شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024

حضرت آیت الله مظاهری به تبیین راهکارهای رهایی از معضلات مربوط به ازدواج جوانان پرداخته و تصریح کردند: بی شک تشریفات سنگین در ازدواج جوانان دارای اشکالات شرعی و اخلاقی فراوان و توام با پیامدهای نامناسب فرهنگی است.

به گزارش سرویس استان های مرکز خبر حوزه، این مرجع تقلید طی سخنانی در درس اخلاق خویش با عنوان نگرشي کوتاه به برخي فضايل حضرت زهرا«سلام‌الله‌عليها» اظهار داشتند: در حال حاضر وضع ازدواج‌ها خيلي مشکل شده و متأسفانه روز به روز هم مشکل‌تر مي‌شود و در اثر مشکل بودن ازدواج، مفاسد و بلاهاي بزرگي، اجتماع را تهديد مي‌کند.

ایشان همچنین با تاکید بر این که يکي از آثار خطرناک و زيان‌بار سخت بودن ازدواج، رواج رفيق يابي و دوست‌يابي نامشروع دختران و پسران است، افزودند: قرآن کريم اين گناه بزرگ را بسيار نکوهش کرده و با قرار دادن آن در کنار بي‌عفّتي، بزرگ و خطرناک بودن آن را گوشزد مي‌کند و مي‌فرمايد: «دختر و پسر يا مرد و زن شايسته کساني هستند که مرتکب اعمال منافي عفّت نمي‌شوند و با نا محرم هم رابطه دوستي بر قرار نمي‌کنند.»

معظم له خاطرنشان کردند: اين هشدار قرآن کريم، اشاره به يک واقعيّت اساسي دارد که رابطه دوستي بين افراد نامحرم، نهايتاً منجر بي‌عفّتي و ارتکاب اعمال خلاف عفّت مي‌شود و فساد اجتماعي بزرگي به همراه خواهد داشت. حال براي رفع اين مفاسد بزرگ و خانمان‌سوز چه بايد کرد؟ هيچ چاره‌اي نيست، جز سرمشق گرفتن از روش حضرت زهرا«سلام‌الله‌عليها»، هم راجع به ازدواج و هم راجع به ساده زيستي.

ایشان تاکید کردند: پدران و مادراني که دختر و پسر جوان دارند بايد هوشيار باشند و توجه کنند که وقتي دختر يا پسر آنان تمايل جنسي پيدا کرد، مقدّمات ازدواج او را فراهم کنند. امّا با اين تشريفاتي که امروزه مانع ازدواج شده، نه دختر مي‌تواند شوهر کند و نه پسر مي‌تواند زن بگيرد. ظاهر زندگي پسر و دختر و ميزان تموّل و دارايي خانواده‌هاي آنان ملاک ازدواج شده و به جاي تحقيق در خصوص دين و اخلاق همديگر، صرفاً به خانه و درآمد و ماشين و تلفن همراه پسر و يا به جنس فرش و تجمّلات خانه دختر مي‌انديشند و اگر اين تشريفات خرافي را نپسندند، به آن ازدواج تن نمي‌دهند.

رییس عالی حوزه علمیه اصفهان همچنین بیان داشتند: مهريه گزاف، جهيزيه تجمّلي، ‌مخارج هنگفت عقد و عروسي و وليمه سنگين و تشريفاتي، مانع ازدواج جوانان شده است و علاوه بر اينکه اشکال شرعي و اخلاقي دارد، مفاسد بزرگي براي خانواده‌ها و اجتماع در پي خواهد داشت.

ایشان اضافه کردند: امروزه اگر يک دختر بخواهد ازدواج کند، لاأقل سي ميليون جهيزيه مي‌خواهد. از اين‌رو بسياري از خانواده‌ها به بهانه‌هاي مختلف دختر خود را شوهر نمي‌دهند. يک پسر هم که بخواهد ازدواج کند، همين مقدار براي مخارج اوليّه و مقدّماتي ازدواج، که البته تشريفاتي است، نياز دارد. پس از اين مخارج هم مشکل بزرگ آنان تهيّه خانه است که با اين وضعيّت از عهده آن بر نمي‌آيند. از اين جهت بيشتر پسرها نيز از ازدواج فرار مي‌کنند. گراني و تورّم هم که روز به روز بيشتر مي‌شود و مصيبت بزرگ‌تري براي اجتماع پديد آورده است.

*جامعه برای اصلاح و پیشرفت محتاج بازگشت به فضایل حضرت زهرا(س) است

حضرت آیت الله مظاهری همچنین در ادامه با اشاره به فرارسیدن دهه فاطمیه دوم اظهار داشتند: . حضرت زهرا«سلام‌الله‌عليها»، درياي فضايل حسنه اخلاقي و منبع خصائل نيکوي انساني و در يک کلمه از زبان قرآن کريم، «کوثر» است. از سوي ديگر جامعه فعلي براي اصلاح و پيشرفت، سخت محتاج بازگشت به فضايل حضرت زهرا«سلام‌الله‌عليها» و سرمشق گرفتن از ايشان است.

ایشان با بیان این که امروزه نياز به الگوگيري از حضرت زهرا«سلام‌الله‌عليها»، در دو امر مهمّ «ساده زيستي» و «ازدواج» بيشتر احساس مي‌شود، گفتند: متاسفانه تجمّل‌گرايي در اجتماع فراگير شده که مصائب فراوان و جبران‌ناپذيري در پي دارد؛ مصائبي که روز به روز اوج مي‌گيرد و مثل آتش برافروخته بيشتر زبانه مي‌کشد.

معظم له افزودند: در وضع فعلي، ساده زيستي به طور کلّي فراموش شده و تجمّل‌گرايي جاي آن را گرفته است. قرآن کريم در سوره واقعه مي‌فرمايد که چنين وضعيتي، گناهان بزرگ در پي خواهد داشت.

ایشان با اشاره به اهمیت مبحث ازدواج در آموزه های اسلامی گفتند: پيغمبر اکرم «صلي‌الله‌عليه‌وآله‌وسلّم» راجع به ازدواج مي فرمايند: وقتي تمايل در ميان دخترها و پسرها پيدا شد،‌ يعني هنگامي که وقت ازدواج آنان رسيد، دو شرط بايد در انتخاب همسر رعايت شود؛ اوّل: دين و دوّم: اخلاق. اگر طرف مقابل دين و اخلاق داشت، حتماً با او ازدواج کنيد، وگرنه فتنه و فساد بزرگ براي شما پديدار مي‌شود.

*در حکومت اسلامی نباید کسی بی‌خانه باشد

این مرجع تقلید همچنین به بیان گوشه‌هايي از مظاهر ساده زيستي حضرت زهرا«س» پرداخته و افزودند: بنابر گواهي تاريخ، ازدواج اميرالمؤمنين و حضرت زهرا«سلام‌الله‌عليهما» و نيز نحوه زندگي آن دو بزرگوار در نهايت سادگي و به دور از هرگونه تجمّل و تشريفات بوده است. اميرالمؤمنين«سلام‌الله‌عليه» از دارايي دنيا، يک زره براي جنگ داشت و پيامبر گرامي «صلي‌الله‌عليه‌وآله‌وسلّم» به او فرمود: تو چون پشت به دشمن نمي‌کني، نياز به زره نداري، لذا زره را به پانصد درهم فروختند و آن را مهريه قرار دادند و جهيزيه، وليمه و مخارج ازدواج را با آن تأمين کردند. شبي كه زهرا به خانه  اميرالمؤمنين مي‌رفت، اميرالمؤمنين فرش خانه‌اش را از شن تهيه كرد و با حصيري که زهرا آورده بود، روي آن را پوشانيد. آن وقت‌ها مثل الان نبود که بي خانه باشند، ‌هرکسي که مي‌خواست زندگي کند، خانه داشت. اما خانه‌اي که خودش و رفقايش جمع مي‌شدند و يک چهار ديواري با گِل درست مي‌کردند، يک يا دو اطاق مي‌ساختند و سقف آن را هم با ليف خرما مي‌پوشاندند و بالاخره يک درب معمولي براي آن مي‌گذاشتند. لذا همه خانه‌دار بودند و بي خانه، در حکومت اسلامي نبود و نبايد هم باشد.

ایشان اضافه کردند: رسول‌ اكرم«صلي‌الله‌عليه‌وآله‌وسلّم» هم جهیزيه‌اي براي دختر گرامي خود تهيه فرمود كه همه آن جهیزيه  شصت و سه درهم مي‌شد.  يعني دو دست لباس و يک دست رختخواب و مقداري کاسه و بشقاب و امثال اينها؛ يعني آنچه يک خانه به آن احتياج دارد. بالاخره جهيزيه را آماده کردند و پهن کردند و پيغمبر اکرم را خواستند که يا رسول الله! بياييد و جهيزيه دخترتان را ببينيد. پيامبرگرامي با ديدن جهیزيه، از چشمان مباركش اشك جاري شد و فرمود: «خدايا اين جهیزيه را كه غالب آن از گل است مبارك كن!»شب عروسي پايان گرفت و صبح، پيامبرگرامي به ديدن زهرا آمد و هديه آورد. هديه پيامبرگرامي اين بود که فرمود: «كارهاي داخل خانه براي فاطمه است و كارهاي خارج از خانه براي علي». زهرا از اين هديه، از اين تقسيم كار به قدري خشنود شد كه فرمود: «جز خداوند كسي نمي‌داند كه از اين تقسيم كار چقدر خوشنودم».

*وقتی که زندگی تجملی شود

حضرت آیت الله مظاهری در بخش دیگری از سخنان خود در خصوص علّت رواج اختلاف و طلاق در خانواده‌ها تصریح کردند: ساده زيستي، زندگي خوش، خرّم و آرامي به ارمغان مي‌آورد. حتي اگر کسي به زندگي ضروري هم قانع نباشد و بخواهد زندگي رفاهي داشته باشد، باز هم دچار مصائب و معضلات کنوني نخواهد شد. پس چه چيز مصيبت مي‌آورد؟ وقتي پا را از گليم خود درازتر کنند و وقتي زندگي، تجمّلي شود، در تأمين مخارج آن دچار مشکل مي‌شوند و اختلاف در زندگي پيدا مي‌شود.

*در زمان پیامبر(ص) طلاق در بین مردم نبوده است

ایشان با بیان این که در زمان پيامبر اکرم«صلي‌الله‌عليه‌وآله‌وسلّم» طلاق در بين مردم نبوده است، گفتند: در قديم و در زمان جواني خود ما هم طلاق يا نبود يا بسيار کم بود. يک مثال عوامانه در بين مردم شايع بود که زن با لباس سفيد به خانه شوهر آمده است با لباس سفيد هم بايد برود. اما الان طلاق شهرت فراواني پيدا کرده و زياد شده است. آماري که براي طلاق ارائه مي‌کنند، انصافاً تکان دهنده و ناراحت کننده است و در اين زمينه بايد فکري بشود.

معظم له در ادامه با طرح این سوال که اين آمار عجيب طلاق از کجا پيدا شده است؟، خاطرنشان کردند: این ها از تجملّ گرايي‌ است؛ وقتي افراد قانع نباشند و وقتي زن، زندگي چشم و هم چشمي و تجمّل گرايي بخواهد، وقتي مرد تجمّل‌گرا باشد و زندگي چشم و هم چشمي داشته باشد، فرزندان آنان نيز خواستار زندگي تشريفاتي مي‌شوند و خانواده‌ها به اين مصيبت‌ها گرفتار مي‌گردند.

*تجمل‌گرایی و زندگی تشریفاتی عامل بسیاری از گناهان

ایشان افزودند: اين ربا خوردن‌ها و ربا دادن‌ها از کجا پيدا مي‌شود؟ اين رشوه‌خواري‌ها و رشوه دادن‌ها از کجا پيدا مي‌شود؟ اين دزدي‌ها و حيف و ميل‌ها براي چيست؟ اين گناهان بزرگ در بازار و اين مفاسد بزرگ اقتصادي از کجا پيدا مي‌شود؟ از تجمّل‌گرايي و زندگي تشريفاتي.

رییس عالی حوزه علمیه اصفهان همچنین با اشاره به این که مهريه حضرت زهرا«سلام‌الله‌عليها»، جهيزيه ايشان و نحوه زندگي آن دو نور مقدّس، بايد براي همه الگو باشد تا معضلات کنوني و موانع ازدواج رفع ‌شود، ابراز داشتند: جامعه بايد از آن بزرگواران سرمشق بگيرد تا قضيه بي خانماني و فقر و عزوبت حل ‌شود. اگر اين قضايا حل شود، اختلافات خانوادگي نيز رفع خواهد شد و خواه ناخواه آمار طلاق کاهش مي‌يابد.

ایشان افزودند: اگر زندگي، نظير زندگي حضرت زهرا باشد، يعني يک زندگي ضروري، و کارهاي داخل خانه براي نظير حضرت زهرا به عهده زنان و کارهاي بيرون از خانه نظير اميرالمؤمنين، به عهده مردان باشد و زن و شوهر به يک زندگي ساده و بدون تشريفات و تجمّلات بسنده کنند، مشکلات آنان رفع مي‌شود. در اين‌صورت، نه احتياج به وام دارند، نه محتاج قرض و رو انداختن به اشخاص گوناگون مي‌شوند. اين روش زندگي در صدر اسلام مختصّ اهل بيت هم نبود، بلکه معمولاً مسلمانان صدر اسلام چنين بودند.

این مرجع تقلید یادآور شدند: گرچه اين بحث ، فردي نيست و فرد نمي‌تواند اجتماع را اصلاح کند، ولي به هر حال اگر بخواهيم اين معضلات رفع شود، همه و همه بايد پشت به پشت يکديگر کنيم و همه بايد آيه شريفه سوره واقعه (وَ أَصْحابُ الشِّمالِ ما أَصْحابُ الشِّمالِ  فِي سَمُومٍ وَ حَمِيمٍ وَ ظِلٍّ مِنْ يَحْمُومٍ لا بارِدٍ وَ لا کَرِيمٍ  إِنَّهُمْ کانُوا قَبْلَ ذلِکَ مُتْرَفِينَ وَ کانُوا يُصِرُّونَ عَلَى الْحِنْثِ الْعَظِيمِ(را نصب العين خود قرار دهيم و به آن توجه ويژه داشته باشيم.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha