پنجشنبه ۵ شهریور ۱۴۰۵ - ۱۸:۲۶
داستان سیمرغ کوه قاف؛ روایتی از تقابل اسطوره و حقیقت نبوی

حوزه/ موسویان،گفت: این اثر با بهره‌گیری از ظرفیت اسطوره‌های ایرانی و روایت تاریخی صدر اسلام، تقابل فرهنگی شرق و غرب و نسبت میان اسطوره و حقیقت نبوی را در قالب داستان به تصویر می‌کشد و در نهایت، پیامبر اکرم(ص) را جلوه‌ای از حقیقت و حق‌طلبی معرفی می‌کند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه از مشهد، سید میثم موسویان، نویسنده کتاب سیمرغ کوه قاف، امروز پنجشنبه پنجم شهریورماه در آیین رونمایی از این اثر و افتتاح پردیس کتاب امامت، با اشاره به دشواری نگارش آثار ادبی درباره پیامبر اکرم(ص) اظهار کرد: آنچه در این کتاب نوشته‌ام، در برابر عظمت و مقام رسول خدا(ص) بسیار اندک است و هر نویسنده‌ای که درباره معصومان(ع) قلم می‌زند، باید با پالایش درونی و فاصله گرفتن از دلبستگی‌های مادی، ظرفیت وجودی خود را برای انعکاس این نور افزایش دهد.

وی با بیان اینکه نگارش درباره پیامبر اکرم(ص) مسئولیتی سنگین است، افزود: وقتی انسان در برابر مقام عظیم رسول خدا(ص) قرار می‌گیرد، درمی‌یابد که توصیف این جایگاه تا چه اندازه دشوار است و هرچه ظرف وجودی نویسنده کوچک‌تر و قلب او کدرتر باشد، بهره او از این نور و توان انتقال آن به مخاطب نیز کمتر خواهد بود.

موسویان در ادامه به یکی از محورهای اصلی رمان سیمرغ کوه قاف اشاره کرد و گفت: در ادبیات و اسطوره‌های ایرانی و آیین زرتشتی، همواره مسئله گمشده و نجات‌بخش وجود داشته و سوشیانس به عنوان نجات‌دهنده مورد انتظار بوده است؛ در این اثر تلاش کرده‌ام با توجه به شرایط امروز، مسئله جنگ فرهنگی میان شرق و غرب را به تصویر بکشم.

جنگ فرهنگی شرق و غرب در روایت سیمرغ کوه قاف

وی ادامه داد: منظور از شرق و غرب در این رمان، صرفاً موقعیت جغرافیایی نیست؛ بلکه غرب نماد جایی است که اشراق در آن افول می‌کند و انسان به سمت ماده‌گرایی و عظمت مادی بدون توجه به معنا حرکت می‌کند و شرق نماد سرزمینی است که معنا در آن می‌تابد.

نویسنده سیمرغ کوه قاف تصریح کرد: در این روایت، این تقابل فرهنگی در مکه شکل می‌گیرد و تلاش شده است بخشی از جریان‌های فکری و فرهنگی آن دوره از این زاویه بازخوانی شود.

موسویان با اشاره به شخصیت نضر بن حارث در این رمان گفت: نضر بن حارث شخصیتی بسیار هنرمند بود و برای شناخت این شخصیت، پیش از نگارش اثر از مباحث و مطالبی که در یک جلسه با دکتر سیس مطرح شد، بهره بردم و این گفت‌وگو برای من چراغ راهی در مسیر نگارش کتاب بود.

وی افزود: نضر بن حارث از شخصیت‌های جنجالی تاریخ صدر اسلام و از افرادی است که مخالفان اسلام نیز به او استناد می‌کنند؛ او تحت تأثیر فرهنگ ایرانی قرار داشت و تلاش می‌کرد داستان‌هایی مانند رستم و سهراب، اسفندیار و سیمرغ را برای مردم مکه بازگو کند و آنان را به سمت احیای فرهنگ باستانی ایرانی سوق دهد.

موسویان خاطرنشان کرد: در رمان، این شخصیت در برابر حرکت رسول اکرم(ص) قرار می‌گیرد و این تقابل، بستری برای طرح مسئله جنگ فرهنگی و رویارویی دو جریان فکری متفاوت فراهم می‌کند.

وی با اشاره به بخش‌هایی از داستان که به جنگ بدر مربوط می‌شود، اظهار داشت: در جریان جنگ بدر، زمانی که نضر بن حارث در برابر پیامبر اکرم(ص) شمشیر می‌کشد و فرشتگان به یاری مسلمانان می‌آیند، او به نوعی شهود می‌رسد و درمی‌یابد که شخصیت‌های اسطوره‌ای که همواره خود را مدافع آنان می‌دانسته، در برابر او قرار گرفته‌اند.

نویسنده کتاب سیمرغ کوه قاف ادامه داد: در این بخش، نضر بن حارث با این پرسش مواجه می‌شود که چرا رستم، سهراب، اسفندیار و دیگر چهره‌های اسطوره‌ای که همواره داعیه‌دار آنان بوده است، در برابر او قرار گرفته و به یاری رسول خدا(ص) آمده‌اند.

موسویان همچنین به شخصیت سلمان فارسی در این رمان اشاره کرد و گفت: در کنار این ماجرا، حرکت حق‌جویانه حضرت سلمان نیز روایت می‌شود؛ او در بیابان و در جریان مواجهه‌ای شهودی با سیمرغ، درمی‌یابد که مسیری که انتخاب کرده، مسیر درست است.

وی افزود: این رمان در نهایت به این معنا می‌رسد که سیمرغ کوه قاف و سوشیانس که ایرانیان مدت‌ها در انتظار او بوده‌اند، در حقیقت جلوه‌ای از حق است که رسول اکرم(ص) با نهایت ظرفیت آن را متجلی و آشکار می‌کند.

موسویان در پایان با دعوت از مخاطبان و اهالی فرهنگ برای مطالعه و نقد این اثر اظهار کرد: امیدوارم کتاب خوانده و نقد شود و نقدهای استادان و صاحب‌نظران به نویسنده کمک کند تا در آثار بعدی، با اشکالات کمتر و کیفیت بیشتری قلم بزند.

در بخش پایانی این برنامه، با مدیران آستان قدس رضوی ، فعالان حوزه کتاب از پوستر و کتاب سیمرغ کوه قاف رونمایی شد و همزمان افتتاح پردیس کتاب امامت برگزار شد .

انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha