اولویت دادن به مذاکره با آمریکا در شرایط فعلی مردود است

حوزه/ عضو دفتر حفظ و نشر آثار مقام معظم رهبری گفت: تصمیمات کلان سیاست خارجی در جمهوری اسلامی ایران بر چهار مبنای «آموزه‌های قرآنی و تعالیم دینی، اصول قانون اساسی، تجربه‌های تاریخی ملت ایران و باور به مردم‌سالاری دینی» استوار است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، مهدی فضائلی، عضو دفتر حفظ ونشر آثار مقام معظم رهبری طی سخنانی در نشست تحلیلی «رهبری و دیپلماسی ملی» در دانشگاه باقرالعلوم(ع) ، به تبیین و تحلیل ابعاد نظری و ساختاری رهبری در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران پرداخت و افزود: درک صحیح از رهبری در نظام اسلامی مستلزم فهم پیوستگی میان عقلانیت انقلابی و واقع‌گرایی دینی است.

وی به تبیین مبانی تصمیم‌گیری رهبر معظم انقلاب در حوزه سیاست خارجی پرداخت و اظهار کرد: تصمیمات کلان سیاست خارجی در جمهوری اسلامی ایران بر چهار مبنای «آموزه‌های قرآنی و تعالیم دینی، اصول قانون اساسی، تجربه‌های تاریخی ملت ایران و باور به مردم‌سالاری دینی» استوار است.

فضائلی با اشاره به نمونه‌هایی از تصمیمات رهبر معظم انقلاب در عرصه‌های مختلف، از جمله تأکید بر فتوای حرمت تولید و استفاده از سلاح هسته‌ای، تأکید بر نقطه‌زن بودن موشک‌ها برای پرهیز از آسیب به غیرنظامیان و نیز پایبندی به امان‌نامه‌ها در سیره حکومتی اسلامی، ادامه داد:این موارد نشان می‌دهد که تصمیم‌گیری‌های رهبری نه بر اساس محاسبات صرفاً سیاسی، بلکه بر پایه آموزه‌های الهی و اخلاقی استوار است.

وی در بخش دیگری از سخنان خود با تبیین سازوکارهای تصمیم‌گیری در سیاست خارجی کشور، به نقش شورای عالی امنیت ملی و جلسات مشورتی رهبری معظم انقلاب اشاره کرد و افزود: تصمیمات کلان سیاست خارجی در فرآیندی منسجم و نظام‌مند از طریق شورای عالی امنیت ملی اتخاذ می‌شود و پس از تأیید مقام معظم رهبری قابل اجراست. علاوه بر آن، رهبر انقلاب در موضوعات مهم، جلسات مشورتی مستقلی با حضور مسئولان و کارشناسان برجسته برگزار می‌کنند تا ابعاد مختلف موضوعات به دقت بررسی شود.

فضائلی با استناد به فصل دهم قانون اساسی و اصول مرتبط با سیاست خارجی، تصریح کرد: سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران بر نفی سلطه‌جویی و سلطه‌پذیری، حفظ استقلال همه‌جانبه و تمامیت ارضی و برقراری روابط صلح‌آمیز متقابل با دولت‌های غیرمحارب استوار است و این اصول در تصمیم‌گیری‌های کلان همواره مدنظر رهبری قرار دارد.

وی به پرسشی درباره نحوه اجرای تصمیمات کلان سیاست خارجی اشاره کرد و افزود: برخی تصمیمات ممکن است در مرحله اجرا با چالش‌هایی مواجه شود؛ گاه به دلیل ضعف مجریان و گاه به سبب تغییر شرایط صحنه یا تدابیر طرف مقابل. با این حال، چارچوب‌های کلان رهبری همواره مسیر کلی سیاست خارجی را مشخص می‌کند.

اولویت دادن به مذاکره با آمریکا در شرایط فعلی مردود است

فضائلی در بخش دوم سخنان خود با اشاره به اصول کلی رهبر معظم انقلاب اسلامی در موضوع مذاکره با آمریکا تأکید کرد: هرگونه مذاکره یا همکاری با این کشور منوط به تغییر بنیادین رفتار آمریکا است و اولویت دادن به مذاکره در شرایط فعلی مردود است، مگر آنکه تغییرات اساسی در سیاست‌های آمریکا رخ دهد. با این حال، رهبر انقلاب در برخی مقاطع، با تحلیل دقیق شرایط، اجازه مذاکرات غیرمستقیم و محدود با آمریکا را صادر کرده‌اند که از جمله می‌توان به جریان برجام اشاره کرد.

وی با تشریح تدبیر رهبر معظم انقلاب در صدور مجوز مذاکرات برجام، سه بعد اصلی را برجسته کرد و افزود: تدبیر راهبردی برای خنثی‌سازی تهدیدات و مدیریت شرایط حساس ملی، اعتنا به نظر مردم و مشروعیت نظام و هدایت مذاکرات به توافقی مطلوب با حداقل خسارت برای کشور و مردم، نمونه هایی از این تدبیر است.

فضائلی تأکید کرد: رهبر انقلاب چارچوب‌ها و خطوط قرمز اصلی را مشخص می‌کنند و جزئیات مذاکرات به تیم مذاکره‌کننده واگذار می‌شود.

عضو دفتر حفظ و نشر آثار مقام معظم رهبری به نقش مردم در تصمیم‌گیری‌های کلان اشاره کرد و گفت: نظر مردم در سیاست‌گذاری‌ها مورد توجه رهبری است. صدور مجوز مذاکرات برجام همزمان با توجه به مشروعیت مردمی و امکان تحقق برنامه‌های دولت منتخب، تدابیر لازم برای حفاظت از منافع ملی را فراهم کرده است.

وی در ادامه تحلیل رفتار آمریکا را مورد بررسی قرار داد و تصریح کرد: تحریم‌ها از نظر آمریکا ابزار نیست بلکه بخشی از راهبرد این کشور در مواجهه با ایران است و حتی در صورت حل مسئله هسته‌ای، آمریکا به فشار در دیگر حوزه‌ها ادامه خواهد داد.

فضائلی به مصاحبه‌های مقامات آمریکایی از جمله باراک اوباما و وندی شرمن اشاره کرد و گفت: این نوع مذاکرات بیشتر برای تحت فشار قرار دادن ایران و پیشبرد اهداف راهبردی آمریکا مورد استفاده قرار می‌گیرد.

فضائلی با اشاره به مدیریت و هدایت رهبر انقلاب در مذاکرات برجام بیان کرد: سه بُعد کلیدی این مدیریت شامل حمایت از تیم مذاکره‌کننده، به رسمیت شناختن منتقدان و ایجاد چارچوب محافظتی برای هدایت مذاکرات به سمت توافقی با حداقل خسارت برای کشور و مردم است.

وی تأکید کرد: رهبر انقلاب همواره تأکید دارند ایران در دو میدان، «میدان جنگ سخت» و «میدان دیپلماسی»، دست پر و آماده است و اقدامات باید متوازن و مبتنی بر مصالح ملی باشد.

فضائلی با اشاره به توصیه رهبر معظم انقلاب درباره نقدها افزود: انتقاد باید با رعایت ادب و بر اساس اطلاعات صحیح انجام شود و نسبت دادن خیانت به افراد قابل قبول نیست.

وی خاطرنشان کرد: نگاه رهبر انقلاب به مذاکره با آمریکا مبتنی بر حکمت، تدبیر، حفاظت از منافع ملی و احترام به مشروعیت مردم است و این رویکرد موجب شد مذاکرات هسته‌ای در چارچوب منافع ملی پیش رود و تجربه ارزشمندی برای سیاست‌گذاران دیپلماسی ایران فراهم شود.

نشست علمی «رهبری و دیپلماسی ملی» با حضور استادان، دانشجویان و پژوهشگران علوم سیاسی و حکمرانی برگزار شد و فرصتی برای تحلیل دقیق تصمیمات رهبری در حوزه سیاست خارجی و دیپلماسی ایران فراهم آورد.

انتهای پیام

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha