شنبه ۲۸ تیر ۱۴۰۴ - ۱۲:۴۶
چرا خواندن کُتب ضالّه در اسلام حرام است؟

حوزه/ اسلام علم و آگاهی را بسیار مهم می داند و راهکارهایی برای دستیابی به دانش وسیع ارائه می دهد. این محتوا به بررسی روش های اسلامی برای کسب دانش، از جمله بررسی کتب شبهه انگیز (با احتیاط و بصورت انتقادی) می پردازد و جایگاه علم و پژوهش در دین اسلام را تشریح می کند.

به گزارش خبرگزاری حوزه، آیا مطالعه کتب شبهه انگیز می تواند به ما در درک بهتر اسلام کمک کند؟ چگونه می توان با استفاده از روش های اسلامی به دانش و بینش وسیعی دست یافت؟

سؤال:

از نگاه دین اسلام چگونه می توان دید وسیعی پیدا کرد؟ آیا مطالعه کتب شبهه انگیز می تواند مفید باشد؟

پاسخ:

تلاش می شود در ضمن محورهای متعددی تمامی زوایای پرسش مورد بررسی و پاسخ‌یابی قرار گیرد.

محور اول: اسلام و آگاهییابی

آیا اسلام برای آگاهی و علم‌جویی ارزش قائل است و بطورکلی اسلام برای علم و آگاهی چه جایگاهی قائل است؟

از نظر اسلام چون علم و آگاهی نقش بنیادی در کمال و رشد آدمی دارد باید انسان در طول زندگیش تلاش کند آگاهیهای خودش را خصوصاً در عرصه‌هایی که در سعادت او تأثیر بسزایی دارد افزایش دهد اینک چند آیه و روایت در فضیلت و نقش علم از دیدگاه اسلام ذکر می شود.

۱. واژه‌های علم، فکر، عقل، نظر، ذکر، فقه، لب، فؤاد، حکمت و مشتقات آنها که حدود هزار بار در قرآن کریم آمده، نمایشگر ارزش و اهمی تی است که قرآن برای شناخت و آگاهی قایل است[۱] خداوند می فرماید: «هَلْ یَسْتَوِی الَّذِینَ یَعْلَمُونَ وَ الَّذِینَ لا یَعْلَمُونَ»[۲] آیا کسانی که می دانند با کسانی که نمی دانند برابرند؟ (هرگز) و نیز می فرماید: «إِنَّ شَرَّ الدَّوَابِّ عِنْدَ اللَّهِ الصُّمُّ الْبُکْمُ الَّذِینَ لا یَعْقِلُونَ»[۳] بدترین جنبندگان نزدخداوند کرها و لال‌هایی هستند که تعقل نمی کنند. و خداوند به جهت ارزش و جایگاه علم به پیامبرش دستور می دهد که «قُلْ رَبِّ زِدْنِی عِلْماً»[۴] بگو پروردگارا دانش مرا بیفزای.

۲. پیامبر اکرم ـ صلی الله علیه و آله ـ فرمود: «ان الله یطاع بالعلم و یعبد بالعلم و خیر الدنیا و الآخره مع العلم و شر الدنیا و الآخره مع الجهل؛[۵] اطاعت از خداوند و پرستش او بر اثر علم است، خیر دنیا و آخرت در پرتو علم بدست می آید و شرّ دنیا و آخرت از جهل و نادانی دامنگیر انسان می شود.

۳. حضرت علی ـ علیه‌السلام ـ فرمود: «لیت شعری ایّ شیء ادرک من فاته العلم بل ای شیء فات من ادرک العلم؛[۶] کاش می دانستم کسی که از علم بینصیب مانده چه چیز بدست آورده است و آنکس که از علم بهره‌مند شده چه چیز بدست نیاورده است.

محور دوم: مراد از وسعت دید

در وجود انسان دست کم دو نوع دیدگان وجود دارد. ۱. دیدگان حسی که همان چشمان ظاهریمان می باشد. ۲. دیدگان عقل و دل که همان چشمان باطنی ما هست و در قرآن به این دو دیدگان اشاره شده است از باب نمونه در آنجا که به کافرانی که چشمان باطنیشان را کور کرده‌اند هر چند دارای چشمان ظاهر هستند می فرماید: «صُمٌّ بُکْمٌ عُمْیٌ فَهُمْ لا یَعْقِلُونَ»

یا اینکه می فرماید: «خَتَمَ اللَّهُ عَلی قُلُوبِهِمْ وَ عَلی سَمْعِهِمْ وَ عَلی أَبْصارِهِمْ غِشاوَهٌ وَ لَهُمْ عَذابٌ عَظِیمٌ»[۷] خدا بر دلها و گوشهای آنان (کافران) مهر نهاده و بر چشهایشان پرده‌ای افکنده شده و عذاب بزرگی در انتظار آنهاست.

در نتیجه همانگونه که چشمان ظاهری گاه کور می شوند یا پرده‌ای بر آنها قرار می گیرد چشمان باطنی هم چنین است و همانطور که چشمان ظاهری گاه کم‌سو و ضعیف می شوند چشمان باطنی نیز چنین‌اند که گاهی ضعیف می شوند و وقتی ضعیف شوند وسعت دید خود را از دست داده و نمی تواند در کشف حق و حقیقت موفق باشد. از اینرو وسعت دید یعنی اینکه دیدگان باطنی ما چنان قوی باشند که بتوانند افق‌های والاتر را ببینند و تمام ابعاد یک حقیقت را مشاهده کنند.

محور سوم: راههای توسعه دید

اکنون که روشن شد وسعت دید یعنی اینکه دیدگان باطنی انسان چنان قوی باشد که بتواند حقائق بیشتری را درک کند و افق‌های والاتری را درک کند جای این پرسش است که راههای توسعه دید چیست و آیا مطالعه کتب ضاله می تواند یکی از این راهها یا بهترین راه توسعه دید باشد؟

همانگونه که گذشت علم واقعی و آگاهی حقیقی آنست که انسان را به منزلت اطاعت از خدا و پرستش او برساند و انسان را در دست‌یابی به سعادت دنیا و آخرت کمک نماید. اکنون باید دید شرایط دستیابی به چنین علمی چیست؟ علمی که مایه چنین آثاری است و افق دید انسان را چنان گسترش می دهد بگونه‌ای که به خدا که اساس حقایق است نزدیک می شود و بر حقایق دنیا و آخرت آگاه می شود.

در متون دینی اسلام راه‌های کسب چنین علمی بیان شده است که به شرح ذیل است:[۸]

۱. عقل: امام کاظم ـ علیه‌السلام ـ می فرماید:[۹] خدای را بر مردمان دو حجت است حجتی بیرونی و حجتی درونی. حجت برون همانا پیامبران و امامانند و حجت درون عقل و خرد آدمی ان.

۲. حواس: خداوند می فرماید: خداوند شما را از شکم مادرانتان خارج ساخت در حالی که هیچ نمی دانستید و برای شما گوش و چشم و عقل آفرید تا قدردانی کنید.[۱۰] ازاین بیان قرآن کریم معلوم می شود که از نظر این کتاب آسمانی حس و عقل هر و در شناخت حقایق هستی نقش بنیادی دارند.[۱۱]

۳. قلب: پیامبر اسلام ـ صلی الله علیه و آله ـ می فرماید قلب انسان دو گوش دارد که وقتی او تصمی م به انجام گناهی می گیرد روح ایمان به او می گوید نکن و شیطان به او فرمان می دهد که بکن.[۱۲] بنابراین یکی از راههای شناخت قلب و دل آدمی است.

۴. وحی: همانطور که در روایتی نقل شد خداوند دو حجت بر انسانها قرار داده است یکی عقل و یکی انبیاء و از اینرو یکی از راههای شناخت وحی است که توسط پیامبران به مردم ارزانی شده است و از اینرو خداوند خطاب به پیامبر اسلام می فرماید:

«کِتابٌ أَنْزَلْناهُ إِلَیْکَ لِتُخْرِجَ النَّاسَ مِنَ الظُّلُماتِ إِلَی النُّورِ»[۱۳] این کتابی است که به سوی تو فرو فرستادیم تا مردم را از تاریکیها خارج کنی و به روشنایی وارد سازی از این بیان الهی روشن می شود که برای رسیدن به روشنی و یافت حقایق یکی از بهترین راهها استفاده از وحی و قرآن مجید است.

۵. ائمه اطهار ـ علیهم‌السلام ـ: از دیدگاه اسلام یکی از راه‌های حقیقت‌یابی استفاده از چراغ روشنگر امام ـ علیه‌السلام ـ است و از این رو در زیارت جامعه کبیره می خوانیم «السلام علی ائمه الهدی و مصابیح الدجّی؛ درود بر امامان هدایت و چراغ‌های تاریکیها.»

بنابراین راههای گسترش دید و فزونی علم و آگاهی عقل، حواس، قلب، وحی و امام است و مطالعه شبهات و کتب ضاله جزو این راهها به شمار نمی رود.

محور چهارم: مطالعه کتب ضاله و توسعه دید

عقل و دین حکم می کند که نه تنها کتب ضاله مایه توسعه دید انسان نمی شوند بلکه کسانی را که توان دفع و پاسخ‌دهی آنها را ندارند به انحراف و گمراهی می کشاند کتب ضاله مانند امراضی می مانند که نه تنها به درد انسانها و بیماران نمی خورند بلکه برای آنها جز درد و مرگ و گمراهی و نادانی ارمغانی به بار نمی آورند و از اینرو وظیفه طبیبان علم و معرفت یعنی عالمان و حافظان حریم علم و معرفت است که انسان‌ها را از آسیب‌دیدگی این شبهات و کتب ضاله محافظت کنند.

محور پنجم: حرمت و معصیت در مطالعه کتب ضاله و شبهات

حال که روشن گردید مطالعه کتب ضاله و شبهات نه تنها توسعه در دید نمی آورد بلکه انسان را از حقایق و جاده حقیقت منحرف می کند و ضررش مانند ضرر خوردن سم برای بدن است که گاه مایه از دست دادن حیات آدمی است می توانیم از این مطالب نتیجه گیریم که آری مطالعه کتب ضاله و شبهات برای چنین کسی ضرربخش است و ضرر در اسلام نهی شده است از اینرو مطالعه این‌گونه کتب و شبهات از نظر دینی حرمت دارد و به همی ن جهت اسلام کسانی را که کتب ضاله را برای گمراهی مردم می فروشند مذمت کرده است.

خداوند در این باره می فرماید: برخی مردم، سخن بیهوده می خرند تا دیگران را از راه خدا بدون هیچ علم و آگاهی، گمراه سازند و آن را به مسخره می گیرند برایشان عذابی خوارکننده است[۱۴] این آیه ناظر به عملکرد کسانی مانند نضر بن حارث است که در زمان پیامبر اکرم ـ صلی الله علیه و آله ـ به ایران سفر می کرد و با تهیه کتاب‌هایی تصمی م داشت جلوی هدایت قرآن را بگیرد.[۱۵]

نتیجه آنکه وسعت دید در گرو مطالعه کتب ضاله نیست بلکه مطالعه شبهات برای انسانی که علمی ت کافی ندارد مایه گمراهی و ضرر است و از اینرو عقلاً چنین اقدامی مذموم است و از نظر دین چنین کاری درست نیست و حرام می باشد.

معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:

۱ـ آزادی، عقل و ایمان، محمد سروش، دبیرخانه مجلس خبرگان.
۲ـ مبانی شناخت، محمد محمدی ریشهری،‌ دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمی ه قم.
۳ـ شناخت‌شناسی در قرآن، آیت‌الله جوادی آملی، مرکز مدیریت حوزه علمی ه قم.
۴ـ خردورزی و دین‌باوری، احمد حسین شریفی، حسن یوسفیان، کانون اندیشه جوان.

پی نوشت ها:

[۱] . نصری، عبدالله، مبانی انسان‌شناسی در قرآن، پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه، ۱۳۷۹، چاپ اول، ص۳۷.
[۲] . زمر/۹.
[۳] . انفال/۲۲.
[۴] . طه/۱۱۴.
[۵] . الحدیث، گردآورنده مرتضی فرید، تهران، دفتر نشر فرهنگ اسلامی ، چاپ نهم، ۱۳۷۴، ج۲، ص۲.
[۶] . همان، ص۱.
[۷] . بقره/۷.
[۸] . جوادی آملی، عبدالله، شناخت شناسی در قرآن، فصل ابزارها و راههای شناخت، قم، مرکز مدیریت حوزه علمی ه، ۱۳۷۰.
[۹] . کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، کتاب العقل و الجهل، حدیث ۱۲.
[۱۰] . نحل/۷۸.
[۱۱] . محمدی ریشهری، محمد، مبانی شناخت، قم، دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمی ه، ۱۳۷۲، ص۲۱۵.
[۱۲] . محمدی ریشهری، محمد، می زان الحکمه، حدیث ۱۶۶۵۱.
[۱۳] . ابراهیم/۲.
[۱۴] . لقمان/۶.
[۱۵] . سروش، محمد، آزادی عقل و ایمان، دبیرخانه مجلس خبرگان رهبری، چاپ اول، ۱۳۸۱، ص۲۳۵.

منبع: مرکز مطالعات و پاسخ‌گویی به شبهات (حوزه‌های علمی ه)

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha