سه‌شنبه ۲۱ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۰:۵۱
آثار مثبت کم‌گویی و سکوت در تهذیب نفس

حوزه، در ماه مبارک رمضان، حوزه علمیه غفرانمآب در لکهنو با هدف آشنایی با سخنان گهربار امیرالمؤمنین علی (علیه‌السلام)، سلسله جلسات "درس نهج‌البلاغه" را برگزار می‌کند.

به گزارش گروه ترجمۀ خبرگزاری حوزه، در ماه مبارک رمضان، حوزه علمیه غفرانمآب در لکهنو، سلسله جلسات "درس نهج‌البلاغه" را با هدف آشنایی با سخنان گهربار امیرالمؤمنین امام علی (علیه‌السلام) برگزار می‌کند. این جلسات به همت حجت‌الاسلام والمسلمین سید رضا حیدر زیدی، مدیر حوزه علمیه غفرانمآب، در حال برگزاری است.

اهمیت زبان در نگاه اهل بیت علیهم‌السلام
وی در سخنرانی خود به بیان حدیثی از نهج البلاغه پرداخت که نشان‌دهنده جایگاه و اثرگذاری زبان در زندگی انسان است.

وی با اشاره به دومین حدیث از باب «کلمات قصار» تصریح کرد :کسی که زبان را بر خود حاکم قرار دهد، خوار و رسوا خواهد شد.

مدیر حوزه علمیه غفرانمآب با تأکید بر اهمیت این موضوع خاطرنشان کرد که در کتاب «اصول کافی» باب کاملی به مسئله زبان اختصاص یافته است که در آن ۲۱ حدیث از معصومین علیهم‌السلام درباره آثار و پیامدهای زبان نقل شده است.

عذاب سخت برای زبان در روز قیامت

وی در توضیح این موضوع، به حدیثی از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله اشاره کرد که فرمود:خداوند به زبان چنان عذابی خواهد داد که به هیچ عضو دیگری از بدن چنین عذابی نخواهد داد. پس زبان خواهد گفت: خدایا! به من چنان عذابی دادی که به هیچ‌کس ندادی. به زبان گفته خواهد شد: از تو کلمه‌ای خارج شد که تا شرق و غرب عالم رسید و به سبب آن خون محترمی ریخته شد، مالی غارت شد و آبرویی پایمال گردید. به عزت من سوگند! تو را چنان عذابی خواهم داد که به هیچ عضوی چنین عذابی نخواهم داد.

این عالم هندی افزود که این حدیث ممکن است در زمان‌های گذشته دشوار به نظر می‌رسید، اما در عصر حاضر با گسترش شبکه‌های اجتماعی، انتشار یک کلمه به شرق و غرب عالم در کوتاه‌ترین زمان ممکن است.

زبان؛ منشأ خیر یا شر

وی با نقل حدیثی دیگر از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله فرمود:اگر در چیزی نحوست باشد، آن زبان است.
حجت‌الاسلام حیدر زیدی تأکید کرد که زبان می‌تواند هم منبع خیر و هم منبع شر باشد. میدان خیر و شر زبان بسیار گسترده است؛ به‌طوری که گناه دست، محدود است اما گناه زبان هیچ محدودیتی ندارد. به همین دلیل، اگر زبان در مسیر خیر به کار گرفته شود، برکات فراوانی به همراه دارد، اما اگر در مسیر شر به کار رود، پیامدهای ناگواری به دنبال خواهد داشت.

سکوت، مقدمه عبادت در امت‌های پیشین

وی با اشاره به حدیثی از حدیثی از معصوم علیه السلام بیان کرد: در بنی اسرائیل، کسی که می‌خواست به عبادت بپردازد، ابتدا ده سال سکوت می‌کرد. وی با مقایسه این موضوع با وضعیت کنونی گفتند: "در حالی که بنی اسرائیل پیش از عبادت، ده سال سکوت می‌کردند، برای ما حتی ده دقیقه سکوت دشوار است.

نشانه عمل‌گرایی در گفتار
مدیر حوزه علمیه غفرانمآب با بیان حدیثی از امام جعفر صادق علیه‌السلام خاطرنشان کرد:
کسی که با توجه به عمل سخن می‌گوید، کمتر سخن می‌گوید.
وی ادامه داد: کسانی که عمل را معیار سخن گفتن قرار می‌دهند، تنها به اندازه‌ای سخن می‌گویند که بتوانند به آن عمل کنند. اما کسانی که بدون توجه به عمل، سخن می‌گویند، به پرگویی ادامه خواهند داد.

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha