چهارشنبه ۲۱ آذر ۱۴۰۳ |۹ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 11, 2024

حضرت آیت‌الله‌ مکارم‌شیرازی با تاکید بر لزوم انتشار نشریه اصولی حوزوی، گفتند: مباحث علمی شیعه بسیار غنی و عمیق است و اهل سنت نیز اعتراف می‌کنند که شیعیان در مباحث اصولی بسیار پیشرفته‌تر از آنان هستند.

به گزارش خبرگزاری حوزه، این مرجع تقلید، عصر امروز  در دومین مجمع عمومی انجمن اصول فقه حوزه  علمیه قم با موضوع "نکوداشت شخصیت علمی شهید صدر" که در مدرسه امیرامومنین(ع) برگزار شد، با اشاره به اهمیت فعالیت چنین انجمنی در حوزه، اظهار داشتند: وجود این انجمن در توسعه علم اصول که از علوم اصلی حوزوی است، بسیار مهم می باشد و  نقش مهمی در شکوفایی حوزه خواهد داشت.

ایشان افزودند: یکی از محسنات کار این انجمن، فعالیت گروهی و دسته جمعی است که متاسفانه تا به حال در حوزه کم بوده است؛ هر چه کار دسته جمعی بیشتر باشد نقایص هم کمتر می شود و برکات کار بیشتر می گردد .

حضرت آیت الله مکارم شیرازی با بیان این که سابقه علم اصول  به قرآن و  پیامبر (ص) و ائمه اطهار‌(ع) باز می‌گردد، خاطرنشان کردند: بر خلاف مخالفتی که جمعی از اخباریون نسبت به اصول داشته‌اند، ریشه علم اصول در قرآن و کلام اهل‌بیت‌(ع) است؛ مبحث حجیت خبر و بطلان قیاس، مختص به علم اصول است که در کلام ائمه‌(ع) به آن برمی‌خوریم.

ایشان ادامه دادند: همچنین قرآن کریم نیز مباحث اصولی را مطرح کرده است از جمله بحث حجیت خبر واحد از قرآن گرفته شده و در آیه نفر، حجیت قول مجتهد برای مقلد نیز به این بحث اصولی اشاره می‌کند.

حضرت آیت‌الله مکارم‌شیرازی افزودند: آیات دیگر نیز مباحثی از جمله نفی حجیت ظن مطلق مربوط به علم اصول است که در قرآن بیان شده است؛ البته اهل سنت در جایی که به دنبال اثبات مسئله اجماع از آیات قرآن است نیز چنین مسایلی را مطرح کردند.

حضرت آیت الله مکارم شیرازی یادآور شدند: درست  است که اخباریون با زبان منکر این مطالب هستند، ولی در عمل آن را پذیرفته‌اند.

این مرجع تقلید با بیان این‌که با اشاره به نقایص علم اصول در عصر حاضر، گفتند: یکی از نقایص علم اصول این است که با توجه به مباحث علمی دقیقی که در علم اصول بحث می‌شود، هنوز این بحث‌ها خالی از نظم منطقی است و چینش مشوشی دارد و کسی  از عدم نظم این اصول سخن به میان نیاورده است.

معظم له با اشاره به این که در علم اصول مباحث عقلی و نقلی مخلوط شده است، خاطرنشان کردند: از طرف دیگر مباحثی وارد علم اصول شده که در واقع به این علم مربوط نیست، از جمله قاعده لاضرر، قاعده قرعه و برخی قواعده فقهیه که جدای از علم اصول است.

این مرجع تقلید با بیان این‌که امروز برخی از مباحث از علم اصول حذف شده است، عنوان کردند: مثلا بحث حجیت در فقه را از علم اصول می‌گیریم؛ عدم حجیت قیاس یا عدم حجیت اجتهاد به معنی خاصی که اهل سنت می‌گویند بحث نشده است و باید به این مباحث پرداخته شود؛ برخی از مباحثی که در علم اصول در گذشته بوده و قدما بیان کرده‌اند، امروزه حذف شده است.

حضرت آیت الله مکارم شیرازی تاکید کردند: مباحث علمی شیعه بسیار غنی، عمیق و پیشرفته است و اهل سنت نیز اعتراف می‌کنند که شیعیان در مباحث اصولی بسیار پیشرفته‌تر از آنان هستند و ادامه این روند باید با تلاش علما پیگری شود.

معظم له یادآور شدند: از طرف دیگر برخی از مباحث فلسفی و اصولی را مخلوط کرده‌اند که این نیز جایی در اصول ندارد، نباید مباحث حقایق با اعتباریات خلط شود؛ علم اصول باید پایه استنباط احکام باشد و فعالیت خود را در این حوزه دنبال شود.

ایشان در پایان بر لزوم انتشار یک نشریه اصولی حوزوی تاکید کردند و گفتند: این نشریه می‌تواند نتیجه فعالیت اصولی حوزویان را بیان کند تا همه با پیشرفت تفکرات حوزویان آشنا شوند و از طرفی از موازی‌کاری جلوگیری شود.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha