به گزارش خبرگزاری حوزه حجت الاسلام والمسلمین آذربایجانی در ابتدای این نشست با اشاره به تدوین کتاب روانشناسی در نهج البلاغه توسط گروه روانشناسی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه تصریح کرد: تاکنون پژوهشی در زمینه روانشناسی در نهجالبلاغه انجام نشده است؛ در این کتاب به موضوعاتی چون پردهبرداری از انسانشناسی مورد نظر امام علی(ع) در نهجالبلاغه، معرفی روانشناسی اسلامی، تدوین و ارایه یک متن درسی درخصوص آموزههای حدیثی در زمینه روانشناسی،پرداخته شده است.
مدیر گروه روانشناسی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه با اشاره به فصول این کتاب تصریح کرد: در مقدمه این کتاب به اصولی چون رابطه علم و دین و همچنین شناخت نهجالبلاغه اشاره شده است؛ فصول این کتاب شامل بحثهایی چون انسان شناسی، ساحتهای انسانی، معنای زندگی و.. است.
حجت الاسلام والمسلمین آذربایجانی به مراحلی چون مفهوم سازی، نظام سازی و پژوهش تجربی، در تالیف این کتاب اشاره کرد و گفت: یکی از نظرات آن بود که شاید نتوان نهج البلاغه را به عنوان متن دینی کامل و روایت شدم از امام بیان کرد که در پاسخ باید گفت نهجالبلاغه اخالقرآن است و تقطیعی نیز که در این کتاب به کار رفته است به گونهای نبوده که بحثها را ناقص کند؛ از این روز این کتاب میتوانست متنی جامع برای بررسی مبانی نظری اسلامی به کار گرفته شود.
وی با اشاره به نظرات خاص روانشناختی امام علی(ع) در زمینه مهار شورش های اجتماعی و ندالیسم تصریح کرد: امام علی(ع) در مهار وندالیسم اجتماعی تئوری بسیار جالبی دارند که از آن جمله میتوان به یک تئوری بازدارندگی به عنوان تلاش در جهت عدم تجمیع شورشگران اجتماعی و استفاده بهینه از ظرفیتهای مثبت وجودی این افراد جسور در اجتماع اشاره کرد.
این کارشناس حوزوی یادآورشد: رفتار حمایتی، تعامل اجتماعی، روابط خویشاوندی، یاری خداوند، حقوق نیازمندان در مال افراد ثروتمند نیز از یک الگوی رفتاری سازمان یافته در تفکر علوی در زمینه عدالت اجتماعی متناسب با رفتار حمایتی برخورد ار است.