پنجشنبه ۹ مهر ۱۴۰۵ - ۲۱:۴۷
نماز اول وقت باید در متن زندگی مردم قرار گیرد

حوزه/ حجت‌الاسلام والمسلمین موسوی‌فرد با تأکید بر ضرورت نهادینه‌سازی فرهنگ نماز اول وقت در جامعه اظهار داشت: نماز اول وقت باید در متن زندگی مردم قرار گیرد و با تقویت نقش مسجد و امام جماعت، زمینه توجه بیشتر خانواده‌ها، نوجوانان و جوانان به اقامه نماز فراهم شود.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه از مشهد، حجت‌الاسلام والمسلمین سیدعبدالله موسوی‌فرد، امام جمعه اهواز و نماینده ولی‌فقیه در استان خوزستان، امروز ۹ مهرماه در سی‌وسومین اجلاس سراسری نماز که در تالار قدس کتابخانه آستان قدس رضوی برگزار شد، با تأکید بر اهمیت نماز اول وقت، اظهار داشت: در طول سالیان سال، با بسیاری از بزرگان و علما ارتباط داشته‌ایم و آنچه در سیره آنان به‌وضوح دیده می‌شد، اهتمام جدی به نماز اول وقت بود.

وی افزود: بسیاری از استادان و بزرگان حوزه که در قم محضر آنان را درک کرده‌ایم، نسبت به نماز اول وقت مقید بودند و این مسئله در زندگی آنان یک امر جدی و ثابت بود.

امام جمعه اهواز با اشاره به برخی خاطرات و حکایت‌های نقل‌شده از بزرگان دینی ادامه داد: در کتاب داستان‌های شگفت و دیگر آثار اخلاقی، نمونه‌های متعددی از توجه علما و مؤمنان به نماز اول وقت نقل شده است که هر کدام می‌تواند برای انسان درس‌آموز باشد.

حجت‌الاسلام والمسلمین موسوی‌فرد با اشاره به یکی از این حکایت‌ها بیان کرد: فردی از بزرگان، به واسطه سخنی که درباره زمان مرگ خود شنیده بود، مدت‌ها منتظر فرا رسیدن آن زمان بود، اما آنچه در زندگی او اهمیت داشت، توجه ویژه به اعمال عبادی و به‌ویژه نماز بود.

وی با بیان خاطره‌ای از فردی قصاب که به نماز اول وقت اهتمام داشت، گفت: این فرد نقل کرده بود که هرگاه مشغول کار بود و صدای اذان بلند می‌شد، کار خود را رها می‌کرد و برای نماز می‌رفت؛ حتی اگر گوشت را روی ترازو گذاشته بود، با شنیدن اذان، نماز را بر ادامه کار مقدم می‌کرد.

نماینده ولی‌فقیه در استان خوزستان تصریح کرد: چنین رفتارهایی نشان می‌دهد که نماز اول وقت برای برخی از مؤمنان تنها یک توصیه اخلاقی نبوده، بلکه بخشی از سبک زندگی آنان محسوب می‌شده است.

وی ادامه داد: در خاطراتی که از بزرگان و افراد مؤمن نقل شده، موارد متعددی وجود دارد که آنان برای رسیدن به نماز اول وقت، برنامه زندگی خود را تنظیم می‌کردند و هیچ‌گاه اجازه نمی‌دادند امور روزمره، نماز را از اولویت خارج کند.

نماز اول وقت؛ معیار تنظیم برنامه زندگی

حجت‌الاسلام والمسلمین موسوی‌فرد با اشاره به خاطره‌ای از سفر حج اظهار داشت: در یکی از سفرها، موضوع نماز اول وقت برای فردی به اندازه‌ای اهمیت داشت که حتی درباره زمان حرکت و سفر خود نیز ملاحظه نماز را داشت و نمی‌خواست برنامه سفر موجب از دست رفتن نماز اول وقت شود.

وی افزود: در مواردی نیز مشاهده شده است که افراد هنگام سفر و جابه‌جایی، با وجود مشکلات و تأخیرها، تلاش کرده‌اند نماز را در وقت خود اقامه کنند.

امام جمعه اهواز ادامه داد: در یکی از این موارد، مسافران سوار اتوبوس شدند، اما اعلام شد که وسیله نقلیه به دلیل نقص فنی قادر به حرکت نیست. نماز اول وقت اقامه شد و پس از پایان نماز، مشکل فنی نیز برطرف شد.

وی با بیان اینکه نمونه‌های فراوانی از این دست وجود دارد، گفت: مقصود این نیست که انسان همه امور را رها کند، بلکه مسئله این است که نماز در برنامه زندگی جایگاه واقعی خود را داشته باشد و انسان برای اقامه آن در وقت فضیلت، برنامه‌ریزی کند.

نماز جماعت می‌تواند زمینه‌ساز حل مشکلات مردم باشد

حجت‌الاسلام والمسلمین موسوی‌فرد با اشاره به تجربه فعالیت‌های اجتماعی در مناطق مختلف خوزستان بیان کرد: در برخی مناطق و روستاها، مردم با مشکلات مختلفی از جمله مسائل مربوط به فاضلاب و زیرساخت‌های شهری مواجه هستند، اما مسجد و نماز جماعت می‌تواند بستری برای جمع شدن مردم و مسئولان و پیگیری این مسائل باشد.

وی افزود: در یکی از مناطق، مردم برای پیگیری مشکل فاضلاب منطقه جمع شده بودند. هم‌زمان وقت نماز فرا رسید و نماز جماعت اقامه شد. پس از نماز نیز مسئولان در کنار مردم قرار گرفتند و موضوع مشکلات آنان مورد پیگیری قرار گرفت.

نماینده ولی‌فقیه در استان خوزستان تصریح کرد: مردم بعدها عنوان می‌کردند که در سایه نماز جماعت، مسئولان در کنار آنان قرار گرفتند و مشکلاتشان مورد توجه قرار گرفت. این موضوع نشان می‌دهد که مسجد تنها محل اقامه نماز نیست، بلکه می‌تواند محل ارتباط مردم، مسئولان و پیگیری مسائل اجتماعی نیز باشد.

مسجد نباید تنها محل اقامه نماز باشد

وی با تأکید بر اینکه مسجد باید در متن زندگی مردم حضور داشته باشد، اظهار داشت: اگر مسجد فقط محلی برای اقامه نماز باشد و ارتباطی با مسائل فرهنگی، اجتماعی و تربیتی مردم نداشته باشد، نمی‌تواند ظرفیت واقعی خود را نشان دهد.

حجت‌الاسلام والمسلمین موسوی‌فرد ادامه داد: امام جماعت نیز نباید تنها امام نماز باشد؛ بلکه باید نسبت به مردم، خانواده‌ها، نوجوانان، جوانان و مسائل محله دغدغه داشته باشد و در حل مسائل اجتماعی نیز نقش‌آفرینی کند.

وی با اشاره به ظرفیت مساجد کشور گفت: باید ببینیم در کشور چه تعداد مسجد داریم و از این تعداد، چه تعداد مسجد واقعاً دارای جمعیت و فعالیت هستند. صرف داشتن ساختمان مسجد کافی نیست و باید برای فعال شدن مساجد و حضور مردم در آنها برنامه داشته باشیم.

امام جمعه اهواز افزود: در استان خوزستان نیز تلاش شده است تعداد مساجد فعال افزایش پیدا کند و در این زمینه برنامه‌ریزی‌هایی انجام شده است؛ چراکه مسجد زمانی می‌تواند نقش واقعی خود را ایفا کند که امام جماعت، مردم و مجموعه‌های فرهنگی در کنار یکدیگر فعالیت کنند.

حجت‌الاسلام والمسلمین موسوی‌فرد با اشاره به تجربه‌ای در اهواز گفت: در یکی از مساجد اهواز، فعالیت‌های مسجد به اقامه نماز محدود نشده و در کنار آن، ظرفیت‌های تربیتی و آموزشی نیز مورد توجه قرار گرفته است.

وی افزود: در مجاورت این مسجد مدرسه‌ای ایجاد شده و امسال نیز مدرسه دیگری در این مجموعه احداث شده است که از پیش‌دبستانی تا دبیرستان را شامل می‌شود و حدود ۴۰۰ دانش‌آموز در آن تحصیل می‌کنند.

نماینده ولی‌فقیه در استان خوزستان بیان کرد: وقتی شب وارد این مسجد می‌شویم، نوجوانان زیادی را می‌بینیم که در مسجد حضور دارند و برای نماز اول وقت آماده می‌شوند. این حضور نشان می‌دهد که اگر مسجد برای نوجوانان و جوانان برنامه داشته باشد و آنان را در فضای تربیتی خود قرار دهد، می‌توان ارتباط نسل جدید با مسجد و نماز را تقویت کرد.

نماز اول وقت هنوز جایگاه واقعی خود را پیدا نکرده است

وی با ابراز نگرانی از وضعیت نماز اول وقت در جامعه اظهار داشت: با وجود تأکیدهای فراوان دینی، نماز اول وقت هنوز به معنای واقعی کلمه جایگاه خود را در جامعه پیدا نکرده است و باید برای این مسئله کار جدی انجام شود.

حجت‌الاسلام والمسلمین موسوی‌فرد ادامه داد: هنگامی که صدای اذان در جامعه بلند می‌شود، باید از خود بپرسیم چه تعداد از مردم برای اقامه نماز حرکت می‌کنند و چه تعداد همچنان به فعالیت‌های روزمره خود ادامه می‌دهند.

وی تأکید کرد: نماز اول وقت باید در زندگی مردم جایگاه داشته باشد و این مسئله با حرف و توصیه به تنهایی محقق نمی‌شود، بلکه نیازمند فرهنگ‌سازی، برنامه‌ریزی و ارائه الگوی عملی است.

سیره بزرگان می‌تواند الگوی توجه به نماز باشد

امام جمعه اهواز با اشاره به سیره بزرگان دینی خاطرنشان کرد: رفتار بزرگان می‌تواند برای مردم و به‌ویژه نسل جوان الگوی مناسبی باشد. وقتی یک عالم، مسئول، امام جماعت یا شخصیت اثرگذار جامعه در عمل به نماز اول وقت پایبند باشد، این رفتار می‌تواند بیش از بسیاری از سخنرانی‌ها در جامعه اثرگذار باشد.

وی افزود: در سیره بزرگان، اهتمام به نماز اول وقت یک رفتار مستمر بوده است و باید این الگوها برای نسل جدید بازخوانی و معرفی شود.

حجت‌الاسلام والمسلمین موسوی‌فرد با تأکید دوباره بر اهمیت نماز اول وقت گفت: باید تلاش کنیم نماز اول وقت از یک توصیه فردی فراتر رود و به یک فرهنگ اجتماعی تبدیل شود؛ به‌گونه‌ای که مسجد، خانواده، مدرسه، امام جماعت و مجموعه‌های فرهنگی در این مسیر نقش خود را ایفا کنند.

وی تصریح کرد: اگر نماز اول وقت در متن زندگی مردم قرار گیرد، مسجد نیز می‌تواند به جایگاه واقعی خود در تربیت نسل جوان، تقویت ارتباطات اجتماعی و پیگیری مسائل مردم بازگردد و این موضوع نیازمند یک حرکت جدی و هماهنگ در جامعه است.

انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha