پنجشنبه ۱۲ شهریور ۱۴۰۵ - ۲۰:۳۴
توجه و شنیدن از مهم‌ترین سرمایه‌های مربی در عرصه تربیت است

حوزه / حجت‌الاسلام رضوی با تبیین مفهوم «شنوایی خداوند» در آیات سوره مجادله، توجه و هنر شنیدن را از نیازهای اساسی انسان و از مهم‌ترین عوامل موفقیت مربیان در فرآیند تربیت دانست.

حجت‌الاسلام رضوی استاد حوزه در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه در تهران، با اشاره به یکی از اوصاف الهی در آیات سوره مجادله، اظهار داشت: در آیات ابتدایی این سوره، موضوع شنیدن خداوند به شکل‌های مختلف مورد توجه قرار گرفته و این تکرار می‌تواند بیانگر عنایت و توجه ویژه خداوند به بنده‌ای باشد که مسئله و شکایت خود را با او در میان می‌گذارد.

وی افزود: توجه و شنیدن، تنها یک مفهوم اخلاقی و دینی نیست، بلکه در روان‌شناسی نیز به‌صورت گسترده مورد بررسی قرار گرفته است؛ به‌گونه‌ای که یک بخش از این مباحث به مفهوم عام «توجه» و بخش دیگر به‌طور خاص به «هنر شنیدن» اختصاص دارد که برای مربیان و کسانی که با امر تربیت سروکار دارند، اهمیت ویژه‌ای دارد.

استاد حوزه با بیان اینکه برای هنر شنیدن، روش‌ها و راهکارهای مختلفی ارائه شده است، تصریح کرد: مربی زمانی می‌تواند در فرآیند تربیت موفق باشد که مخاطب خود را ببیند، سخن او را بشنود و به نیازها و مسائل او توجه واقعی داشته باشد.

حجت‌الاسلام رضوی با اشاره به مفهوم «اقتصاد توجه» در علوم انسانی، گفت: در دنیای امروز که بسیاری از فعالیت‌ها بر محور اقتصاد شکل گرفته است، یکی از مسائل مهم این است که چگونه می‌توان توجه مخاطب را به یک ایده، اثر یا محصول جلب کرد.

وی ادامه داد: در ادامه همین مباحث، موضوع «اخلاق توجه» نیز مطرح شده و اندیشمندان تلاش کرده‌اند ابعاد مختلف توجه اصیل و شیوه صحیح مواجهه انسان با دیگری را بررسی کنند.

ریشه برخی آسیب‌های تربیتی در کمبود توجه است

حجت‌الاسلام رضوی با اشاره به آثار کمبود توجه در روابط خانوادگی و اجتماعی، اظهار کرد: بخشی از آسیب‌های تربیتی و خانوادگی را می‌توان در احساس بی‌توجهی جست‌وجو کرد؛ به‌گونه‌ای که گاهی فردی که در محیط خانواده احساس می‌کند دیده یا شنیده نمی‌شود، به سمت افرادی خارج از خانواده گرایش پیدا می‌کند که به او توجه بیشتری نشان می‌دهند.

وی خاطرنشان کرد: این گرایش لزوماً به دلیل برتری یا صلاحیت بیشتر افراد بیرون از خانواده نیست، بلکه گاهی صرفاً به این دلیل است که فرد در آنجا احساس می‌کند مورد توجه قرار گرفته و شنیده می‌شود.

استاد حوزه تأکید کرد: نیاز به توجه و شنیده‌شدن، از نیازهای فطری انسان است و مربیان باید این مسئله را به‌عنوان یک اصل مهم در فرآیند تربیت مورد توجه قرار دهند.

وی تصریح کرد: اگر مربیان الهی، «شنیدن» و «توجه» را به‌عنوان یکی از سرمایه‌های اصلی خود در تربیت قرار دهند، زمینه برای کاهش بسیاری از مشکلات و آسیب‌های تربیتی فراهم خواهد شد.

انتهای پیام /

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha