دوشنبه ۱۲ آذر ۱۴۰۳ |۳۰ جمادی‌الاول ۱۴۴۶ | Dec 2, 2024
مصاحبه با حجت الاسلام والمسلمین برنجکار

حوزه/ عضو انجمن کلام اسلامی حوزه علمیه قم با اشاره به باوری اشتباه مبنی بر بیشتر بودن مشکلات در سرزمین های اسلامی اظهار کرد: مشکلات در همه دنیا برابر بوده و فقط نوع آن با هم متفاوت است؛ برای مثال شادی و خوشحالی نشأت گرفته از رابطه عاطفی است و غذای زیاد مستلزم شادی بیشتر نیست، اما یک فرد گرسنه تصور می کند که غذای زیاد شادی آور است.

حجت الاسلام والمسلمین رضا برنجکار در گفت وگو با  خبرگزاری حوزه، در رابطه با مهربانی خداوند گفت: صفات فراوانی از خداوند به مهربانی او اشاره دارد؛ مانند رحمان که نشان دهنده مهربانی خداوند نسبت به همه موجودات بوده و رحیم که بیانگر نوعی خاص از مهربانی خداوند است.

وی ادامه داد: برخی از صفات خداوند به گونه ای است که عکس آنها نیز وجود دارد مثلا خداوند در نهایت بخشندگی و مهربانی، مشرکین و ظالمین را نیز انذار میدهد و مجازات می کند.

عضو انجمن کلام اسلامی، با بیان این که در ابتدای دعای افتتاح نیز بیان شده خداوند در لطف و رحمت، ارحم الراحمین و در مجازات اشد المعاقبین است، اظهار کرد: با توجه به آیات و روایت رحمت خداوند بر غضبش غالب است اما به این معنا نیست که خداوند غضب نمی‌کند.

حجت الاسلام والمسلمین برنجکار با تاکید بر اینکه خلقت ما و نعمت های الهی نشأت گرفته از رحمت و فضل خداوند است، خاطر نشان کرد: در این عالم نعمت و نقمت همراه هم هستند و بهشت تنها مکانی است که  محبت خداوند بدون غضب است؛ همچنین خداوند به هیچ فردی فقط نعمت و یا فقط سختی نمی دهد.

وی با بیان اینکه باتوجه به آیات قرآن دنیا، عرصه آزمایش است و نعمت و سختی  هردو آزمایش الهی هستند، عنوان کرد: آزمایشات الهی برای ساخته شدن انسان و رسیدن او به کمال است؛ اما چگونگی بهره بردن از این آزمایشات بستگی به اراده و کمال انسان دارد؛ برای مثال در بیماری کرونا با یک موضع گیری درست و کمک به هم نوعان، رعایت بهداشت و آسیب نرساندن به دیگران می‌توان کمال انسان در زندگی دنیا و سعادت در آخرت را فراهم کرد.

عضو انجمن کلام اسلامی حوزه علمیه قم، با تاکید بر این که انسان می‌تواند مشکلات را به خیر و نعمت ها را به شر مبدل سازد، بیان کرد: با نگاهی درست می‌توان فهمید که همه نعمت ها و نقمت ها برگرفته از مهربانی خداوند است و می‌توان مشکلات را نیز با یک موضع گیری درست به نعمت تبدیل کرد؛ در این مسیر نیز ادیان الهی برای انتخاب درست انسان آمده اند.

وی  به باوری اشتباه مبنی بر بیشتر بودن مشکلات در سرزمین های اسلامی اشاره کرد و اظهار کرد: مشکلات در همه دنیا  برابر بوده و فقط نوع آن با هم متفاوت است؛ برای مثال شادی و خوشحالی نشأت گرفته از رابطه عاطفی است و غذای زیاد مستلزم شادی بیشتر نیست، اما یک فرد گرسنه تصور می کند که غذای زیاد شادی آور است، در حالی که این گونه نیست.

حجت الاسلام والمسلمین برنجکار با اشاره به وجود آیات زیادی مبنی بر اینکه مشکلات انسان بر گرفته از گناهان و خطا های اوست، عنوان کرد: در کار این، آیات متعددی نیز بیان می‌کنند خیر و شر برای آزمایش انسان است؛ بنابراین ابتلائات انسان ها، حکمت های متفاوتی مانند آزمایش افراد، تذکر به انسان، پاک شدن گناهان مومنین، مجازات و تنبیه بدکاران و گناهکاران و... می تواند داشته باشد.

وی بروز برخی مشکلات را ناشی از توجه خاص خداوند به انسان دانست که بر اثر آن عیار او بیشتر شود و بیان کرد: انسان ها در دنیا هر نوع زحمت و رنجی را تحمل می‌کنند تا دستمزدی بدست آورند، تحمل مشکلات نیز در این دنیا موجب می شود در آخرت پاداشی نیکو به انسان داده شود و اگر انسان به این معرفت دست یابد سختی های بیشتری از خداوند طلب می‌کند.

استاد حوزه علمیه قم، با اشاره به اینکه احتمال دارد برخی مشکلات فرزندان به خاطر گناهان والدین باشد، اظهار کرد: اگر طفلی با کمبود یک نعمت به دنیا بیاید این نقصان نعمت می‌تواند حکمت های متعددی برای افراد مختلف داشته باشد برای مثال برای پدر و مادر مجازات و برای کودک آزمایش الهی باشد.

عضو انجمن کلام اسلامی حوزه علمیه قم ادامه داد: از دنیا رفتن یک کودک در سن پایین ظلم خداوند نیست؛ ظلم به معنی تعدی به حق افراد است و حیات حق کسی نیست، عمر ما نشانه لطف خداوند بوده که به هر اندازه ای نیکو است. برای مثال تا زمانی که برای شخصی کاری انجام نداده اید مستحق گرفتن دستمزد نیستید و این همان عدالت است، اما اگر آن شخص با دادن پول، به شما لطف کند؛ این رفتار او فراتر از عدل است.

حجت الاسلام والمسلمین برنجکار با تاکید بر این موضوع که مهربانی نکردن خداوند خلاف عدل نیست، عنوان کرد: خداوند عادل بوده و نمی تواند ظلم کند، اما مسئله مهربانی متفاوت است، خدا با بخشش به فضل و با نبخشیدن به عدل رفتار می‌کند که فضل و عدل هردو خوب است.

وی با بیان اینکه اگر خداوند به فرد زنازاده اجازه قاضی شدن نمی دهد، به معنای ظلم به او نیست، اظهار کرد: شرایط بعضی از احکام الهی نشان از بی عدالتی خداوند نیست؛ برای مثال طبق فتوای مشهور فقها،‌خداوند  به زن ها نیز اجازه تصدی امر قضا نداده و به شخصی هم که پایش شکسته نیز اجازه پیش نماز شدن نمی‌ دهد، که این مسائل ارتباطی با توانایی آن فرد برای رسیدن به کمال را ندارد.

حجت الاسلام والمسلمین برنجکار با تاکید بر اینکه باید معنای عدل، باید ظلم و فضل مشخص شود، بیان کرد: در مقابل ظلم دو رفتار فضل و عدل وجود دارد؛ خداوند ظلم نمی کند زیرا شخصی ظلم می‌کند که نسبت به بدی این رفتار آگاه نباشد و یا منفعتی برایش داشته باشد.

وی بابیان اینکه فضل بهتر از عدل است، گفت: همانگونه که در قنوت گفته می‌شود «الهی عاملنا بِفَضلِک ولا تعاملنا بِعَدلک» باید از خداوند بخواهیم که با فضل با ما رفتار کند نه با عدل؛ زیرا همه ی انسان ها در زندگی دچار گناه شده اند و اگر خداوند با عدل با ما برخورد کند وضعیت همه ما بدتر می شود.

استاد دانشگاه تهران در پایان افزود: ما وظیفه خود را نسبت به خدا به خوبی انجام نمی دهیم و از خداوند می‌خواهیم که فقط با لطف با ما رفتار کند و زمانی که خداوند با عدل با ما رفتار می‌کند شاکی شده و از خداوند طلبکار می‌شویم.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha