شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024

يكی از موضوعاتی كه مورد بحث دانشجويان است، ريشه‌شناسی مقوله تقليد است و جامعه روحانيت بايد تمام تلاش خود را به منظور تبيين اين موضوع به كار گيرد.

استاد حوزه علمیه گفت: اختلاف نظر مراجع و علما در مباحث فقهی در عصر کنونی یکی از الطاف خفیه الهی است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه مستقر در بیستمین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم، حجت الاسلام و المسلمین حسینی در نشست علمی "فقه استدلالی" که به همت نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه‌ها در بخش دانشگاهی نمایشگاه قرآن برگزار شد ، گفت: نسل جوان امروز، به خصوص دانشجویان، سؤالات فراوانی در عرصه  دین دارند و دوست دارند فلسفه و مستند احکام را بیابند.

وی بیان داشت: فقه استدلالی که به صورت عمیق در حوزه علمیه بحث می شود، می توان آن را به زبان روز برای استفاده دانشجویان و اساتید دانشگاه ها بیان کرد.

این استاد حوزه با بیان این که یکی از مباحث مورد توجه دانشجویان و اساتید دانشگاه ها فقه شناسی تقلید است، گفت: بحث پذیرش تقلید برای نسل جوان و دانشجو مشکل است، اما اگر بسیاری از مباحث فقهی آن طور که هست برای نسل جوان عنوان شود، خواهند پذیرفت.

وی با بیان این که تقلید، مسئولیت بر دوش مرجع تقلید است، ابراز داشت: باب تقلیدی که در دروس معارف مطرح است، از باب مجاز و مسامحه است. کار فقیه این است که در منابع و متون دینی غور کرده و سؤال را کشف می نماید و در واقع جوان از مرجع خود، تقلید نمی کند، بلکه سؤال می کند.

وی یادآور شد:  در گذشته رابطه حوزه با دانشگاه يك رابطه تعبدی صرف بود و در بحث احكام صرفاً به نگاه نقل

مسائل از توضيح‌المسائل اكتفا می‌شد، اما با توجه به اين موضوع كه نسل جوان امروز سؤالات فراوانی دارند، لذا تنها نبايد به نقل مسائل از كتاب بسنده كرد بلكه می‌بايست فقه استدلالی تفسيری و عميق را به زبان روز برای آنها بيان كرد.

این پژوهشگر دینی اظهار داشت: يكی از موضوعاتی كه مورد بحث دانشجويان است، ريشه‌شناسی مقوله تقليد است و جامعه روحانيت بايد تمام تلاش خود را به منظور تبيين اين موضوع به كار گيرد.

وی افزود: برخی در اين باره ايجاد شبهه می‌كنند كه تقليد بدعت علماست و چون ما عقل و علم داريم، نيازی به تقليد نيست. اما بايد گفت؛ تقليد برابر است با پرسش درباره موضوعی كه فرد نسبت به آن علم و آگاهی لازم ندارد. 

حجت الاسلام والمسلمسن حسينی گفت:  حقيقت تقليد رجوع جاهل به عالم است. ما در روايات بحثی با عنوان تقليد نداريم. خداوند متعال در قرآن كريم می‌فرمايد: «فسئلوا أهل الذكر إن كنتم لا تعلمون» اگر نمی‌دانيد از اهل ذكر سؤال كنيد. اين بدين معنی است كه تقليد در فقه اسلام يعنی پرسش سؤال درباره موضوعی كه نسبت به آن علمی

نداريم. به عنوان مثال، زمانی كه فقيه به دكتری مراجعه می‌كند و طبق دستور وی عمل می‌كند، فقيه مقلد دكتر است زيرا وی نسبت به علم طبابت دانشی ندارد.

 وی افزوذ: بحث تقليد يك امر عقلايی است كه حتی در زمان نبی اكرم(ص) و امامان معصوم(ع) نيز وجود داشت و در زمان امامین  صادقین(ع) پررنگ‌تر شد.

این استاد حوزه و دانشکاه  به موضوع اختلاف ميان فتاوای مراجع تقليد اشاره كرد و گفت: اختلاف در علوم فقهی از سه منشأ  ادبيات علوم عرب، علم اصول و علم رجال  سر چشمه می گیردكه در عصر كنونی اين اختلافات از الطاف خفيه الهی است كه پاسخگوی نيازهای مختلف اقشار جامعه با تفكرات متفاوت است.

انتهای پیام 6/313

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha