یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ |۱۳ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 15, 2024
وهبه زحیلی

حوزه/حجت الاسلام والمسلمین مبلغی در پیامی ارتحال دکتر وهبه زحیلی را تسلیت گفت.

به گزارش خبرگزاری «حوزه» ، متن این پیام بدین شرح است:

بسم الله الرحمن الرحيم

"انا لله و انا الیه راجعون".

 ارتحال فقیه، اصولی و مفسر جهان اسلام دکتر وهبه زحیلی خبری تاثر آور است.

این علامه پرکار، افزون بر دانش، تبحر در علوم اسلامی، تالیف كتب و موسوعه های متعدد، از باطنی با صفا برخوردار بود و به همین دلیل، فردی بسیار متواضع و به دور از هر گونه عجب و تکبر بود و اين را بارها در او يافته بودم.وي بسیار علاقمند به برقراری روابط خوب و مناسب میان امت اسلامی بود.

برخي از مخالفان تقریب، سعی می کردند تا وی را در زمره مخالفان تقريب اتباع مذاهب قرار دهند؛ اما اين نسبت نادرست است؛ این عالم گرانقدر به هیچ وجه مخالف وحدت میان پیروان مذاهب مختلف اسلامی نبود بلكه به آن معتقد بود.

 اینجانب با وی در کنفرانس های متنوع و مختلفی شرکت کرده بودم، در تمام آنها علاقه وی را برای گرد هم آمدن علمای امت مشاهده می کردم و شاهد این بودم که وی چگونه با سعه صدر آراء مذاهب را در مکتوبات خود نگاشته بود و عرضه می کرد و در مقاطعی از کلام خود چگونه به وحدت و آرامش در روابط امت می اندیشید و بدان تصریح می ورزید و اصولا وی از کسانی بود که دارای مبانی خاص در اعتقاد به همگرایی اتباع مذاهب بود.

البته وی در زمینه وحدت امت به برداشتن گام های عملی جدی تری معتقد بود و انتقادهایی را در این زمینه ارایه می کرد.

 در فضای امت، برخی - وعمدتا آن دسته از سلفی های تندرو مخالف تقریب و نیز احیانا برخی از مطلق اندیش های تقریبی- این انتقادات را نوعی هجوم از سوی وی به اندیشه تقریب مذاهب می دانستند ولی این اشتباهی کاملا واضح است.

باید میان مخالف "همگرایی اتباع مذاهب" و موافقی که از خاستگاه باور خود به وحدت، اقدام به نقد می کند، تفاوت نهاد.

این امر با توجه به آن که "گفتمان تقریب" با نقد درون گفتمانی بیشتر صیقل می خورد و به سمت استحکام بیشتر می رود، اهمیت افزون تری می یابد.

زمانی که مجله الفقه المقارن را -که به زبان عربی است- تاسیس کردم، موضوع را با وی در میان گذاشتم و ایشان از این امر استقبال کرد و با رغبت پذیرفت که نام وی در عداد هیئت مشاورین مجله قرار گیرد.

روحشان شاد باد.

احمد مبلغی رییس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس و

رییس دانشگاه مذاهب اسلامی

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha