به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه از مشهد، حسن عبدیپور، دبیر علمی کنگره بینالمللی علامه بهابادی یزدی، امروز یکشنبه ۲۸ اردیبهشتماه، در آیین اختتامیه پیشنشست این کنگره که در دانشگاه علوم اسلامی رضوی برگزار شد، با تأکید بر لزوم بهرهبرداری از فرصتهای حکمرانی شیعی در جهان اسلام، گفت: آنچه پس از انقلاب اسلامی در ایران و همچنین در عراق شکل گرفته، فرصتی طلایی برای بازنمایی علمی مکتب اهلبیت و اندیشه تمدنی تشیع در سطح جهانی است.
تمدنسازی با زبان جهانی نیازمند ادبیات و مسئلهشناسی جدید است
وی با بیان اینکه ما و کشور عراق دارای موقعیتی استثنایی برای بیان تشیع با زبان علمی هستیم، افزود: مقام معظم رهبری هر زمان که از تمدن اسلامی و ضرورت حرکت تمدنی سخن میگویند، بر نیاز به چهرههای بحراندیده، فیلسوفان و حکیمانی تأکید دارند که همزمان با مسائل ملموس و معقول جامعه درگیر بودهاند.
وی تاکید کرد: ما امروز ناگزیریم با زبان تمدنی سخن بگوییم؛ چراکه شرایط جهانی، سطح، ادبیات و دغدغههای خاص خود را طلب میکند.
هشدار نسبت به ایستایی حوزه و دانشگاه در مقابل حرکت جامعه
عبدیپور اظهارداشت: حوزههای علمیه و دانشگاهها باید همسطح با حرکت جامعه پیش بروند. اگر دچار ایستایی شویم و از مسائل روز جهانی عقب بمانیم، ضرر و خسارت خواهیم کرد؛ فرصت نظام جمهوری اسلامی یک فرصت تاریخی و کمنظیر است که نباید از دست برود.
دبیر علمی کنگره بین المللی بهابادی با اشاره به تجربه دوره صفویه، گفت: دوره صفویه یکی از دورههای تمدنساز تاریخ ماست که به برکت حضور علمای بزرگی چون محقق کرکی، عالم لبنانی، شکل گرفت.
وی خاطر نشان کرد: در آن زمان اگرچه ما مدرسهای با ادبیات قوی داشتیم، اما از فقه و ساختار قضایی محروم بودیم؛ با آمدن علمای جبل عامل به ایران، فقیه، قاضی و حاکم شرع تربیت شد و نظام قضایی شیعه آنهم در رقابت با دولت مقتدر عثمانی شکل گرفت.
علمای جبل عامل فهم دقیقی از حکمرانی شیعی داشتند
وی افزود: علمای جبل عامل که خود تحت فشارهای سخت دولت عثمانی بودند و قربانی سیاستهای ضدشیعی آن حکومت میشدند، به خوبی فهمیده بودند که داشتن قدرت به معنای داشتن فرصت برای تبیین حکومت و تمدن شیعی است.
وی خاطر نشان کرد: آنها توانستند با دولت صفوی همکاری کرده و شخصیتهایی چون علامه ملاعبدالله بهابادی را در مسیر سیاسی و تمدنی زمانه خود قرار دهند.
علامه بهابادی، معمار فکری تمدن شیعی در عصر صفوی
عبدیپور اظهار داشت: معماری تمدنی ما در عصر صفویه مدیون علمایی است که فقط اهل درس و بحث نبودند، بلکه در میدان سیاست و حکمرانی نیز نقشآفرینی کردند؛ این بزرگان بودند که مکتب اهلبیت را در برابر نظامهای اهل سنت و تمدن غربی مطرح ساختند.
لزوم بهرهگیری از حمایت دولت برای معرفی مفاخر علمی شیعه
وی با قدردانی از حمایتهای دولت سیزدهم و معاون اول رئیسجمهور از برگزاری این همایش، گفت: شخصیتهایی همچون علامه بهابادی میتوانند در تبیین و تحقق تمدن اسلامی راهگشا باشند؛ همانگونه که مقام معظم رهبری بر امتداد اجتماعی علما تأکید دارند، امروز نیز باید از چنین ظرفیتهایی در سطح ملی و فراملی استفاده کرد.
ضرورت امروز تمدنسازی شیعی
عبدیپور با انتقاد از گسست موجود میان تولید علم در دانشگاهها و حوزهها با برنامهریزیهای کلان دولت و مجلس، گفت: علیرغم آنکه تولیدات علمی متعددی داریم، اما هنوز پیوند میان نظر و عمل برقرار نشده است؛ شخصیتهایی چون علامه بهابادی با جامعیت فکری خود میتوانند الگوی مناسبی برای حل این گسست و شتاببخشی به جریان تمدنی ما باشند.
ضرورت حضور علما در صحنه تمدنسازی نرم
وی حضور علما را در صحنههای سیاسی، اجتماعی و تمدنی ضروری دانست و تصریح کرد: تمدن اسلامی در بُعد نرم میتواند به معنویت و سبک زندگی سالم پاسخ دهد؛ امری که جهان غرب با وجود تمام تکنولوژی و امکانات از آن محروم است. ایران اسلامی امروز وظیفه دارد این تمدن را به جهان معرفی کند.
عبدیپور خاطرنشان کرد: پیوند ما با ملت عراق، پیوندی استراتژیک و فرهنگی است. فراتر از زبان و فرهنگ، آنچه ما را گرد هم آورده، مکتب اهلبیت (علیهمالسلام) است که امروز به برکت انقلاب اسلامی در جهان سربلند ایستاده است.
نظر شما