یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ |۱۳ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 15, 2024
حجت الاسلام والمسلمین احمد مبلغی

حوزه/ ایران اسلامی  تعامل خوبی را با اسمیک داشته است که در نتیجه، هم به تعریف مشترکات فقهی نائل آمده ایم و هم مشترکات فقهی را مبنای توسعه استانداردهای حلال قرار داده ایم.

به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام والمسلمین احمد مبلغی در نشست خبری با اصحاب رسانه، گفت: نشان ملی حلال  در اختیار  سازمان استاندارد  است که با محوریت، نظارت و امضای فقیه ناظر بر امور حلال به کالاهای تولیدی ( و البته پس از انجام ارزیابی دقیق)، اعطا خواهد شد.

وی با اشاره به این که نظارت شرعی، جان مایه فعالیت تضمین و تامین کننده  حلال در کشور است، گفت:  طبیعی است که فقدان این نظارت  موجب می شود که صرفاً پوسته ای از حلال شکل گیرد.

کارشناس دینی ناظر بر امور حلال گفت: سیاست و خط مشی  نهاد حلال استاندارد، بهره گیری از همه ظرفیت های وزارت خانه ها و نهادهای مختلف در زمینه حلال است، البته این با اعمال نظارت شرعی بر فرآیند حلال در این همکاری ها همراه  خواهد بود .

حجت الاسلام والمسلمین مبلغی افزود: از این رو ما به همه فراخوان می‌دهیم، و از همه نهادها، وزارتخانه های مربوطه،  امکانات و ظرفیتهای کشور دعوت می‌کنیم تا برای  مشارکت فعال در فرایند توسعه حلال  به صورت  دیر نشده متناسب با جایگاه محوری نظام جمهوری اسلامی در منطقه، همه نظم و آهنگ واحدی را خلق و ایجاد کنند.

وی ادامه داد:  این مهم را به ویژه آنکه ما در سال جهش تولید هستیم بیشتر ضرورت پیدا می کند ،  چه آن که حلال با کالاهای صادراتی  ارتباطی اساسی و عمیق و ژرف دارد و از اینجا به مفهوم جهش تولید پیوند می خورد.

حجت الاسلام والمسلمین مبلغی تشکیل گروه نظارت بر اجرای استانداردهای حلال، تاسیس شورای فقهی حلال، ۳۱ مورد صدور گواهی حلال،  آماده سازی ۳۰ مورد گواهی دیگر برای صادر شدن، تمهید بستر لازم برای ایجاد و تربیت ۱۰۰ کارشناس حلال در سرتاسر کشور، اقدامات موثر در زمینه ژلاتین از جمله فعالیت‌های نهاد حلال رسمی کشور است.

وی با اشاره به اینکه در خصوص ژلاتین باید یک گزارش مستقلی را بعداً ارائه کنیم، گفت: روش اصلی فعالیتی که تا به حال در باب ژلاتین رخ داده است، عبارت از بررسی فقهی ژلاتین در شورای فقهی نهاد حلال،  صدور نشان حلال برای شرکت فرآوری دارویی ژلاتین قزوین و  بررسی پرونده ژلاتین حلال آذربایجان شرقی جهت صدور نشان حلال و انجام آزمون هایی  در این خصوص که نتایج شفافی را برای تصمیم‌گیری در پی آورده است، می باشد.

ابعاد بین‌المللی فعالیت نهاد حلال کشور

وی ادامه داد: ایران اسلامی  تعامل خوبی را با اسمیک داشته است که در نتیجه، هم به تعریف مشترکات فقهی نائل آمده ایم و هم مشترکات فقهی را مبنای توسعه استانداردهای حلال قرار داده ایم.

وی افزود: هم اکنون محور تعامل با اسمیک،  توسعه زیرساخت های کیفی حلال بویژه در زمینه اجرا و صدور گواهی بر اساس ضوابط قابل پذیرش برای تمامی کشور های عضو اسمیک است.

  فقیه ناظر بر امور حلال کشور گفت:  ایجاد و توسعه آزمایشگاه های مناسب، به ویژه "آزمایشگاه مرجع ملی حلال" ضروری است.

حجت الاسلام والمسلمین مبلغی با اشاره به اینکه "کنترل بازار حلال در سطح جهانی بر اساس مشترکات فقهی" هم معقول است و هم ضروری و هم امکان پذیر، گفت: مشارکت فعال ایران اسلامی در فرایند این کنترل همراه با سایر کشورهای اسلامی دارای فواید متعددی است که از آن جمله تعمیق وحدت اسلامی در حوزه حلال است و دیگر آن که به افزایش سهم ایران در گردش مالی مربوط به حلال در جهان از این رهگذر منتهی خواهد شد.

  وی ادامه داد: اگر بخواهیم نقش و حضور ایران را در فرایند کنترل حلال در جهان عمق و گسترش ببخشیم، باید مکانیسم های متناسب با آن را فراهم بیاوریم که از مهم ترین و جدی ترین این مکانیسم ها، مکانیسم ارزیابی هم طرازی نهادهای تایید صلاحیت حلال و ایجاد اندازه شناسی در حوزه حلال است؛ مکانیسمی که شامل ایجاد آزمایشگاه های مرجع ملی، تولید مواد مرجع گواهی شده و برگزاری آزمون های مهارت در کشور  می باشد.

عضو خبرگان رهبری با اشاره به اینکه این بستر از حیث حقوقی برای کشور فراهم است: گفت لازم است ما سهم فعالیت ایران را در گردش مالی حلال، و ایفای نقش کنترل کنندگی نسبت به حلال در جهان را از حد ۱ تا ۲ درصد -که الان برقرار است- به ۵ الی ۱۰ درصد افزایش دهیم،  سطحی که مطلوب برای ایران اسلامی در گام های نخستین خواهد بود.

وی گفت: البته باید بدانیم این افزایش در سایه بهره گیری از نقش مهم ایران اسلامی در منطقه از یک طرف و همکاری خوب و سازنده در فضای اسمیک با کشورهای اسلامی  از طرف دوم و ایجاد زیرساخت‌های لازم و متناسب و پاسخگو در کشور از طرف سوم می باشد.

حجت الاسلام والمسلمین مبلغی خاطرنشان کرد: در صادرات، استفاده از آرم های مختلف تحت عنوان نشانه های حلال، افزون برای اینکه خلاف قانون است به استفاده حرام از مقوله حلال،  و تضعیف صادرات مبتنی بر حلال  می انجامد.

برند سازی بر اساس غیر واژه حلال

وی گفت: این برند سازی به ایجاد شکاف در انسجام و منطق نیرومند و گسترش پذیر حلال منتهی می شود.

فقیه ناظر بر امور حلال با بیان اینکه حلال حرف اول و آخر قران در حوزه طیبات است، گفت: کلمه طیّب، واژه ای است که در قرآن در جهت تقویت واژه مرکزی و محوری حلال ذکر شده است و نه جدای از آن و به صورت مستقل. بر اساس منطق قرآن دو استعمال  نسبت به رابطه  طیب و حلال  مشاهده می شود  یکی استعمال موضوعی و دیگری استعمال وصفی

استاد حوزه علمیه در تبیین  استعمال  موضوعی طیب در قرآن گفت:  موضوع شدن طیب برای حلال در این آیه منعکس شده است (أُحِلَّ لَکُمُ الطَّیِّبَاتُ).

حجت الاسلام والمسلمین مبلغی با اشاره به اینکه  استعمال موضوعی یعنی  "آنچه طیب است حلال می باشد"، گفت: معنای این، آن است که اگر چیزی طیب نبود حلال نیست. بر این اساس ما نمی توانیم بگوییم ما در حوزه حلال به دنبال بخشی از حلال هستیم که طیب است؛  چه آنکه معنای این حرف القاء این اندیشه است که در حوزه حلال یک بخش غیر طیب هم داریم در حالی که همیشه حلال موضوع آن چیزی است که طیب باشد، و ما حلال غیر طیب به هیچ وجه بر اساس منطق قرآنی نداریم.

 استاد حوزه علمیه قم در ادامه سخنان خود  وی با اشاره به اینکه:  در یک  استعمال قرآنی دیگر، طیب وصف حلال قرار گرفته است، (یَا أَیُّهَا النَّاسُ کُلُوا مِمَّا فِی الْأَرْضِ حَلَالًا طَیِّبًا) گفت:  روح   استعمال وصفی،  القاء این اندیشه است که  حلال، همیشه طیّب است،  و حلال خبیث وجود ندارد.

فقیه ناظر بر امور حلال در توضیح بیشتر سخن خود گفت:  با توجه به تقابل بین طیب و خبیث در قرآن اگر ما به این سمت رفتیم که در حوزه حلال یک بخش طیب و یک بخش غیر طیب داریم در واقع ناخواسته این ادعا را دنبال می‌کنیم که حلال خبیث نیز وجود دارد و حاشا و کلا که بشود چنین نسبتی را به قرآن داد.

 وی ادامه داد: تمرکز بر طیب به عنوان بخشی از حلال،  لازمه آن پذیرش حلال  غیرطیّب است و حلال غیر طیب یعنی  حلال خبیث، و این با قرآن نمی سازد و قرآن طیّبات را حلال معرفی کرده است،

عضو خبرگان رهبری گفت: بنابراین ما نمی توانیم و نباید در کنار "حلال" به عنوان مهمترین و پذیرفته ترین واژه دینی درهمه جوامع و محل اشتراک همه، واژه دیگری بسازیم.

حجت الاسلام والمسلمین مبلغی تصریح کرد: ممکن است گفته شود طیّب یعنی طعام ارگانیک، اگر چنین است خوب است  اما باید دیگر کلمه ارگانیک را به کار ببریم و بگویم  کالاهای ارگانیک، یا کالاهای حلال ارگانیک که هیمنه و مرجعیت واژه حلال محفوظ بماند از واژه طیب استفاده نکنیم.

 استاد حوزه علمیه قم گفت: همه حرف ما این است که طیب در اسلام یک واژه حکمی نیست، واژه  برخوردار از بار حکمی واژه حلال است.

داستان طعام پاکیزه تر در قرآن کریم

حجت الاسلام والمسلمین  مبلغی اظهار داشت: ممکن است گفته شود در قرآن کریم از طعام  پاکیزه تر سخن به میان آمده است (فَابْعَثُوا أَحَدَکُمْ بِوَرِقِکُمْ هَذِهِ إِلَی الْمَدِینَةِ فَلْیَنْظُرْ أَیُّهَا أَزْکَی طَعَامًا) نتیجه این می‌شود که   چیزی که پاکیزه است، حلال است و در کنار آن یک چیزدیگری که آن هم حلال است وجود دارد واسم آن پاکیزه تر است.

وی گفت: پاسخ این است که این مربوط به اصحاب کهف است، که آنها از جامعه ای که بر روال و چارچوب دین قرار نداشت و نسبت به آن نگاه منفی داشتند، فرار کردند، لذا  تفحص می کردند تا به طعامی که از نظر آنها از سایر طعام ها با احتیاط بیشتری همراه بوده و  در آن رعایت جوانب دینی شده، دست پیدا کنند.

عضو خبرگان رهبری ادامه داد: در نتیجه نباید ما بیاییم و بگوییم دو نوع حلال پاکیزه وپاکیزه تر داریم. وی افزود اصحاب کهف که به دنبال طعام پاکیزه تر بودند در حقیقت به دنبال طعام حلال در یک جامعه ای که طعام آن با حرام آمیخته بود، بودند از این رو نگاه آنها معطوف به حلال بود.

حجت الاسلام والمسلمین مبلغی اظهار داشت: اگر هم چنین چیزی باشد باز مستندی برای برند سازی بر اساس واژه طیّب نمی تواند باشد، چون طیّب واژه ای است که یا موضوع حلال قرار گرفته یا وصف حلال.

 وی با اشاره به اینکه آرم حلال آرامش بخش و اطمینان آور است، گفت: معیار و سنجش  جامعه اسلامی و مخاطبان ما بر اساس  آرم حلال شکل گرفته است و این جنبه قرانی دارد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha