چهارشنبه ۲۱ آذر ۱۴۰۳ |۹ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 11, 2024
آیت الله اعرافی

حوزه/ اعضای شورای راهبردی و سیاست گذاری کنگره ملی قرآن و علوم انسانی، با حضور در سازمان مرکزی جامعةالمصطفی، با آیت الله اعرافی دیدار و گفت و گو کردند.

به گزارش خبرگزاری «حوزه»، آیت الله اعرافی، رئیس جامعةالمصطفی در این دیدار ضمن عرض تسلیت سالروز شهادت امام حسن(ع)، اظهار داشت: مجتمع امام خمینی(ره) ابتکارات شایسته ای را در حوزه پژوهش های قرآنی و حدیثی از خود برجای گذاشته است و همواره در عرصه علوم قرآنی پیشگام بوده است. بی شک المصطفی نیز از این حرکت زیبنده قرآنی که با تلاش شما عزیزان محقق گردیده، مفتخر و سپاسگذار است.

وی، برگزاری همایش هایی ملی و بین المللی همچون همایش خدیجه کبری(س) و کنگره قرآن و علوم انسانی توسط مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره) را بسیار بجا و امیدبخش خواند و  تاکید کرد: ما در سیر مراحل تکاملی تاریخ تفسیر در حوزه علمیه قم شاهد مرحله­ ای جدید و فصلی تازه هستیم. در حوزه علمیه قم، در نخستین مرحله شاهد پایه ریزی تفسیر عمومی بوده ایم که مرحوم علامه طباطبایی پیشگام و سرآمد این جریان به شمار می آید.

مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور افزود: در مرحله بعد، تفاسیر موضوعی مانند آثار آیات عظام جوادی آملی و مکارم شیرازی پدید آمد؛ اما آنچه در حال رقم خوردن است، تفسیری است که علاوه بر موضوعی و تخصصی بودن، معطوف به حوزه های دانشی معین است. هرچند این سبک تفسیر در حوزه علمیه بی سابقه نیست؛ اما حرکت به سمت پایه ریزی منظومه ای از تفاسیر موضوعی تخصصی ناظر به چهارچوب های علوم جدید و به ویژه علوم انسانی، فصلی تازه در تاریخ حوزه علمیه قم به شمار می آید.

وی، برگزاری کنگره قرآن و علوم انسانی را حلقه کامل کننده زنجیره تلاش ها برای تولید الگوی سوم از تفسیر خواند و تصریح کرد: علوم انسانی محل تحقیقات و نوآوری های روز افزون است و نیاز بیشتری هم در این بخش وجود دارد. بنابراین؛ تمرکز این کنگره بر علوم انسانی، کاملا درست و دقیق است.

*تفسیر یکی از ستون های اساسی پایه ریزی علم انسانی اسلامی

آیت الله اعرافی، تفسیر را یکی از ستون های اساسی پایه ریزی علم انسانی اسلامی برشمرد و خاطرنشان کرد: بدون تفسیر معطوف به علوم انسانی نمی توانیم در مسیر پایه ریزی علم انسانی اسلامی موفق گردیم. پرداختن به معارف تخصصی قرآن در شاخه ای از شاخه های علوم انسانی، هم در استخراج معارف موثر است و هم گامی ضروری برای بازسازی مباحث علوم انسانی اسلامی به شمار می آید.

وی، پرداختن اولین کنگره قرآن و علوم انسانی به مباحث کلی را مناسب دانست و تاکید کرد: روش شناسی استنباط علوم انسانی از قرآن، شایسته برجستگی بیشتری در این کنگره است و خروجی آن باید پاسخگوی نیازهایی باشد که خلاء آنها هم اکنون احساس می شود.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، پرداختن به حوزه هایی همچون موضوع این کنگره را از مطالبات رهبری خواند و تاکید کرد: اگر هسته های علوم متناظر با این مبحث پایه ریزی شود، بی شک این کنگره ظرفیت تبدیل شدن به یک کنگره سالانه را خواهد داشت.

مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور، درگیر شدن تمام  صاحبان فکر و ایده حوزه علمیه در زمینه تفسیر و روش اجتهادی آن در این کنگره را ضروری دانست و ابراز داشت: راه اندازی نظام هدایتگری برای طلاب سطوح چهار و دکتری رشته های مباحث قرآنی، به افزایش کیفیت خروجی همایش، کمک شایانی خواهد کرد.

گفتنی است، بررسی امکان مشارکت برخی نمایندگی های خارج از کشور المصطفی در این کنگره، انعکاس بین المللی خروجی کنگره با استفاده از قطب های زبانی و تشکیل بانک اطلاعات در این حوزه، از توصیه های رئیس جامعةالمصطفی به اعضای شورای راهبردی و سیاست گذاری کنگره ملی قرآن و علوم انسانی بود.

شایان ذکر است در ابتدای این دیدار، حجت الاسلام والمسلمین رضایی اصفهانی، مدیر مدرسه عالی قرآن و حدیث مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره) و دبیر علمی کنگره ملی قرآن و علوم انسانی، به ارائه گزارشی از روند برگزاری این کنگره پرداخت و اظهار داشت: کنگره ملی قرآن و علوم انسانی که محصول حرکتی جدید در بخش مطالعات قرآنی مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره) به شمار می آید، از سال گذشته کار خود را آغاز نمود و تا کنون 25 مرکز برای همکاری در این کنگره، کتبا اعلام آمادگی نموده اند.

وی با اشاره به مشارکت جامعةالعلوم و  گروه های قرآنی واحدهای مشهد و اصفهان جامعةالمصطفی در این کنگره، خاطرنشان کرد: این کنگره با تلاش های صورت گرفته موفق به اخذ درجه علمی پژوهشی شد و در پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) ثبت گردید. همچنین تا کنون 25 مقاله به دبیرخانه این همایش ارسال شده است و علاقه مندان تا پایان آذرماه فرصت دارند چکیده مقالات خود را برای شرکت در این کنگره ارسال نمایند.

برچسب‌ها

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha