جمعه ۲۳ آذر ۱۴۰۳ |۱۱ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 13, 2024
دفاع پايا نامه خراسان

حوزه/ توهین و ناسزاگویی به عقاید پیروان یک مذهب علاوه بر انحطاط فرهنگی جوامع، سبب بروز بحران‌ها و اختلافات دامنگیری می‌شود که تداوم آن، زندگی اجتماعی و سیاسی ملت‌ها را به خطر می اندازد.

به گزارش خبرگزاري «حوزه»از مشهد، مريم جعفرزاده سريزدي، تدوینگر پایان نامه سطح سه حوزه علمیه خراسان با موضوع «بررسی فقهی حقوقی سَب» با بیان اینکه باید از تعصّب دینی که به دین و مسلمانان ضرر می رسد، پرهیز کرد. گفت: اصول تربیت اسلامی و اساس اخلاق دینی مي بايست مورد توجه قرار گیرد و ناهنجاری‌های خُلقی، رفتاری و گفتاری جای خود را به برخورد سلیم، منطقی و انسانی تحويل دهد.

وي افزود: با این سیره و روش، کفّار دعوت دين را مي پذيرند و اسلام و مسلمانان را ضدّ خود تلقی نكرده و حتي به دور از بغض و دشمني، به چشم محبت و مودّت مي نگرند.

تدوینگر اين پایان نامه با اشاره به موضوع انتخاب شده برای این تحقیق اظهار کرد: با توجه به اینکه توهین و ناسزاگویی به عقاید پیروان یک مذهب علاوه بر انحطاط فرهنگی جوامع، سبب بروز بحران‌ها و اختلافات دامنگیری می‌شود که تداوم آن، زندگی اجتماعی و سیاسی ملت‌ها را به خطر می اندازد به بررسی فقهی این مسأله پرداختم.

وی با بیان این که با بررسی موازین فقهی و عناوین اوّلیه‌ احکام، سبّ کفار نیز جایز می‌باشد، ابراز کرد: این پژوهش پس از بیان قائلین به جواز سبّ و قائلین به عدم جواز سبّ نشان می‌دهد که ناسزاگویی در همه‌ مراحل زندگی، به ویژه در دعوت دینی و تبلیغی مذهبی محکوم است و از ادب قرآنی و سیره‌ معصومان(ع) دور بوده و مورد منع و نهی قرار می گیرد.

تدوینگر پایان نامه  «بررسی فقهی حقوقی سَب» در ادامه اضافه کرد: از نکات قابل توجّه در این موضوع، «مسئله سبّ و لعن» است که موضوعاً و حکماً با یکدیگر فرق دارند.

جعفرزاده با بیان اینکه ملاک و ضابطه ای که حکم جواز سبّ کفار را بیان می کند، عدم احترام آنان می باشد، ادامه داد: اطلاق بعضی از آیات قرآن که دلالت بر رجس و نجس بودن غیر مسلمان دارد، همچنین دستور به قتل کفّار و تغلیظ نسبت به آنان، از دلایلی است که جواز سبّ کفار را بیان می کنند اما برخی از ادلّه مانند آیه مجادله، تکریم انسان و ... دلالت بر عدم جواز سبّ مسلمان نسبت به کافر می کند.

وی در بیان نتیجه این پایان نامه اظهار کرد: هیچ گاه دشنام دادن به گمراهان موجب هدایت آنان نمی شود بلکه برعکس آنان را به لجاجت و مقابله به مثل وادار می کند به همين علت اهل بیت(ع) به شیعیان یادآور می شوند که از دشنام و ناسزاگوی حتّی نسبت به بت های مشرکان پرهیز کنند.

برپایه این گزارش، این پایان نامه در دو بخش مفهوم شناسی و بررسی سب در فقه و حقوق با راهنمایی های حجت الاسلام محمدباقر گرایلی و مشاوره های حجت الاسلام مرتضی نوروزی تدوین شده است.

سبّ به ائمه معصومان(ع)، مومن و مخالفان دین از مباحث بررسی شده و نیز کتاب های جواهرالکلام، بحارالانوار، مسائل الشیعه، الدرالمنضود و... از منابع استفاده شده در این پایان نامه است.

مقاله تبلیغی این پایان نامه با عنوان «بررسی فقهی سبّ مسلمان نسبت به مخالف دین» در مجله مطالعات فقه اسلامی و مبانی حقوق «المصطفی» مورد تایید چاپ قرار گرفته است.

همچنين، حجت الاسلام  عبدالرضا اصغری، استاد داور این جلسه ویژگی پایان نامه را جامعیت منابع آن عنوان کرد و گفت: جلسات داوری به عنوان کارگاه آموزشی لحاظ می شود که دیگر طلاب می توانند با حضور و شرکت در جلسات پایان نامه از آن بهره مند شوند.

لازم به ذکر است، پایان نامه سطح سه حوزه علمیه خراسان با عنوان «بررسی فقهی حقوقی سب»، در مدرسه علمیه نرجس(سلام الله علیها) مشهد با کسب نمره عالی دفاع شد.

برچسب‌ها

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha