أَوْ مَاءٌ إِذَا لَمْ أَعْلَم/ باکی ندارم از این که به من بول باشد یا آب، وقتی که نمي‌دانم.

همین مقدار که نمی‌دانم پاک است یا نجس، يعني براي من پاک است، هر چند در واقع نجس باشد. این قاعده‌ی «طهارت» بسياري از امور را براي ما راحت کرده است. و همين طور قاعده‌ی «حل» که وقتي نمی‌دانيم فلان چيز حلال است یا حرام، بنا را بر حلال بودن آن بگذاريم. اسلام این قواعد را به اين دليل وضع کرده است که ما وسواسی نشويم.

یکی از بدبختی‌هایی که وسواسي دارد، این است که همه را جز خودش نجس می‌داند؛ معلوم است که اين کار شیطان است. اگر قدري دقيق‌تر نگاه کنيم، معنايش اين است که همه جز خودش را جهنّمی می‌داند؛ اتّفاقاً اگر دست از اين کار زشتش بر ندارد خودش زودتر از ديگران به جهنّم می‌رود. خلاصه همه‌ي فقها می‌گویند: شکّاک و وسواسي باید با بی اعتنایی دست از کارهایش بردارد.

شخصي به خدمت امام صادق (ع) آمد و در مورد خوردن پنير سؤال کرد.

حضرت فهميدند که این شخص وسواسی است. پولي به غلامشان دادند و فرمودند: برو پنیر بخر و بیاور. غلام هم پنیر را آورد و حضرت از آن خوردند.

دوباره آن شخص در مورد پنیر سؤال کرد.

امام صادق (ع) فرمودند: مگر ندیدی آن را خوردم؟

گفت: ديدم امّا دوست دارم از خودتان بشنوم!

حضرت فرمودند: در مورد پنير و غير آن به تو مي‌گويم که هر چه که در آن حلال و حرامي بود، بر تو حلال است تا آن که مورد حرام را به طور مشخص بشناسي، در آن صورت بر تو حرام است و ترکش واجب.

در روايت ديگري، راوی از امام صادق (ع) مي‌پرسد: دماغم خون افتاده و نمی‌دانم به لباس‌هایم ریخته است يا نه.

حضرت فرمودند: قبلاً به طهارت لباست يقين داشتي و حال شک داري که نجس شده يا نه؛ پس يقينت را با شک نقض نکن.

باز مي‌پرسد: یابن رسول الله، آيا لازم است تفحّص کنم و ببينم لباسم نجس شده يا نه؟

امام (ره) فرمودند: لازم نیست نگاه کنی.

وقتي دين تا اين حد ساده گرفته است و احتمال طهارت را کافي مي‌داند، ديگر وسواس چه معنا دارد؟ حتّي اگر کسي با تفحّص يقين به نجاست پيدا کند، باز هم لازم نيست خود را به دردسر بياندازد.

وقتي خود اسلام اجازه داده، ديگر کاسه‌ي داغ‌تر از آش شدن معنا ندارد. اسلام سخت‌گيري در اين مسائل را جايز نمي‌داند. اسلام دین سهل و آسان گير است و اگر ما به عنوان وسواس بر خودمان سخت‌ بگیریم، این مقدّم دانستن خود بر خدا و پیامبر(ص) و ائمه‌ی طاهرین و مراجع تقلید است.

اسلام قاعده‌ی طهارت دارد. اسلام می‌گوید: من می‌خواهم ساده بگيرم، نمي‌خواهم تو در مشقّت بیافتی. تو مراعات کن حرام واقعی نخوري، دیگر شبهه‌ناک خوردن اشکالي ندارد. با «بسم الله الرّحمن الرّحیم» شبهه‌اش را رفع کن و حقيقتاً اگر نداند نجس است یا پاک، نداند حرام است یا حلال، با گفتن «بسم الله الرّحمن الرّحیم» می‌تواند شبهه‌اش را برطرف کند.

در مورد ساير صفات رذیله هم همین طور است. انسان حسود وقتی حسادتش شعله‌ور مي‌شود، چه می‌کند؟ غیبت می‌کند، زخم زبان می‌زند و بالاخره عکس‌العمل نشان می‌دهد. حال، اگر عکس‌العمل نشان ندهد و با این حسادت مبارزه‌ی منفی کند، به جای غیبت از او تعریف و تمجيد کند، به جای زخم زبان زدن در مقابلش تواضع کند، کم کم این مبارزه‌ی منفی حسد را کم‌رنگ می‌کند و در نهايت آن را از بین می‌برد.

وسواس هم مثل حسادت است. ریشه‌کن کردن آن مشکل است، امّا اگر به اين توصيه‌ها، خوب عمل کند، کار آسان می‌شود و مهم‌تر از همه همين بي اعتنايي است.

* ادامه دارد ...

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • مهدی از دهلران IR ۰۰:۳۳ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۰
    4 0
    خدا خیرتون بده از شک در انجام غسل و رکعت های نماز و وضو و... داشتم میمردم که این صفحه رو خوندم.اجرتون با امام زمان عج که اینطور به من قوت قلب دادید
    • مریم IR ۱۴:۰۷ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۷
      1 0
      واقعا خوب بود و من خیلی خوشم اومد و آروم شدم الان میخوام تمام تلاشمو بکنم که سمت وسواس و شک و اینا نرم. از خدا ممنونم که اینقدر همه چی رو بهمون آسون گرفته ولی ما با وسواس و افکار الکی اون رو سخت میکنیم و تقصیر خدا و دین میندازیم من واقعا شرمنده ام 🙂🦋امیدوارم یک روزی برسه ک دگه منو اذیت نکنه و همش توی سرم نباشه
  • Homa IR ۱۷:۰۸ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۲
    1 2
    ادامه ی مطلب کجاست؟لینکشو میشه برام بفرستید
  • IR ۰۱:۵۰ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۵
    2 0
    سلام مطالبتان عالی بود قبل از اینکه مطلب شما را بخوانم من به طور معجزه آسایی به یقین رسیدم و وسواسم همانطور که در قران فرموده تا فضل و رحمت خدا شامل بندهاش نشود نجات پیدا نخواهد کرد. تا خود فرد تلاش وکوشش نکند و به خدا توجه نکند نصیحتها در او تاثیر ندارد هر چه بگویی تاثیر ندارد من در تمام زندگی در مقابل تمام امتحان الهی پیروز در آمدم و همه عبادتهایم را طبق فرمان خدا انجام دادم تا اینکه طبق فرمانبرداری که در همه زمینه از خدا کردم و ارتباطم را با خدا قوی کردم لطف خدا شامل حالم شد و بعد از سالها رنج وسختی به یقین رسیدم برای درمان وسواس باید روی فکرش ،فکربدی که به ذهنش واردشده کار کرد وبفهمه همه مشکلش از افکار وسوسه انگیز شیطان بوده برای وسواسی بیشتر از اینکه نصیحت روی آن تاثیر داشته باشه باید روی افکار شیطانی که به ذهنش وارد شده کارکرد چون همه بد بختیهای انسان از این افکار شیطانی وقتی فکرش اصلاح شد به یقین میرسد ونیازی به نصحت هم ندارد تا وقتی به باور ذهن یا یقین نرسیده نصحتها در آن تاثیر ندار د برای من اینطور بوده وبه این روش به یقین رسیدم ودر مان شدم باید به فکرهای شیطانی که به ذهنش وارد میشود بی اعتنا باشد به طرف فکر مثبت یا همان فرمان خدا رود وروی فکر مثبتش در ذهن تکرار و تمرین کند تا به آن باور ذهن یا همان یقین دست پیداکند من برای فهمیدن معنی بهتر بقین به دنبال معنی آن می گشتم که اتفاقی به این صفحه وارد شدم من به خدا تقرب پیدا کردم ودر این ارتباط دانشی ازخدا فهمیدم ویاد گرفتم فقط در زمینه طهارت وسواس بودم ولی الان خوب شدم من در ابتدای راهم و حال که خداوند مرا هدایت کرده مسئو لیت بزرگتری دارم که این مسیر را با موفقیت طی کنم وبه درجات بالاتر ایمان ویقین برسم طبق تجربه خودم تا وسواسی خودش به یقین نرسد این نصیحتها در او اثر نخواهد من طبق اتفاقهایی که در زندگی برایم پیش آمد به وسیله امدادهای خداوند عمیقا متوجه خدا شدم و این توجه از روی سوز و گداز دریچه ای رو به روشنایی رو به سوی خدا برایم باز شد از شما خوبان التماس دعا دارم که بتوانم این مسیر روشن را تا رسیدن به در جات بالای ایمان و یقین طی کنم .
  • Anna IR ۰۳:۳۴ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۲
    4 0
    خداخیرتون بده.من امیدوارشدم.ای کاش من هم وسواس بتونم کناربذارم
  • مریم IR ۰۳:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۷
    2 0
    ممنون.مطالبتون بسیار مفید و آموزنده بود.
  • ۰۰:۳۶ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۰
    1 0
    خیلی زیبا بود
  • hejazi IR ۱۸:۲۱ - ۱۳۹۹/۰۸/۰۳
    1 0
    سلام . ببخشید من دچار کثیرالشک و وسواس در نماز و وضو شدم و دوست دارم آن را ترک کنم اما نمیتوانم چون میترسم شکم درست باشم و وضو و نماز باطل شوند و برای وضو و نمازم خیلی آن را با دقت میخوانم و انجام میدم و تا شک میکنم دوباره از اول وضو میگیرم
    • فقط خدا IR ۱۸:۲۱ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
      0 0
      با سلام منم دقیقا عین شما هستم.حدود شانزده هفده ساله وسواس دارم. هرچی شدیدتر میشه. حرف های رکیک به خدا و قرآن به ذهنم میرسه. کلافه شدم. نمیتونم نماز بخونم. مثلا تا وسط نماز میرم و فکری به ذهنم خطور میکنه که اگر برنگردی اول نماز، نعوذبالله نجاست روی قرآن است. یا یه اتفاقی برا یکی از عزیزانت میفته یا یکی میمیره. نمازمو میشکنم برمیگردم اول نماز.یا اینکه یکی از رکنهای نماز رو شروع میکنم به تکرار کردن. الان که یدفه نماز میخونم یدفه نه. خسته شدم. در غسل کردن یک ساعت شاید بیشتر طول بکشه فقط غسل کنم. کلافه شدم.قران خواندن و کلا گذاشتم کنار چون نمیتونم بخونم در حین خوندن فکر به ذهنم می‌رسه یه آیه یا کلمه ای رو شروع میکنم به تکرار کردن. تو رو خدا اگر راهیو چیزی پیدا کردید به منم بگید. آقام و بچهام خسته شدند از کارهای من. خودم بدتر. حوصله حرف زدن با بچهام رو ندارم. از طرفی دلم میسوزه از طرفی هم نمیتونم کاری بکنم. چند سال پیش هم دکتر رفتم. یه مدتی هم دارو خوردم تقریبا خوب بودم. و از اثرات قرصها زیادی چاق شدم. وهمین که بدنمم به قرصها عادت کرد دیگه قرصها هم جواب گو نبودند. قرصها رو گذاشتم کنار.فقط بعضی وقتها کلردیازپوکساید میخورم یکم آروم تر میشم. وسواس چک کردن شیرهای گاز، در اتاق و... یعنی هم وسواس فکری دارم(اضطرابی، ترس از آینده) هم عملی. تو رو خدا کمکم کنید. خدا خیرتون بده خدا به حق علی همه ی بیمارها رو شفا بده.
  • سمانه IR ۲۳:۳۸ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۵
    3 1
    سلام تشکر میکنم بابت مطلب عالی ای که با دلایل و منطق و قوت قلب و اطمینان خاطر، بیان شد، امیدوارم من و برادرم میثم هم در زمره ی نجات یافتگان از وسواس خداوند قرار گیریم، چون باعث خجالت و بدنامی و نامگذاری دیوانه و ... شده ایم. خیلی التماس دعا
    • مریم DE ۰۲:۱۰ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۱
      0 0
      سلام سمانه خانوم منم دقیقا مثل شما هستم هرکاری انجام بدم میگم یکی میمیره باید دوباره از اول ...توروخدا اگه راهی پیداکردید برامنم بگید
    • مریم IR ۱۴:۲۳ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۷
      0 0
      منم مثل شما هستم سمانه خانوم و همش توی ذهنم به خدا و قرآن و دین و پیامبر ناسزا میگم و همش دچار شک و تردید و وسواس شدید شدم ولی الان بهتر شدم بخصوص با خوندن این مقاله میخوام تمام تلاشم روبکنم. من تمام علائم شما رو داشتم و از این بابت خیلی اذیت شدم ک حتی گریه میکردم چون میترسیدم از همچی حتی از خدا من واقعا دین و خدامو دوست دارم اما این افکار همه چی رو ازت میگیره همه چی من کاملا درکت ن میکنم ولی نگران نباشید خدا بزرگه و بهمون کمک میکنه
  • محمد IR ۰۶:۵۴ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۵
    0 2
    با سلام بنده افکار زشتی در مورد توهین به خدا و پیامبران و امامان و معصومین به ذهنم می آید و خودم هم وسواس دارم و هر قدر تلاش میکنم نمیتوانم جلوی این افکار را بگیرم.گاها احساس میکنم به ذهنم می آید می گویم که به این توهین ها و دشنام ها و حرف های رکیک در مورد خدا و پیامبران و امامان و معصومین فکر کن و این افکار مرا خیلی اذیت میکند و باعث میشود کار هارا دو باریا چند بار انجام دهم مثلا نماز را.لطفا راهنمایی کنید و به دادم برسید.باسپاس
  • عبدالله IR ۲۳:۰۶ - ۱۳۹۹/۱۲/۰۸
    7 2
    یا ارحم الراحمین
    • محمد IR ۰۸:۳۸ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۰
      4 0
      سلام و عرض ادب،شما رو رجوع میدهم به کلیپ حاج آقا فرح زاد در آپارا ت راه درمان وسواس فکری بسیار مفید هست و قابل حل شدن ان شاءالله موفق پیروز باشید
  • محبوبه IR ۲۲:۵۰ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۰
    6 0
    مشکل من اینه که نمیدونم چیزی که مطمئنا نجس شده رو آب کشیدم یا نه نه اینکه خودم یقین به نجاست داشته باشم بقیه هم اونو نجس میدونن اما من نمیدونم الان اونو پاک کردم یا نه حالا وظیفه ام چیه؟
  • رشید IR ۰۳:۲۰ - ۱۴۰۰/۰۴/۳۱
    4 2
    رحمت خدا بر کسی که این مطالب را نوشته
  • هیچکس IR ۱۱:۵۵ - ۱۴۰۰/۰۶/۲۴
    0 0
    آقایون بنده در بین الطلوعین به خانم رقیه سلام الله علیها متوسل شدم ، شک و شبهه و افکار زشتی که درباره خدا و معصومین به ذهنم میومد را رفع کردند ، الحق که آقازاده بی مانند خانم رقیه علیها السلام هستند ، فقط کافی است با دلی شکسته و خسته واقعا ازشون درخواست کنید
  • IR ۲۰:۴۳ - ۱۴۰۰/۰۶/۲۴
    0 0
    خدا خیرتون بده بخودتون و اولادتون که این مطالب رو نوشتید
  • کنیزه فاطمه و علی IR ۰۵:۳۷ - ۱۴۰۰/۰۶/۲۷
    2 0
    سلام .خیلی ممنون بابت این مطالبتون . خدا کنه بتونم وسواسم رو ترک کنم . خدا کنه به حقه علی و فاطمه (ع) بتونم از این بیماری رهایی پیدا کنم . خدا خیرتون بده با خواندن مطالبتون دلم اروم گرفت و کمی احساس میکنم بهترم .
  • فاطمه هنرمند IR ۰۹:۵۰ - ۱۴۰۰/۰۷/۱۷
    0 0
    واقعا ممنونم فکر میکنم خدا منو به این طرف کشوند که بتونم بیام این مطالب رو بخونم و دوباره به نماز بایستم آخه من فقط روی روی نماز و دعا و .... خیلی وسواسی دارم
  • آرش IR ۰۰:۳۲ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۲
    0 0
    عالی بود
  • امیری IR ۲۰:۴۴ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۸
    0 0
    با سلام لطفا منبع این جمله که در مقاله آورده اید را ارائه کنید: پروردگار عالم در قرآن می‌فرماید: من معلّم اخلاق هستم. ؟؟