سه‌شنبه ۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۲۳:۱۹
مجالس اقامه عزا، بستر ترویج فرهنگ اهل‌بیت(ع) است/ تبیین راهبردهای امام صادق(ع) در تربیت تخصصی شاگردان

حوزه/ استاد درس خارج حوزه علمیه خراسان گفت: حضرت صادق(ع) شاگردان خود را به طور تخصصی رشد می‌دادند و شاگردان بسیاری از میان شیعیان داشتند که هر کدام در شاخه‌ای از علوم، سرآمد بودند.

حجت الاسلام والمسلمین محمد حسن ربانی بیرجندی، استاد درس خارج حوزه علمیه خراسان، در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه در مشهد، ضمن تسلیت شهادت امام جعفر صادق(علیه السلام) به تبیین سیره علمی و عملی آن امام همام پرداخت و گفت: حضرت صادق(علیه السلام) در عصری بودند که موج فرهنگ ها وارد جهان اسلام شد و مذاهب گوناگون فقهی پدید آمد.

وی با بیان این که حضرت صادق(علیه السلام) در دوران خود در بحبوحه ای از فرهنگ‌های متشکل از مذاهب اسلامی گوناگون و تفکرات، آراء و نظریاتی قرار داشتند که از بلاد مختلف و کشورهای دیگر وارد جهان اسلام می‌شد، تصریح کرد: حضرت صادق(علیه السلام) در چنین فضائی، شاگردان بسیاری را تربیت نموده و پرورش دادند.

استاد درس خارج حوزه علمیه خراسان ضمن اشاره به اهتمام امام صادق(علیه السلام) نسبت به رشد تخصصی شاگردان و اصحاب، خاطر نشان کرد: حضرت صادق(علیه السلام) شاگردان خود را تخصصی رشد می دادند و شاگردان بسیاری از میان شیعیان داشتند که هر کدام در شاخه‌ای از علوم، سرآمد بودند؛ یعنی در عین آنکه بخشی از دروس امام به صورت عمومی برای اصحاب و حتی مردم عوام برگزار می شد، برخی نیز تخصصی از علم حضرت بهره مند بودند.

حجت الاسلام والمسلمین ربانی بیرجندی «زرارة بن اعین» را از جمله شاگردان حضرت صادق(علیه السلام) عنوان کرد که در فقاهت، حدیث، کلام، ادب و شعر از بزرگترین رجال شیعه است و ابراز کرد: امام صادق(علیه السلام) فقاهت را بر دوش برخی ها همچون زراره بن اعین و دیگران قرار دادند و همپای آنان عده دیگری همچون هشام بن حکم بودند.

وی ادامه داد: هشام بن حکم از جمله شاگردان ممتاز این دوره‎های تخصصی و کارآمد حضرت بود که در فن مناظره به خصوص در مباحث کلامی، مباحث عقیدتی و توحیدی، بی نظیر بود و امام صادق(ع)، بسیاری از افراد که در این مباحث مسئله‌ای، برای آنها ایجاد می‌شد را به نزد هشام فرا می‌خواندند؛ بنابراین امام صادق(ع)، تلاش بسیاری در عرصه تربیت تخصصی شاگردان در حوزه‌های مختلف علوم داشتند و حوزه ایشان، حوزه‌ای تخصصی بود.

وی ادامه داد: عده ای نیز در دوره امام صادق(علیه السلام) ادیب و علاقه مند به لغت بودند که امام آنان را مجبور نمی کرد تا وارد دیگر عرصه ها شوند و برخی همچون خلیل بن احمد عمر بن تمیم صاحب کتاب العین فقه اختلافی می گفت و اینگونه امام صادق(علیه السلام) هرکس را در عرصه تخصصی رشد و پرورش می دادند.

استاد درس خارج حوزه علمیه خراسان با اشاره به اهتمام امام صادق(علیه السلام) در کشف و شناسائی استعداد طلاب، عنوان کرد: امام صادق(ع) می کوشید استعداد شاگردان را کشف نموده و آن را در مسیر درست هدایت کند؛ امروز نیز وقتی در حوزه طلبه ای جذب می شود می بایست بشناسیم که در چه حوزه تخصصی توان عمل دارد. عده ای برای تحقیق، عده ای تفسیر، عده ای کلام، عده ای اصول و دیگران در حوزه های دیگر توانمند هستند و هر کس باید در مسیر درست خود هدایت شود.

حجت الاسلام والمسلمین ربانی بیرجندی ضمن دعوت از علما، فضلا و طلاب حوزه‌های علمیه برای حضور در مراسم اقامه عزای شهادت امام جعفرصادق علیه‌السلام در مدرسه علمیه آیت‌الله خویی(ره)، گفت: بخش مهمی از نشر فرهنگ دینی در ایام شهادت حضرت اباعبدالله الحسین(علیه السلام)، نبی مکرم اسلام(ص) و ائمه معصومین است اما در کنار تعظیم شعائر دین، انتقال فرهنگ اهل بیت نیز از همین طریق صورت می می پذیرد و فرهنگ عمومی از طریق جریان منبر، محراب، سخنرانی و بیان احادیث منتقل می شود؛ لذا می بایست با حضور در مجالس اقامه عزا، از این جهت استفاده کافی برد.

انتهای پیام ۳۱۳/۴۹

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha