خبرگزاری حوزه | امام زین العابدین علیه السلام در صحیفه سجادیه اینگونه از خداوند متعال مسئلت می دارند:
«وَاهْدِنِی لِلَّتِی هِیَ أَقْوَمُ وَ اسْتَعْمِلْنِی بِمَا هُوَ أَسْلَمُ.» ۱
مرا به راست ترین راه ها هدایتم نما و به سالمترین کارها بر گمار.
شرح:
برای درک این فراز از کلام امام سجاد علیه السلام در صحیفه سجادیه به آیه زیر رجوع می کنیم:
«أَلَمْ أَعْهَدْ إِلَیْکُمْ یَا بَنِی آدَمَ أَن لَّا تَعْبُدُوا الشَّیْطَانَ إِنَّهُ لَکُمْ عَدُوٌّ مُّبِینٌ وَأَنِ اعْبُدُونِی هَـٰذَا صِرَاطٌ مُّسْتَقِیمٌ.» ۲
آیا با شما عهد نکردم ای فرزندان آدم که شیطان را نپرستید، که او برای شما دشمن آشکاری است؟ و اینکه مرا بپرستید که راه مستقیم این است؟
طبق این کلام الهی، انسان از دو حالت خارج نیست؛ یا بنده خداست، یا بنده شیطان. در واقع، انسان در طول حیات خویش همواره با دو جبهه روبروست؛ جبهه خدا و جبهه شیطان. اطاعت از هر کدام نیز یعنی پرستش و عبادت او؛ چرا که امام صادق علیه السلام در روایتی از «اطاعت» به «پرستش» تعبیر نموده اند:
«مَنْ أَطَاعَ رَجُلاً فِی مَعْصِیَةٍ فَقَدْ عَبَدَهُ.» ۳
هر کس شخصی را در نافرمانی خدا فرمان برد، به یقین او را پرستیده است.
از همین روست که امام سجاد علیه السلام به ما می آموزند تا اینکه از خداوند متعال بخواهیم که هدایت امورمان را خود به عهده بگیرد. اینکه به هنگام حرکت، ما را به سوی بهترین و متقن ترین راه رهنمون سازد و به هنگام عمل، ما را به سوی صحیح ترینِ اعمال سوق دهد؛ چرا که اگر در مسیر خواست و اطاعت الهی رهسپار نگردیم، قطعاً در جبهه شیطان، اجراکننده اوامر شیطانی خواهیم بود؛ یعنی اگرچه ممکن است که خود را آزاد نام نهیم و ادعا کنیم که از بایدها و نبایدهای دین و یا دیگران آسوده گشته ایم، اما غافلانه و در حقیقت مطیع و بنده شیطان شده ایم و این شیطان است که ما را به هر سمت و سویی که بخواهد می کشد.
نتیجه آنکه هر شخصی در هر مسیر و هر فعالیتی که به سر می برد، باید مسیر و اعمال خویش را مورد بررسی قرار داده تا جایگاه خود را در این عالم بداند؛ تا بداند که آیا در جبهه خالق و معبودِ بی همتا نفس می کشد یا در جبهه شیطان؟...
پی نوشت ها:
۱. صحیفه سجادیه، دعای چهاردهم.
۲. سوره یس، آیه ۶۰.
۳. اصول کافی، ج ۲، ص ۳۹۸.
تهیه شده در سرویس علمی-فرهنگی خبرگزاری حوزه
نظر شما