شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024
کد خبر: 485696
۲۳ اسفند ۱۳۹۷ - ۰۹:۳۶
لیله الرغایب

حوزه/ انجام اعمال لیلة الرغایب به ‌قصد رجاء و امید ثواب، هیچ اشکالی ندارد؛ اما اینکه این اعمال را به ‌قصد استحباب انجام دهیم، با توجه به فقهی بودن مسئله، هر شخصی باید نظر مرجع تقلید خود را در این مورد جویا شود.

به گزارش خبرگزاری «حوزه»، یکی از اعمال ماه رجب، برنامه های شب لیلة الرغائب است که پرسش و پاسخی پیرامون این موضوع تقدیم شما خواهد شد.

پرسش:

بیان می شود که لیله الرغایب و نماز آن مستند شرعی ندارد و جایز نیستیم اعمال این شب را انجام دهیم؟ لطفاً توضیح دهید.

پاسخ:

نکته اول: نماز لیلة الرغایب و اعمال آن را مرحوم مجلسی رحمه‌الله علیه با ذکر سندی که قابل ‌اعتماد نیست و راویان مجهول و ضعیف در آن وجود دارد، نقل فرموده است.(1) البته قبل از ایشان در بعضی از کتب ادعیه و زیارات به‌ صورت مرسل و بدون ذکر سند بیان ‌شده است؛ پس این نماز و ذکر فضایل آن سند قوی و قابل ‌اعتمادی ندارد.

 

نکته دوم: نداشتن سند صحیح در مستحبات (سنن)، با استناد به ‌قاعده تسامح در ادله سنن ، مانع از عمل به آن‌ها نمی‌شود. بسیاری از فقها بر اساس اخبار «من بلغ» در سند روایاتی که اعمال مستحبی و نکات اخلاقی، از لسان پیامبر اکرم و اهل‌بیت علیهم‌السلام نقل شده، تسامح داشته و عمل به آن‌ها را بلامانع می‌دانند.

 

نکته سوم: با توضیحاتی که تقدیم شد، انجام اعمال لیلة الرغایب به ‌قصد رجاء و امید ثواب هیچ اشکالی ندارد؛ اما اینکه این اعمال را به ‌قصد استحباب انجام دهیم، با توجه به فقهی بودن مسئله، هر شخصی باید نظر مرجع تقلید خود را در این مورد جویا شود.

 

نکته چهارم: مرحوم شیخ حر عاملی در وسایل الشیعه بابی با عنوان «اسْتِحْبَابِ صَلَاةِ الرَّغَائِبِ لَيْلَةَ أَوَّلِ جُمُعَةٍ مِنْ رَجَب» باز کرده و نظر مبارکشان ، استحباب این اعمال هست.(2)

پی‌نوشت:

1. بحار الأنوار (ط - بيروت)، ج104، ص: 123

2. وسائل الشيعة، ج8، ص: 98

 

به قلم: حجت الاسلام جواد حیدری،  کارشناس مرکز ملی پاسخگویی به سؤالات دینی

 

 

 

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha