یکشنبه ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ |۱۹ شوال ۱۴۴۵ | Apr 28, 2024
حجت الاسلام محمد خردمند

حوزه / دستور انسانی و اسلامی حمایت از فلسطین و بزرگداشت روز قدس ، در روایات اهل بیت علیهم السلام ریشه دارد: اسلامی که در نهج البلاغه معرفی شده و هرگز نمی تواند نسبت به ستمدیدگان جهان بی تفاوت باشد .

حجت الاسلام والمسلمین محمد خردمندکارشناس پاسخ به شبهات مجمع جهانی اهل بیت (علیهم السلام)در گفت وگو با سرویس علمی فرهنگی خبرگزاری «حوزه»به تبیین مبنای اسلامی اعلام حمایت از فلسطین و روز قدس پرداخته که مشروح این گفت وگو درادامه می آید :

  اعلام روز قدس در چه تاریخی و چگونه رخ داد؟

امام خمینی(ره) از آغاز نهضت اسلامی همواره ضرورت حمایت از مسلمانان ستمدیده فلسطین و آزادسازی قدس شریف را مطرح می کردند و اسرائیل را غاصب و اشغالگر می دانستند و نور امید به پیروزی را در قلبهای مسلمین زنده می کرد. امام خمینی(ره) بر اساس فطرت پاک و الهی خود و بر اساس انسانیت و اخلاق متعالیش و بر طبق فرمان اسلام و قرآن، از فلسطین حمایت کرده و با رژیم غاصب صهیونیستی اسرائیل مبارزه کرده است.  امام خمينى در گفتگو با نماينده سازمان الفتح فلسطين در 19 مهر 1347 ديدگاههاى خويش را درباره مسائل جهان اسلام و جهاد ملت فلسطين تشريح كرد و در همين مصاحبه بر وجوب اختصاص بخشى از وجوه شرعى زكات به مجاهدان فلسطينى فتوا دادند. سی ام مرداد 1348 ش. قسمتى از مسجد الاقصى به وسيله صهيونيست هاى افراطى به آتش كشيده شد. شاه كه تحت فشار افكار عمومى قرار داشت با پيشنهاد قبول هزينه تعمير مسجد، تا از استمرار خشم مسلمانان كاسته شود. اما امام خمينى(ره) در پيامى، فريبكارى شاه را افشا كرده و در مقابل پيشنهاد كرد: تا زمانى كه فلسطين آزاد نشده، مسلمانان مسجد الاقصى را نبايد تجديد بنا كنند. بگذارند جنايت صهيونيسم همواره در برابر چشمان مسلمانان مجسم باشد و مايه حركتى براى آزادى فلسطين گردد. ... (ر. ک: حدیث بیداری، ص 79- 80.)

ایشان برای اولین بار تاریخ  16 مرداد 1358 هجری شمسی و سیزدهم رمضان 1399 هجری قمری در قم‏ پيامی خطاب به مسلمين ايران و جهان نوشته و آخرين جمعه ماه رمضان را به عنوان «روز قدس» اعلام کردند. امام(ره) در این پیام کوتاه و سرنوشت ساز، با اشاره به خطر اسرائيل غاصب و جنایاتش، چنین نوشت اند:

من از عموم مسلمانان جهان و دولتهاى اسلامى مى‏خواهم كه براى كوتاه كردن دست اين غاصب و پشتيبانان آن به هم بپيوندند. و جميع مسلمانان جهان را دعوت مى‏كنم آخرين جمعه ماه مبارك رمضان را كه از ايام قدر است، و مى‏تواند تعيين‏كننده سرنوشت مردم فلسطين نيز باشد، به عنوان «روز قدس» انتخاب، و طى مراسمى همبستگى بين المللى مسلمانان را در حمايت از حقوق قانونى مردم مسلمان اعلام نمايند. (صحيفه امام ج‏9، ص 267.)

 مبنای اسلامی اعلام حمایت از فلسطین و روز قدس چیست؟

-اقدام ابتکاری امام خمینی در انتخاب آخرين جمعه ماه رمضان به عنوان «روز قدس»؛ یکی از مصادیق روشن الگوپذیری از سیره عملی رسول اکرم (ص) و پیروی از این فرمان جاودانه است که پیامبر اعظم (ص) فرمود: هر مسلمانی باید به کمک و فریاد ستمدیده بشتابد وگرنه مسلمان نیست: "من سمع منادیا ینادی یا للمسلمین و لم یجبه فلیس بمسلم." (الکافی، ج 3، ص 419. ) و مسلمان، مسلمان است و فرقی ندارد که ایرانی یا غیر ایرانی باشد.

حضرت امام خمینی(ره) با تعیین «روز قدس»؛ عدالت خواهی و ظلم ستیزی و تسلیم ناپذیری در برابر دشمنان را به همه مسلمانان آموخت. و از سوی دیگر امام خمینی با حمایت از مردم مظلوم فلسطین، وحدت اسلامی را در بین مسلمانان گسترش داد و به همین جهت می توان گفت روز قدس؛ روز احياى اسلام ناب محمدی(ص) است. در واقع اعلام روز قدس، نقطه عطفی در بیداری مسلمانان جهان بود که روح یأس را از بین برد و شعله امید به پیروزی را در قلبها روشن کرد. 

سالها است که رژیم اشغالگر و غاصب اسرائیل به سرزمین فلسطین تجاوز کرده و هزاران نفر از مردم مسلمان و بی گناه را کشته و زخمی کرده و یا در زندانها به بند اسارت کشیده است. کسی که آشنا با تاریخ سیاسی معاصر جهان باشد در غاصب و اشغالکر بودن اسرائیل و همچنین مظلومیت فلسطینیان هیچ تردیدی ندارد.

حمایت از ستمدیدگان وظیفه ای انسانی است به قول سعدی ، "بنی آدم اعضای یکدیگرند* که در آفرینش ز یک گوهرند* چو عضوی به درد آورد روزگار* دگر عضوها را نماند قرار* تو کز محنت دیگران بی غمی* نشاید که نامت نهند آدمی." (گلستان (باب اول در سیرت پادشاهان)

امام خمینی بر اساس وظیفه دینی و ایمانی به یاری ستمدیدگان و مبارزه با ستمگران پرداخت و به این دستور امیرالمؤمنین (ع) عمل کرد که خطاب به دو فرزندش امام حسن و امام حسین علیهما السلام فرمود : "... کونا للظالم خصماً و للمظلوم عوناً. ..." (نهج البلاغه، نامه 47.) دشمن ستمگر و یاور ستمدیده باشید.

این دستور انسانی و اسلامی (حمایت از فلسطین و بزرگداشت روز قدس)، در روایات اهل بیت علیهم السلام ریشه دارد: از جمله در کتاب کافی بابی دارد تحت عنوان: "بَابُ الِاهْتِمَامِ بِأُمُورِ الْمُسْلِمِينَ وَ النَّصِيحَةِ لَهُمْ وَ نَفْعِهِمْ‏ " و در ذیل آن چند روایت آورده با این مضمون که  قَالَ رَسُولُ اللَّهِ (ص) مَنْ أَصْبَحَ لَا يَهْتَمُّ بِأُمُورِ الْمُسْلِمِينَ فَلَيْسَ بِمُسْلِمٍ. و ... هر کسی که اهتمامی به اوضاع مسلمانان نداشته و بی غم و بی درد باشد؛ مسلمان نیست و از دایره اسلام خارج است.

صهیونیستها خودبرتربین هستند

آری اسلامی که در نهج البلاغه معرفی شده؛ هرگز نمی تواند نسبت به ستمدیدگان جهان بی تفاوت باشد. به خاطر همین عواطف انسانی و روح مهربانی و برادری نسبت به همه مردم جهان است که هر کسی اسلام را می شناسد، آن را می ستاید که دینی جهانی و انسانی است و نژادپرستانه نیست و روز به روز بر شمار گروندگان به اسلام افزوده می شود، بر عکس صهیونیسم . مسلمانان دین خود را تبلیغ می کنند زیرا همه مردم را انسان و برابر می دانند و آنان را دعوت به ایمان اسلامی می کنند ولی صهیونیستها خودبرتربین هستند، تبلیغ و دعوت به دین خود نمی کنند زیرا نژادپرستند.

  ارتباط روز قدس با مسأله جهاد کبیر که مقام معظم رهبری بارها مورد تأکید قرار داده؛ چیست؟

 جهاد کبیر، اصطلاحی اصیل و اسلامی و به معنای مقاومت و تسلیم ناپذیری در برابر کافران و منافقان است. هرچند این حقیقت الفاظش به صورت اصطلاح "جهاد کبیر" فقط یک بار در قرآن کریم آمده (آیه 52 سوره فرقان: "فَلا تُطِعِ الْكافِرينَ وَ جاهِدْهُمْ بِهِ جِهاداً كَبيراً." یعنی: "پس از کافران اطاعت مکن و بدین وسیله با آنان جهاد کن؛ جهادی بزرگ.") ولی معنا و محتوایش بارها و بارها در قرآن و روایات بیان شده، اساساً می دانیم آموزه اساسی اسلام، توحید و مبارزه با شرک و بت پرستی بوده و روح توحید نیز عبارت است از نفی عبودیت غیر خدا. مقاومت در مقابل کافران، مشرکان و منافقان و تسلیم ناپذیری در برابر دشمنان خدا، یکی از ضروریات اصلی دین اسلام و بلکه همه ادیان الهی است. این ایستادگی شامل عرصه های گوناگون فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و ... می شود. از سوی دیگر، روز قدس؛ اعلام همبستگی با مسلمانان مظلوم و حمایت از آنان در برابر ستمگران و مستکبران است. اگر مفهوم جهاد کبیر را با معنای روز قدس بسنجیم؛ آشکار می شود که روز قدس و حمایت از مسلمانان مظلوم فلسطین، یکی از مصادیق بارز جهاد کبیر و مقاومت اسلامی و تسلیم ناپذیری در برابر دشمنان قرآن است.

آیا می توان گفت مسئولیت اسلامی گسترده و جهانی است و روز قدس یکی از موارد و نمونه های بارز آن است؟

- بله مسلمانی که در قرآن کریم می خواند و باور دارد که "... أَلا لَعْنَةُ اللَّهِ عَلَى الظَّالِمين‏" (هود/ 18.) و "... إِنَّ اللَّهَ لا يَهْدِي الْقَوْمَ الظَّالِمين‏" (قصص/ 28) و "يَوْمَ لا يَنْفَعُ الظَّالِمينَ مَعْذِرَتُهُمْ وَ لَهُمُ اللَّعْنَةُ وَ لَهُمْ سُوءُ الدَّارِ" (غافر/ 52.) و ... موضع و وظیفه دینی و قرآنیش نسبت به روز قدس و مردم فلسطین روشن است. پس باید دانست که بر اساس معارف اسلامی، مسلمانان وظیفه دارند از ستمدیدگان جهان حمایت کنند چه فلسطین چه سایر کشورها و به همین جهت امام خمینی چنین فرموده است:

" ... تا بانگ لا اله الا اللَّه و محمد رسول اللَّه بر تمام جهان طنين نيفكند مبارزه هست. و تا مبارزه در هر جاى جهان عليه مستكبرين هست ما هستيم. ما از مردم بى‏پناه لبنان و فلسطين در مقابل اسرائيل دفاع مى‏كنيم. و اسرائيل اين جرثومه فساد هميشه پايگاه امريكا بوده است. من در طول نزديك به بيست سال خطر اسرائيل را گوشزد نموده‏ام. بايد همه بپاخيزيم و اسرائيل را نابود كنيم، و ملت قهرمان فلسطين را جايگزين آن گردانيم. ما از ملت مسلمان و دلير افغانستان كاملًا پشتيبانى مى‏كنيم؛ ملتى كه عليه تجاوزگران به مبارزه برخاسته‏اند، بدانند كه خدا با آنان است، هر چه بيشتر صفوف خودشان را فشرده‏تر كنند و با ايمان راسخ بجنگند تا پيروز شوند، و بدانند كه پيروزى نزديك است. ... " (صحیفه امام ، ج 12، ص 148.)

مقام معظم رهبری حضرت آیت الله خامنه ای –دامت برکاته – نیز همواره و در همه زمینه ها راه و روش حضرت امام خمینی را استمرار بخشیده و در جهت رسیدن به اهداف بلند اسلامی ، فعالیت های گسترده و ژرفی انجام داده و همواره از ملت مظلوم فلسطین، لبنان، افغانستان، یمن و ... حمایت کرده اند وهمواره تاکید دارند کمک همه جانبه به مردم فلسطین و حمایت کامل از آنان واجب کفائی بر همه‌‌ی مسلمانان است.

و سرانجام یادآور می شوم که خداوند کریم، پیروزی نهایی مؤمنان و مجاهدان صابر را تضمین کرده است. و أ لیس الصبح بقریب؟ یعنی آیا صبح پیروزی نزدیک نیست؟!

برچسب‌ها

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • اسماعيلي IR ۰۹:۲۹ - ۱۳۹۵/۰۴/۱۲
    0 0
    با سلام خیلی عالی بود ان شاء الله موفق باشید.