پنجشنبه ۲۹ شهریور ۱۴۰۳ |۱۵ ربیع‌الاول ۱۴۴۶ | Sep 19, 2024
نشست علمی از سلسله نشست های حکمرانی پاسخگویی دینی

حوزه/ نخستین نشست علمی از سلسله نشست های حکمرانی پاسخگویی دینی با حضور حجت الاسلام والمسلمین نجف لکزایی برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری حوزه، در این نشست که به همت هسته حمکرانی پژوهشگاه و با همکاری مرکز ملی پاسخگویی و اداره کل مطالعات راهبردی برگزار شد، حجت الاسلام والمسلمین نجف لکزایی سطوح پاسخگویی دینی از منظر حکمرانی اسلامی را براساس نظریه آراء المله فارابی مطرح کرد.

رئیس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی ضمن بیان اینکه حکمرانی اساساً در معنایی که به کار می‌بریم به معنای حکومت نیست و حتی ملازم با حکومت نیست، گفت: گاهی از حکمرانی‌هایی صحبت می‌کنیم که دولت آنجا حضور و هیچ نقشی ندارد و گاهی بحث حکمرانی علیه یک دولت می تواند باشد.

حجت الاسلام والمسلمین لکزایی با اشاره تعاریف متعدد حکمرانی گفت: حکمرانی عبارت از راهبری، جهت‌دهی، قاعده گذاری، راهنمایی و طراحی زمین بازی برای اقامه آن چیزی است که مدنظر است، می خواهد اقامه لیبرالیسم باشد یا اقامه اسلام.

وی افزود: اگر بخواهیم اشتباه نکنیم باید موضوع حکمرانی، نه مسائل حکمرانی که ذیل موضوع حکمرانی است را بحث کنیم، موضوع حکمرانی عبارت از ساختار هماهنگی اجتماعی برای حل مسائل پیچیده است و جنس حکمرانی از جنس هماهنگی و هم افزایی است و برای این منظور در حکمرانی بحث نوع نظم و فرایند خیلی مهم است.

حجت الاسلام والمسلمین لکزایی در خصوص رابطه حکمرانی و پیشرفت گفت: اگرچه در گذشته می‌گفتند حکمرانی ابزار پیشرفت است ولی اکنون حکمرانی خود پیشرفت است؛ یعنی اگر شما به ساختار هماهنگی اجتماعی برسید پیشرفت کرده اید برای اینکه می توانید وضع موجود و وضع مطلوب مقدور را تعریف و بعد برنامه‌ریزی کنید چگونه از وضع موجود به وضع مطلوب برسید، براین اساس اصطلاحاً شما به فناوری نرم رسیده اید، فناوری نرم این است که این حرفی که زده شده چگونه اقامه، اجرا و پیاده شود.

حجت الاسلام والمسلمین لکزایی هدف از حکمرانی اسلامی را اقامه دین دانست و افزود: اگر در تبیین دین دچار ایراد بودیم در اقامه دین نیز دچار ایراد خواهیم شد و نمی‌توانیم اقامه دین کنیم چون اقامه مرتبه بعد از نقشه است و نقشه باید کامل و بعد اجرا شود و هر معمار و مهندسی نمی تواند نقشه را پیاده کند.

حجت الاسلام والمسلمین لکزایی با اشاره به اهمیت اقامه دین در نگاه امام خمینی (ره) اذعان داشت: تمام آثار امام خمینی(ره) متمرکز بر اقامه دین است.

عضو هیات علمی دانشگاه باقرالعلوم (علیه السلام) در ادامه با اشاره به نظریه فارابی در خصوص سطوح دین گفت: دین دارای دو بخش آراء و افعال است و در بخش آراء دو سطح نظری که به هست ها و نیست ها و سطح فکری که حوزه بایدها و نبایدها را شامل می شود که این دو سطح، تبلیغ و تبیین دین را شامل می شود؛ در بخش افعال نیز دو سطح فضایل خلقی و فضائل عملی را شامل می شود که این دو سطح مربوط به اقامه دین است.

حجت الاسلام والمسلمین لکزایی با انتقاد از متخصصینی که با معارف وحیانی آشنا نیستند و در کشور اعمال حکمرانی می کنند گفت: یک شخصی آموزش می‌بیند، متخصص می‌شود در یکی از رشته‌های علوم، به او می‌گویی که منبع معرفتی تو چه هست؟ می‌گوید که من این‌ها را رفتم فلان کشور خواندم و آمدم، حالا شما چه قدر از معرفت وحیانی خبر دارید؟ می‌گویم اطلاع ندارم. خب حالا می‌خواهید چه کار کنید؟ حکمرانی اسلامی را به دست من بسپارید. ما هم می‌سپاریم.

وی در خصوص ارتقاء رویکرد مرکز پاسخگویی به سؤالات دینی در سطح حکمرانی ادامه داد: بحث حکمرانی می‌تواند یک فضای ارتقاء راهبردی را برای مرکز ملی ما باز کند، اگر مرکز ملی بخواهد یک ارتقاء راهبردی داشته باشد بدین نحو که چگونه ما وارد فضای حکمرانی شویم و به معنای دقیق کلمه از پاسخ پرسش‌های مربوط به حوزه دین، سطح یک و دو که البته آن هم باشد، وارد پرسش‌های مربوط به حوزه سطح سه و چهار یعنی سطح اقامه دین هم بشویم مخصوصاً پرسش‌هایی که به حکمرانی مربوط می‌شود که مسائل ‌بغرنج و پیچیده هست و طرف‌های مختلف پیدا می‌کند که آنجا اگر مرکز ملی بخواهد وارد شود باید به سمت میزها یا گروه‌هایی برود که متخصصان رشته‌های مختلف دور هم جمع بشوند. به عنوان مثال اگر مجلس شورای اسلامی، شورای عالی انقلاب فرهنگی یا وزارتخانه‏ای‏ سوال کرد که می‌خواهم نظام دین را پیاده کنم و مثلاً نظام بهداشت و سلامت را چگونه اقامه کنم؟ پرسش‌هایی راهبردی در این سطح پاسخ داده می شود که البته رویکردی ملی دارد.

در ابتدای این نشست حجت الاسلام محمد پورنوروز با بیان نگاه مسئله محوری در دفتر تبلیغات اسلامی و ارتقاء این رویکرد به امتداد مسئله محوری در چرخه حکمرانی گفت: یکی از مصوبات هسته حکمرانی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی امتداد مسئله‌محوری در چرخه حکمرانی در موضوع پاسخگویی دینی است که بناست بعد از نظریه‌پردازی، به صورت میدانی در موضوع پاسخگویی دینی یک امتداد اجتماعی پیدا کند.

انتهای پیام

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha