پنجشنبه ۳۰ بهمن ۱۴۰۴ - ۱۷:۳۶
هنوز به مرحله «حکمرانی مبتنی بر ارزش‌ها» در عرصه فرهنگ نرسیده‌ایم

حوزه/ مدیرکل تبلیغات اسلامی استان قم با تأکید بر اینکه «حاکمیت در عرصه فرهنگ دچار غیبت و پراکندگی است»، تصریح کرد: بدون طراحی نقشه‌ای منسجم از سطح اسناد بالادستی تا میدان اجرا، تحول در سبک زندگی اسلامی محقق نخواهد شد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، حجت‌الاسلام والمسلمین مرتضی شعبان‌زاده مدیر کل سازمان تبلیغات اسلامی استان قم در نشست کرسی آزاداندیشی با محوریت «سبک زندگی» که در دانشگاه قم برگزار شد، با طرح چند محور اساسی در تبیین نسبت دولت و فرهنگ، اظهار داشت: این تصور که «دولت نباید در حوزه سبک زندگی دخالت کند» نیازمند استناد و تبیین نظری است؛ چراکه در منظومه انقلاب اسلامی، سهم دولت در اقامه ارزش‌ها امری بدیهی است.

سهم دولت در اقامه ارزش‌ها

وی با اشاره به سیر «انقلاب، نظام، دولت، جامعه و تمدن» افزود: قلب این منظومه، سبک زندگی است. اگر دولت بر پایه ارزش‌های انقلاب اسلامی حکمرانی نکند، جامعه نیز بر مدار همان ارزش‌ها شکل نخواهد گرفت. بنابراین کیفیت نقش‌آفرینی دولت در اقامه ارزش‌ها تعیین می‌کند که خروجی آن، جامعه‌ای با مؤلفه‌های مطلوب سبک زندگی اسلامی باشد یا خیر.

مدیرکل تبلیغات اسلامی استان قم با بیان اینکه هنوز به مرحله «حکمرانی مبتنی بر ارزش‌ها» در عرصه فرهنگ نرسیده‌ایم، خاطرنشان کرد: تا زمانی که تعریف روشنی از سبک زندگی و متغیرهای کلان مؤثر بر آن ارائه نشود، سایر مباحث در این حوزه دچار تزلزل خواهد بود.

ضرورت بازتعریف رابطه حاکمیت، نخبگان و مردم

وی دومین مسئله را تبیین نسبت «حاکمیت، نخبگان و مردم» در فرآیند تحول سبک زندگی دانست و گفت: مردم صرفاً مخاطب نیستند، بلکه کنشگرند و حلقه‌های میانی نیز بخشی از این منظومه محسوب می‌شوند. اگر زنجیره نقش‌آفرینی این سه‌گانه به درستی طراحی نشود، هرگونه برنامه‌ریزی در حوزه سبک زندگی ناقص خواهد بود.

حجت الاسلام والمسلمین شعبان‌زاده تأکید کرد: با تعریف دقیق نقش‌ها و توزیع مسئولیت‌ها می‌توان متغیر حاکم را در میدان فرهنگ تغییر داد و از وضعیت انفعال خارج شد.

محاصره تبلیغاتی و جنگ شناختی

وی با اشاره به بیانات رهبر معظم انقلاب درباره «محاصره از سه مسیر خبر، هنر و رسانه» اظهار داشت: جریان خبری جهانی، محصولات هنری همچون فیلم و سریال و نیز شبکه‌های اجتماعی، سه ضلع این محاصره را تشکیل می‌دهند که با دو ابزار «نفوذ» و «تحریم» پشتیبانی می‌شوند.

مدیرکل تبلیغات اسلامی استان قم ادامه داد: این محاصره تبلیغاتی با هدف بی‌اراده‌سازی حاکمیت، اختلال در نظام محاسبات مدیریتی، بی‌هویت‌سازی ملت‌ها و تغییر ادراک مردم نسبت به داشته‌های خود عمل می‌کند. در چنین شرایطی، سخن گفتن از تحول در سبک زندگی بدون درک آرایش جنگ شناختی و ادراکی، ساده‌انگارانه خواهد بود.

وی تصریح کرد: دشمن از طریق نفوذ در سطوح تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری و نیز با اعمال فشارهای تحریمی، ناکارآمدی را القا می‌کند و بر افکار عمومی مدیریت ادراکی اعمال می‌نماید.

نسبت سبک زندگی با بیانیه گام دوم

حجت الاسلام والمسلمین شعبان‌زاده در ادامه با اشاره به بیانیه گام دوم انقلاب گفت: رهبر معظم انقلاب تصریح کردند اگر اراده ملی در کانون مدیریت کشور قرار گیرد، پیشرفت حاصل می‌شود. یکی از مظاهر جامعه پیشرفته، سبک زندگی است.

وی افزود: پرسش اساسی این است که چگونه اراده‌های متکثر به وحدت می‌رسند و در ساختار حکمرانی اثرگذار می‌شوند؟ پاسخ این پرسش بدون نقشه‌ای جامع و الزام‌آور ممکن نیست.

خلأ نقشه اجرایی از اسناد بالادستی تا میدان

مدیرکل تبلیغات اسلامی استان قم با اشاره به اسناد بالادستی از جمله قانون اساسی، سیاست‌های کلی ابلاغی و مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی اظهار داشت: مشکل اصلی در امتداد این اسناد تا سطح استان و شهرستان است.

وی تصریح کرد: بسیاری از اسناد فرهنگی امتداد استانی ندارند، برخی الزام اجرایی ندارند و در مواردی نیز ارزیابی مدیران بر اساس آن‌ها انجام نمی‌شود. این گسست از سطح کلان تا میدان اجرا موجب شده زنجیره «سند، نقش، منابع، اجرا و ارزیابی» کامل نباشد.

حجت الاسلام والمسلمین شعبان‌زاده با اشاره به تجربه تدوین نقشه مهندسی فرهنگی استان قم گفت: تا دو سال قبل، استان قم فاقد برش استانی نقشه مهندسی فرهنگی بود و فرآیند تدوین آن نیز با تغییرات مکرر آیین‌نامه‌ها و جابه‌جایی متولیان مواجه شد.

وی افزود: حتی پس از تدوین، چالش اصلی در مرحله تصویب و تخصیص منابع بروز می‌کند؛ چراکه موافقت‌نامه‌های دستگاه‌ها بر اساس ردیف‌های ثابت تنظیم می‌شود و الزام عملی برای انطباق با نقشه‌های فرهنگی وجود ندارد.

مدیرکل تبلیغات اسلامی استان قم با اشاره به محدودیت بودجه فرهنگی استان اظهار داشت: با اعتبارات اندک و عمدتاً هزینه‌ای، امکان ایجاد تحول جدی در حوزه فرهنگ وجود ندارد. بخش عمده‌ای از اعتبارات صرف هزینه‌های جاری می‌شود و سهم برنامه‌های تحول‌آفرین ناچیز است.

وی خاطرنشان کرد: اگر نقشه مهندسی فرهنگی به عنوان بالاترین سند حوزه فرهنگ تلقی می‌شود، باید تکالیف ملی و استانی، منابع و نظام ارزیابی نیز بر اساس آن بازطراحی شود؛ در غیر این صورت، گزارش‌سازی جای اجرای واقعی را خواهد گرفت.

تأکید بر شکل‌گیری اراده ملی

حجت الاسلام والمسلمین شعبان‌زاده در پایان با تأکید بر ضرورت شکل‌گیری اراده ملی در عرصه فرهنگ گفت: اراده ملی بدون نقشه جامع، توزیع دقیق نقش میان حاکمیت، نخبگان و مردم، و نظام ارزیابی منسجم محقق نخواهد شد. اگر این زنجیره اصلاح نشود، تحول در سبک زندگی اسلامی در حد شعار باقی می‌ماند.

انتهای خبر/

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha