شنبه ۱۱ مهر ۱۴۰۵ - ۰۸:۰۸
آمادگی برای نبرد، در گرو دانستن آداب قرآنی جهاد است

حوزه/ حجت‌الاسلام و المسلمین مجتبی تقی‌زاده با اشاره به پویش «جان فدا»، دانستن آداب قرآنی جهاد را از پیش‌نیازهای ضروری حضور دلاورانه در میدان نبرد دانست.

حجت الاسلام و المسلمین مجتبی تقی زاده، از مبلّغان شهرستان آمل در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه در ساری، با اشاره به حضور ده ها میلیونی مردم دلاور و قهرمان ایران اسلامی، در پویش «جان فدا» و لزوم آمادگی جهاد اظهار داشت: یکی از لوازم آمادگی، دانستن آداب جهاد، از دیدگاه آیات قرآن کریم است.

استغفار

کارشناس دینی خاطرنشان کرد: یکی از آداب جهاد، آمرزش‏خواهی از گناه و اسراف در کارها است؛ از این رو در سوره مبارکه آل عمران می خوانیم: «وَ ما کانَ قَوْلَهُمْ إِلَّا أَنْ قالُوا رَبَّنَا اغْفِرْ لَنا ذُنُوبَنا وَ إِسْرافَنا فِی أَمْرِنا وَ ثَبِّتْ أَقْدامَنا وَ انْصُرْنا عَلَی الْقَوْمِ الْکافِرِینَ؛ و سخن آنان [در گرما گرم و سختی جنگ‏] جز این نبود که گفتند: پروردگارا! گناهان ما و زیاده‏روی در کارمان را بر ما ببخش و قدم‏هایمان را استوار بدار و ما را بر گروه کافران یاری ده.» ( آل‏عمران؛ ۱۴۷)

پرهیز از سستی در تعقیب دشمنان

وی افزود: بر اساس آیات قرآن کریم، «ضرورت پرهیز مجاهدان اسلام، از سستی در تعقیب دشمنان» از دیگر آداب جهاد به شمار می آید؛ از این رو در سوره مبارکه نساء می خوانیم: «وَ لا تَهِنُوا فِی ابْتِغاءِ الْقَوْمِ إِنْ تَکُونُوا تَأْلَمُونَ فَإِنَّهُمْ یَأْلَمُونَ کَما تَأْلَمُونَ وَ تَرْجُونَ مِنَ اللَّهِ ما لا یَرْجُونَ وَ کانَ اللَّهُ عَلِیماً حَکِیماً؛ و در تعقیب و جستجوی دشمن سستی نکنید. اگر شما [در رویارویی با دشمن‏] درد و رنج می‏بینید، آنان نیز چون شما درد و رنج می‏بینند، و شما چیزی را [چون پیروزی و پاداش‏] از خدا امید دارید که آنان امید ندارند؛ و خدا همواره دانا و حکیم است. (نساء؛ ۱۰۴)

حجت الاسلام و المسلمین تقی زاده ابراز داشت: در سوره مبارکه انفال در این زمینه آمده است: «یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا إِذا لَقِیتُمْ فِئَةً فَاثْبُتُوا وَ اذْکُرُوا اللَّهَ کَثِیراً لَعَلَّکُمْ تُفْلِحُونَ‏ وَ أَطِیعُوا اللَّهَ وَ رَسُولَهُ وَ لا تَنازَعُوا فَتَفْشَلُوا وَ تَذْهَبَ رِیحُکُمْ وَ اصْبِرُوا إِنَّ اللَّهَ مَعَ الصَّابِرِینَ؛ ای اهل ایمان! هنگامی که [در میدان نبرد] با گروهی [از مشرکان و کافران‏] برخورد کردید، ایستادگی نمایید و خدا را بسیار یاد کنید تا رستگار شوید. (۴۵) و از خدا و پیامبرش فرمان برید، و با یکدیگر نزاع و اختلاف مکنید، که سست و بد دل می‏شوید، و قدرت و شوکتتان از میان می‏رود؛ و شکیبایی ورزید؛ زیرا خدا با شکیبایان است. (انفال؛ ۴۵ و ۴۶)

پرهیز از غرور

مبلّغ شهرستان آمل یادآور گردید: خداوند متعال، رزمندگان اسلام را از رهسپار شدن با سرمستی و غرور به جبهه‏های نبرد، نهی فرموده است. در سوره مبارکه انفال می خوانیم: «وَ لا تَکُونُوا کَالَّذِینَ خَرَجُوا مِنْ دِیارِهِمْ بَطَراً ....؛ و مانند کسانی مباشید که از خانه‏هایشان از روی مستی و غرور، و برای خودنمایی بیرون آمدند. » (انفال؛ ۴۷)

توکّل‏

وی با اشاره به «توکل» به عنوان یکی دیگر از آداب جهاد، تصریح نمود: توکّل بر خداوند در نبرد با دشمنان، از آداب جهاد است؛ از این رو در سوره مبارکه توبه می خوانیم: ««قُلْ لَنْ یُصِیبَنا إِلَّا ما کَتَبَ اللَّهُ لَنا هُوَ مَوْلانا وَ عَلَی اللَّهِ فَلْیَتَوَکَّلِ الْمُؤْمِنُونَ؛ بگو: هرگز به ما جز آنچه خدا لازم و مقرّر کرده، نخواهید رسید، او سرپرست و یار ماست و مؤمنان فقط باید بر خدا توکل کنند. » (توبه؛ ۵۱)

ذکر خدا

حجت الاسلام و المسلمین مجتبی تقی زاده اظهار داشت: کثرت در ذکر و یاد خدا، از دیگر آداب جهاد به شمار می آید. از این رو خدای متعال در سوره مبارکه انفال می فرماید: «یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا إِذا لَقِیتُمْ فِئَةً فَاثْبُتُوا وَ اذْکُرُوا اللَّهَ کَثِیراً لَعَلَّکُمْ تُفْلِحُونَ؛ ای اهل ایمان! هنگامی که [در میدان نبرد] با گروهی [از مشرکان و کافران‏] برخورد کردید، ایستادگی نمایید و خدا را بسیار یاد کنید تا رستگار شوید.» (انفال: ۴۵)

وی افزود: در سوره مبارکه احزاب می خوانیم: «یَحْسَبُونَ الْأَحْزابَ لَمْ یَذْهَبُوا وَ إِنْ یَأْتِ الْأَحْزابُ یَوَدُّوا لَوْ أَنَّهُمْ بادُونَ فِی الْأَعْرابِ یَسْئَلُونَ عَنْ أَنْبائِکُمْ وَ لَوْ کانُوا فِیکُمْ ما قاتَلُوا إِلَّا قَلِیلًا لَقَدْ کانَ لَکُمْ فِی رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِمَنْ کانَ یَرْجُوا اللَّهَ وَ الْیَوْمَ الْآخِرَ وَ ذَکَرَ اللَّهَ کَثِیراً؛ [این بزدلان منافق‏] می‏پندارند که گروه‏های دشمن نرفته‏اند و اگر بار دیگر گروه‏های دشمن بیایند، آنان دوست دارند که کاش در میان اعراب بادیه‏نشین بودند، و از [همانجا] خبرهای شما می‏پرسیدند، و اگر در میان شما بودند جز اندکی جنگ نمی‏کردند. (۲۰) یقیناً برای شما در [روش و رفتار] پیامبر خدا الگوی نیکویی است برای کسی که همواره به خدا و روز قیامت امید دارد؛ و خدا را بسیار یاد می‏کند. (۲۱)»

توجّه به خدا

کارشناس دینی تصریح نمود: از دیگر آداب جهاد، توجّه به خدا و آگاهی همه جانبه اوست. از این رو در سوره مبارکه بقره آمده است: «وَ قاتِلُوا فِی سَبِیلِ اللَّهِ وَ اعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ سَمِیعٌ عَلِیمٌ؛ و در راه خدا پیکار کنید و بدانید که یقیناً خدا شنوا و داناست.» (بقره: ۲۴۴)

نظم در میدان جهاد

حجت الاسلام و المسلمین مجتبی تقی زاده در ادامه بیان از آداب جهاد اظهار داشت: یکی دیگر از موارد، «نظم نیروها در میدان جهاد» است؛ و خدای متعال در این موضوع، به زیبایی می فرماید: «إِنَّ اللَّهَ یُحِبُّ الَّذِینَ یُقاتِلُونَ فِی سَبِیلِهِ صَفًّا کَأَنَّهُمْ بُنْیانٌ مَرْصُوصٌ؛ خدا کسانی را دوست دارد که صف‏زده در راه او جهاد می‏کنند [و از ثابت قدمی‏] گویی بنایی پولادین و استوارند.» (صف: ۴)

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha