شنبه ۹ اسفند ۱۴۰۴ - ۱۰:۰۳
حضرت خدیجه(س) با دیگر همسران رسول خدا (ص) قابل مقایسه نیست

حوزه/ حجت الاسلام مهدی نصیری،با اشاره به جایگاه رفیع حضرت خدیجه کبری (س) در اسلام، به تبیین فضائل و فداکاری‌های آن بانوی بزرگوار در دوران سخت مکه پرداخت و تأکید کرد که مقام ایشان با هیچ‌یک از همسران پیامبر (ص) قابل قیاس نیست.

حجت الاسلام و المسلمین مهدی نصیری، از مبلّغین شهرستان آمل، در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه در ساری، با اشاره به سالگرد رحلت امّ ‌المؤمنین حضرت خدیجه کبری (س) اظهار داشت: رسول خدا (ص) آن بانوی بزرگوار را خیر النساء العالمین معرفی فرمودند و در روایات از ایشان به عنوان سیده و بانوی بزرگ یاد شده است.

وی با بیان نسب حضرت خدیجه (س) افزود: ایشان از نظر نسب با پیامبر اکرم (ص) در جدّ چهارم متصل می‌شوند. جدّ چهارم پیامبر خدا (ص) «قصی» است و حضرت خدیجه (س) دختر «خویلد» پسر «اسد» پسر «عبدالعزی» پسر «قصی» می‌باشد. بدین ترتیب ایشان از قریش و با سه یا چهار واسطه به جد اعلای رسول خدا (ص) متصل می‌شوند. مادر ایشان «فاطمه دختر زائد» است که همین نام بعدها بر حضرت زهرا (س) گذاشته شد.

کارشناس دینی با تأکید بر اینکه نسب به تنهایی ارزش‌آفرین نیست، تصریح کرد: آنچه به انسان ارزش می‌دهد ایمان و ویژگی‌های اخلاقی و عملی است، چنانکه عموی پیامبر (ص) ابوطالب با آن مقام و یا پسر حضرت نوح (ع) نمونه‌هایی از این حقیقت هستند. اما حضرت خدیجه (س) بانویی بود که ایمان و فداکاری‌اش او را در صدر همه زنان صدر اسلام نشاند.

حجت الاسلام و المسلمین نصیری با اشاره به جایگاه بی‌نظیر حضرت خدیجه (س) در میان همسران پیامبر (ص) گفت: نمی‌توان حضرت خدیجه (س) را با دیگر همسران رسول خدا (ص) مقایسه کرد. آن حضرت پیش از بعثت، ده سال قبل از آن، در غار حرا برای پیامبر (ص) آب و غذا می‌برد و در دوران سخت محاصره در شعب ابی‌طالب، با تمام وجود در کنار همسرش ایستاد. برخی از علمای اهل سنت مانند قرطبی در تفسیر خود ذیل سوره تحریم روایاتی نقل کرده که خیر نساء العالمین چهار نفرند: مریم، آسیه، خدیجه و فاطمه (علیهن‌السلام) که این نشان‌دهنده جایگاه والای حضرت خدیجه (س) است.

وی با نقل روایتی از امالی شیخ مفید خاطرنشان کرد: مسروق بن اجدع نقل می‌کند که وارد بر ابی‌اسحاق صبیعی شدم و او از یکی از اصحاب پیامبر (ص) که در جنگ حنین حضور داشت، نقل کرد که پس از پایان جنگ، صفیه همسر رسول خدا (ص) خدمت ایشان آمد و عرض کرد: یا رسول الله! همسران شما از بستگان خود کسانی را دارند، ولی من کسی را ندارم؛ اگر شما از دنیا بروید تکلیف من چیست؟ حضرت فرمودند: بعد از من کار تو با علی بن ابی‌طالب (ع) است. این نشان می‌دهد که برخی از همسران پیامبر (ص) مانند ام‌سلمه، صفیه و زینب بنت جحش، بانوان شایسته‌ای بودند، اما هیچ‌کدام به پای حضرت خدیجه (س) نمی‌رسند، زیرا ایشان از ابتدا تا پایان عمر در کنار پیامبر (ص) بود و تمام سختی‌ها را تحمل کرد.

مبلّغ شهرستان آمل به ایثار و فداکاری حضرت خدیجه (س) پیش از بعثت اشاره کرد و گفت: ابن‌ابی‌الحدید در شرح نهج‌البلاغه می‌نویسد که رسول خدا (ص) پیش از بعثت، ماه رمضان را در غار حرا به عبادت می‌گذراند و روزه می‌گرفت. حضرت خدیجه (س) با آن عظمت و جایگاه اجتماعی، مسافت طولانی از خانه تا غار حرا را طی می‌کرد و برای پیامبر (ص) آب و غذا می‌برد. نقل است که روزی جبرئیل نازل شد و عرض کرد: یا رسول الله! خدیجه با آب و غذا می‌آید، خداوند سلامش را برسانید و سلام مرا نیز به او ابلاغ کن.

وی با اشاره به آیات سوره تحریم و احزاب که خطاب به همسران پیامبر (ص) نازل شده، تأکید کرد: این آیات مربوط به همسرانی است که در مدینه با پیامبر (ص) بودند و گاهی موجب آزردگی خاطر ایشان می‌شدند، اما هیچ‌یک از این آیات درباره حضرت خدیجه (س) نازل نشده است. ایشان بانویی مبارکه و با برکت بود که در تمام دوران سخت مکه، به ویژه سه تا چهار سال محاصره در شعب ابی‌طالب، در کنار رسول خدا (ص) ماند و تمام سختی‌ها را به جان خرید، در حالی که در اوج شرافت و جایگاه اجتماعی بود و بزرگان قریش از او خواستگاری کرده بودند.

حجت الاسلام و المسلمین نصیری با بیان اینکه حضرت خدیجه (س) اولین زنی بود که به پیامبر (ص) ایمان آورد، گفت: رسول خدا (ص) در مدینه می‌فرمود: «خدیجه و عینه» (خدیجه نور چشم من است). ایشان فرمود: وقتی مردم کفر ورزیدند، خدیجه به من ایمان آورد و با مال و جانش مرا یاری کرد.

وی به نقش حضرت خدیجه (س) در تربیت حضرت فاطمه زهرا (س) اشاره کرد و افزود: میان ظرف و مظروف باید تناسب باشد. آن رحمی که می‌خواهد فاطمه زهرا (س) را در خود پرورش دهد، باید بسیار عالی باشد. در روایتی از امام صادق (ع) آمده است که فاطمه زهرا (س) در شکم مادر با او سخن می‌گفت. این نشان‌دهنده مقام والای حضرت خدیجه (س) است.

کارشناس دینی به بشارت بهشت برای حضرت خدیجه (س) اشاره کرد و گفت: پیامبر خدا (ص) به هیچ‌یک از همسران خود بشارت بهشت نداد، مگر به حضرت خدیجه (س). برخی از همسران از پیامبر (ص) خواستند که در قیامت با ایشان باشند، حضرت شرایطی را بیان فرمودند، اما درباره حضرت خدیجه (ص) فرمودند: «بُشِّرتُ بخدیجه فی بیت من قَصَب لا صَخب فیه و لا نَصَب» (به من بشارت داده شد که خدیجه در قصری از لؤلؤ است که نه سر و صدایی در آن است و نه رنجی). این روایت را عامه و خاصه نقل کرده‌اند.

وی با اشاره به نحوه دفن حضرت خدیجه (س) توسط پیامبر (ص) خاطرنشان کرد: رسول خدا (ص) فقط دو زن را در قبر نهاد: یکی حضرت خدیجه (س) در مکه و دیگری فاطمه بنت اسد، مادر امام علی (ع) در مدینه. این نشان‌دهنده عشق و احترام ویژه ایشان به این بانوی بزرگوار است.

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha