چهارشنبه ۲۱ آذر ۱۴۰۳ |۹ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 11, 2024
محسن اسماعیلی

حوزه/ عضو حقوقدان شورای نگهبان با اشاره به اینکه اخلاق در زمینه فراگیر شدن تحکیم فرهنگ قانون مداری نقش مستقیمی دارد، گفت: اخلاق کاستی و تلخی حقوق را جبران می کند.

به گزارش خبرگزاری «حوزه» محسن اسماعیلی امروز در یادواره علمی «مهاجر الی الله» یادبود دکتر ناصر قربان نیا که در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی قم برگزار شد، با اشاره به اینکه اخلاق و حقوق ارتباط مستقیم و تاثیر دوسویه ای بر یکدیگر دارند، اظهار داشت: اخلاق می تواند در زمینه فراگیر شدن تحکیم فرهنگ قانون مداری نقش مستقیمی داشته باشد.

وی با بیان اینکه اغلب انسان ها معتقد هستند حقوق چهره عبوث و دل ناپذیری دارد، ابراز داشت: الزام آوری و محدودیت آفرینی وجه بارز و از ذاتیات حقوق است؛ چرا که حقوق بدون کیفر و حدود، به هدف خود نمی رسد.

عضو حقوقدان شورای نگهبان با اشاره به اینکه انسان ها از محدودیت و نظارت گریزان هستند، تصریح کرد: انسان ها کیفر را داروی تلخی می دانند که جز به زور و اجبار نباید بنوشند.

اسماعیلی با بیان اینکه حقوقدانان برای حفظ نظم عمومی چاره ای جز قانون گرایی ندارند، گفت: گاهی احکامی صادر می شود که قبل از اجرای حکم، احساس و وجدان حقوقدانان را تحت تاثیر قرار می دهد اما تنها راه برای دستیابی به هدف می باشد.

وی افزود: تحلیل های عقلانی نیز چهره عمومی حقوق را دلپذیر و مطبوع نکرده و  در جوامع ما قانون گریزی و احساس مشقت از تن دادن به قانون وجود دارد.

وی در ادامه به تاثیر اخلاق بر دلپذیری حقوق اشاره داشت و گفت: اخلاق چاشنی شیرین عطوفت و گذشت را به تلخی داروی حقوق می افزاید و کمک می کند در موارد استثنا، حقی که به زور قانون گرفتنی است به لطف محبت، دادنی شود.

عضو حقوقدان شورای نگهبان با بیان اینکه اخلاق کاستی و تلخی حقوق را جبران می کند، افزود: اخلاق روزنه امید را می گشاید و نمی گذارد همه مسیرها بر روی کسی بسته بماند. 

اسماعیلی با اشاره به اینکه عدالت در جوار احسان کارآمد و مطلوب می شود، ابراز داشت: تاثیر اخلاق بر حقوق به حقوقدانان تعمیم یافته و حقوقدانان را به چهره ای محجبوب تر و دلنشین تر تبدیل می کند. 

وی افزود: حقوقدانی که به گوهر اخلاق آراسته است، می داند در چه موردی باید موضع خشم و در چه مسئله ای باید موضع رحیمانه داشته باشد.

عضو حقوقدان شورای نگهبان با بیان اینکه قانون با اخلاق، شیرین و پذیرفتنی می شود،  تصریح کرد: با وجود قانون، اخلاق معنا پیدا می کند و با تعیین حق و حد، از خودگذشتگی و ایثار ممکن می شود.

عضو حقوقدان شورای نگهبان با اشاره به اینکه دکتر قربان نیا فقه و حقوق را در حوزه و دانشگاه آموخته بود و به حکم عقل و منطق به آن پایبند بود، ابراز داشت: اخلاق و مروت در وجود دکتر قربان نیا جاری بود.

اسماعیلی افزود: دکتر قربان نیا به همه بندگان خدا عشق می ورزید و هرچه داشت در راه خدمت به خلق و گره گشایی از مخلوق نثار می کرد.

وی با بیان اینکه دکتر قربان نیا تجسم متانت و آرامش بود، گفت: ایشان عاشق امام و انقلاب بود و دغدغه دین و جامعه داشت.

عضو حقوقدان شورای نگهبان در پایان ابراز امیدواری کرد: سخنرانی ها و آثار دکتر قربان نیا گردآوری شود تا دانشجویان حقوق از تولیدات علمی این استاد برجسته بهره مند گردند.

انتهای پیام/313/33

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha