یکشنبه ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ |۱۹ شوال ۱۴۴۵ | Apr 28, 2024
مجتبی الهی خراسانی

حوزه / عضو گروه علمی فقه و اصول حوزه علمیه خراسان با اشاره به سیره تاریخی این مسئله، به تلاش فقهای معاصر برای پاسخگویی به شبهات در زمینهٔ تشکیل حکومت اسلامی در عصر غیبت اشاره کرد و گفت: تشکیل حکومت در زمان غیبت بیش از آنکه نیاز به ادله باشد تابع علل است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه از مشهد، حجت‌الاسلام‌والمسلمین مجتبی الهی خراسانی، عضو گروه علمی فقه و اصول حوزه علمیه خراسان، روز پنجشنبه سوم اسفندماه در همایش منشور روحانیت در سالن همایش هتل آفتاب ولایت در آغاز به مسئله تشکیل حکومت در عصر غیبت اشاره کرد و گفت: مسئله تشکیل حکومت از زمان امام صادق (ع) مطرح بوده است، در روزگار ما یک دوره حکومت امام معصوم (عج) به شکل جهانی داریم که به آن ظهور موعود می‌گوییم و دیگری حکومت صالحان در عصر غیبت است.

وی با بیان اینکه همه علما و مراجع حرمتی برای تشکیل حکومت در عصر غیبت نمی‌دانند بلکه مؤلفه‌هایی برای حکومت اسلامی در مذهب شیعه اثنی عشری (امامیه) بیان می‌کنند، در این‌ باره توضیح داد: علمای امامیه مؤلفه امکان را پیرامون این مسئله بیان می‌کنند برای اجرای آن تلاش می‌کنند به‌عنوان‌مثال گاهی در حد اعتراض غیرمسلحانه با حکومت طاغوت بوده است یا حکومت پنهانی در دوره عباسی و غزنوی تلاش‌هایی صورت گرفته است.

استاد حوزه علمیه خراسان با بیان اینکه در طول تاریخ با توجه به حضور حکومت‌های طاغوتی و مستبد، امکان ایجاد حکومت اسلامی بر اساس فقه شیعه وجود نداشت حتی امکان پرداختن به مسائل ضروری مانند امربه‌معروف و نهی از منکر نبود؛ لذا علمای شیعه با فراز و فرودهایی در حوزه تشکیل حکومت اسلامی تلاش‌هایی زیادی کردند.

معاون آموزشی دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی با اشاره به سیره تاریخی این مسئله، به تلاش فقهای معاصر برای پاسخگویی به شبهات در زمینهٔ تشکیل حکومت اسلامی در عصر غیبت اشاره کرد و ادامه داد: تشکیل حکومت در زمان غیبت بیش از آنکه نیاز به ادله باشد تابع علل است.

وی اضافه کرد: اغلب کسانی که به این حواشی و تردیدها دامن زدند و دوره غیبت و نفس غیبت امام معصوم(ع) را مانعی برای تشکیل حکومت دانستند در زندگی اجتماعی آن‌ها نوعی سرخوردگی، یأس از مبارزه سیاسی به چشم می‌خورد.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین الهی خراسانی دراین‌باره مثال‌هایی عنوان کرد و افزود: در شرایط کنونی یا در التهاب‌هایی که هرازگاهی به‌صورت طبیعی این حکومت را دربرمی گیرد چالش‌های اقتصادی، امنیتی و سیاسی این عوامل باعث می‌شود در برخی از افراد ایجاد یاس و سرخوردگی ایجاد کند.

وی لازمه برخورد با این‌گونه اندیشه گفت‌وگو با ادبیات کارآمد بیان کرد و ادامه داد: با این افراد که دارای یاس هستند وقتی گفت‌وگو مفید است که بتوان مصداق موفقیت، که در دوران انقلاب اسلامی حاصل آمده است برجسته بیان کرد که تشکیل حکومت اسلامی را کاملاً موجه کند.

استاد حوزه علمیه خراسان توضیح داد: بخشی ازاین‌گونه تفکر از یاس تاریخی است، نوعی توقع معصومانه از حکومت داریم؛ لذا هرچقدر ورود روحانیت در حکومت بیشتر باشد این مسئله بیشتر کاهش پیدا می‌کند.

برچسب‌ها

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha