پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ |۱۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 12, 2024
هادوی تهرانی

حوزه/ استاد هادوی تهرانی نگاه اسلام به مساله سلامت را کاملا سیستماتیک و جامع ذکر کرد که این مساله در علم پزشکی امروز مورد نظر نیست.

به گزارش خبرگزاری «حوزه» استاد  هادوی تهرانی عصر چهارشنبه   در همایش جامعه، انسان، سلامت در دانشگاه قم، با ذکر این مطلب که تلقی ما از انسان دارای دو بعد فردی و اجتماعی است، گفت: در عرصه سلامت نیز قطعا این سلامت به دو عرصه فردی و اجتماعی تلقی میشود.

وی افزود: آنچه از انسان باقی میماند، روح انسان است که این روح در معاد جسمی به جسم باز می گردد و این جسم همان جسمی است که در دنیا نیز وجود داشته است؛ جسم انسان جسم خود اوست زیرا تحت هیمنه روح اوست زیرا اگر این هیمنه روح نبود، جسم خود انسان محسوب نمیشد و این مساله در حکمت متعالیه بیان شده است

استاد حوزه خاطرنشان کرد:  این مساله در علم پزشکی مطرح است که جسم انسان همیشه در حال تغییر است، ولی روح انسان است که این کلیت را حفظ کرده است ؛درست است که سلامت روح بالاتر از سلامت جسم است ولی بین این دو مقوله، ارتباط موثری واقع شده است.

وی گفت: آنچه در پزشکی به عنوان روان یاد می‌شود با روحی که در کلام و فلسفه اسلامی ذکر می‌شود متفاوت است؛ در این میان این سوال مطرح می شود که آیا نگرش ما به سلامت، یک نگرش سیستمی است یا خیر؟

استاد هادوی تهرانی بیان کرد: در طب سنتی، نگاه نسبت به سلامت، نگاهی سیستمی است، یعنی در طب سنتی وقتی مزاج ها مورد بحث قرار می گیرد، همیشه نگاهی سیستمی را مورد نظر قرارداده است.

وی با ذکر این مطلب که طب جدید، نگاهی موردی و غیر سیستماتیک به سلامت دارد، اظهارکرد: یعنی افرادی که متخصص برخی اجزا هستند، ارتباط سیستماتیکی با شقوق دیگر پزشکی ندارند؛در بین پزشکان جدید دو نگرش مثبت و منفی نسبت به طب سنتی وجود دارد.

استاد حوزه افزود: مشکلی که در زمینه فعالان طب سنتی وجود دارد این است که برخی اوقات با منابع طب سنتی برخورد درستی ندارند و آثار پژوهشی روی آثار گذشتگان انجام نمیدهند؛ اگر طرفداران طب سنتی با پزشکانی که این روش را قبول ندارند محافل علمی را تشکیل می دادند تا روشهای طب سنتی را از مسیرهای تجربی بگذرانند ظرفیت عالی در این زمینه شکل می گیرد.

استادد هادوی خاطرنشان کرد: مساله سلامت و آنچه در مباحث معنوی و دینی مطرح است، بحث سلامت نیست بلکه بحث سعادت است؛ از نظر اسلام سلامت جسمی امری حاشیهای است ولی سعادت، امری است که در نگرش اسلامی به عنوان اصل مطرح است.

این استاد حوزه با اشاره به نگاه حضرت زین العابدین به مساله سلامت گفت: یکی از دعاهای امام سجاد(ع) در صحیفه سجادیه، دعا برای سلامت است؛ در این دعا حضرت امام سجاد(ع) بیان می کنند که خداوندا نمی دانم سلامتی که با آن عبادت تو را به جای آوردم بهتر است یا بیماری که به سبب آن تو مرا خالص کردی و نعمات خاص هدیه دادی؛ در پایان این دعا حضرت سلامت را طلب می کنند ولی محدوده سلامت، عالم دنیا است.

وی اظهارکرد: در واقع سلامت ظرفی است که انسان میتواند باآن به عروج در این دنیا برسد؛ معتقدهستیم که نگاه اسلام و دین به بحث سلامت کاملا سیستمی است که در عرصه نظریه اندیشه مدون اسلام در باب سلامت این رویکرد بیان شده است که در این عرصه باید در عرصه سیستمی در پزشکی نیز ادامه داشته باشد و اگر این نگاه سیستمی نباشد نمی توانیم به یک منظومه منظمی از این بحث برسیم.

این استاد حوزه  گفت: نظریه اندیشه مدون بر این مدعا است اگر در زمینهای از زمینهها به دین مراجعه میکنیم، دین یک سری عناصر جهانشمول که وابسته به شرایط نیست را ارایه می‌دهد و به همین شکل نظراتی را ارایه میدهد که وابسته به شرایطی بوده که این مساله باعث ایجاد آن شرایط شده است.

استاد هادوی تهران اظهارکرد: در این نظریه فلسفه مدونی شامل هستی شناسی خداشناسی و انسان شناسی وجود دارد؛ در دیگر وجه این نظریه به اخلاق و خلق و خوی انسانی میپردازد.

استاد حوزه بیان کرد: متاسفانه امروزه در بین برخی پزشکان گرایشی وجود دارد که توصیههایی میکنند که خودشان میدانند که این توصیهها از نظر شرعی حرام است، ولی علم را بهانه می‌کنند ولی این علم علمی است که بومی نشده است و مطالعه نشده است که این علم آخرین راهی است که می توان از آن به سلامت محض رسید.

برچسب‌ها

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha