یکشنبه ۱۴ دی ۱۴۰۴ - ۰۷:۵۱
سیره اخلاقی امیرالمؤمنین علی(ع) در آیات قرآن از نگاه اهل سنت

حوزه/ حجت‌الاسلام و المسلمین محمدصادق علم‌الهدی با اشاره به آیاتی که به باور مفسران اهل سنت در شأن امام علی (ع) نازل شده، جلوه‌های ایمان راسخ، انفاق، هدایتگری و پایبندی به عهد الهی را از مهم‌ترین ویژگی‌های سیره عملی آن حضرت برشمرد.

حجت‌الاسلام و المسلمین محمدصادق علم‌الهدی در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه در ساری با اشاره به فضایل بی شمار امیرالمؤمنین علی (ع) اظهار داشت: لازم است به آیاتی اشاره شود که به اذعان بزرگان اهل سنت در شأن امام علی (ع) نازل شده است تا معیاری برای شناخت جلوه‌های عملی ایشان باشد.

استاد حوزه با اشاره به «ایمان راسخ» به عنوان ویژگی بنیادین امام علی (ع) تصریح کرد: پیش‌نیاز ایمان راسخ، «شرح صدر» برای پذیرش حق است که در آیه ۲۲ سوره زمر به آن اشاره شده و به گفته مفسران اهل سنت مانند طبری، مصداق آن امام علی (ع) و حمزه بن عبدالمطلب هستند. شرح صدر به معنای فراخی دل و آمادگی ذهن برای پذیرش حق، فارغ از پیش‌فرض‌ها و تعصبات است.

حجت‌الاسلام و المسلمین علم‌الهدی آثار ایمان راسخ را برشمرد و گفت: از جمله این آثار، «تصدیق کامل پیامبر اکرم (ص)» است که در آیات ۳۳ سوره زمر و ۱۷ سوره هود مورد تأکید قرار گرفته و طبق نقل مفسرانی مانند سیوطی و فخر رازی، اشاره به امام علی (ع) دارد. همچنین «پایداری بر عهد الهی» و «استقامت در راه حق» از دیگر آثار ایمان راسخ است که در آیه ۲۳ سوره احزاب تجلی یافته و بنابر نقل ابن حجر هیثمی، شامل حال امام علی (ع)، حمزه و عبیده بن حارث می‌شود.

وی «از خودگذشتگی در راه خدا» را دیگر ویژگی برجسته امام علی (ع) دانست و افزود: این صفت در جریان لیلة‌المبیت و در آیه ۲۰۷ سوره بقره «وَمِنَ النَّاسِ مَن یَشْرِی نَفْسَهُ ابْتِغَاءَ مَرْضَاتِ اللَّهِ» تبلور یافته که به اذعان علمای اهل سنت مانند احمد بن حنبل و طبری، در شأن ایشان نازل شده است.

استاد حوزه با اشاره به ویژگی «حفظ و تعلم فعال معارف دینی» در امام علی (ع) گفت: در آیه ۱۲ سوره حاقه «أُذُنٍ وَاعِیَةٍ» به گوش شنوا و حافظ اشاره شده که به نقل مفسران اهل سنت مانند زمخشری، منظور امام علی (ع) است. ایشان باب شهر علم پیامبر (ص) بودند و شیعیان واقعی نیز باید در تعلم معارف دینی مجدانه بکوشند.

وی «هدایتگری امت» را از دیگر وظایف پیروان امام علی (ع) برشمرد و بیان کرد: در آیه ۷ سوره رعد «وَلِکُلِّ قَوْمٍ هَادٍ» به گفته حاکم نیشابوری، هادی امت پس از پیامبر (ص)، امام علی (ع) است. بنابراین شیعیان ایشان نیز باید در حد توان خود در هدایت دیگران و نهی از منکر بکوشند.

حجت‌الاسلام و المسلمین علم‌الهدی با تأکید بر «انفاق و بخشش» به عنوان خصلت برجسته علوی گفت: آیات زیادی در قرآن بر انفاق تأکید کرده‌اند و آیات ۵۵ سوره مائده، ۲۷۴ سوره بقره و آیات سوره انسان، به تصریح مفسران اهل سنت مانند ابن اثیر، در شأن امام علی (ع) و خانواده‌اش نازل شده‌اند. ایشان در شب و روز، پنهان و آشکار انفاق می‌کردند و شیعیان واقعی نیز باید این سیره را الگوی خود قرار دهند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha