چهارشنبه ۲۹ مهر ۱۴۰۵ - ۰۸:۴۶
مدرسه علمیه‌ای در اصفهان که گردشگران خارجی را به گفت‌وگو می‌کشاند

حوزه/ مدرسه علمیه ناصریه اصفهان، در کنار مسجد امام، سال‌هاست میزبان گردشگران ایرانی و خارجی است؛ جایی که مبلغان چندزبانه درباره اسلام، حجاب، باورهای دینی و واقعیت‌های زندگی در ایران با بازدیدکنندگان گفت‌وگو می‌کنند و به پرسش‌ها و ابهام‌های آنان پاسخ می‌دهند.

حجت‌الاسلام محمدرضا زمانی، مدیر مدرسه علمیه ناصریه اصفهان و مسئول دفتر تبلیغ و ارتباطات بین‌الملل معاونت تبلیغ حوزه علمیه اصفهان در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه در اصفهان، با تشریح فعالیت‌های این مدرسه در حوزه گردشگری و تبلیغ بین‌الملل، به پرسش‌هایی درباره سابقه فعالیت‌ها، نوع مراجعات گردشگران، موضوعات مورد گفت‌وگو و برنامه‌های فرهنگی این مجموعه پاسخ داد.

مدرسه علمیه‌ای در اصفهان که گردشگران خارجی را به گفت‌وگو می‌کشاند

فعالیت مدرسه علمیه ناصریه در زمینه ارتباط با گردشگران خارجی از چه زمانی آغاز شده و هدف اصلی این برنامه‌ها چیست؟

حجت‌الاسلام زمانی: فعالیت تبلیغی ویژه گردشگران در مدرسه ناصریه از حدود سال‌های ۱۳۹۱ و ۱۳۹۲ آغاز شده و از آن زمان تاکنون، با وجود تغییراتی در میزان فعالیت‌ها، به‌صورت مستمر ادامه داشته است. این مجموعه زیر نظر معاونت تبلیغ حوزه علمیه اصفهان فعالیت می‌کند.

هدف اصلی ما فراهم‌کردن فرصتی برای آشنایی گردشگران با واقعیت جامعه اسلامی و ایرانی است. بسیاری از افراد ممکن است درباره اسلام، ایران و جامعه اسلامی پرسش‌ها یا شبهاتی داشته باشند، اما در محل زندگی خود امکان دریافت پاسخ مناسب برای آن‌ها فراهم نباشد. تلاش کرده‌ایم در مدرسه ناصریه فضایی ایجاد کنیم تا این افراد بتوانند پرسش‌های خود را مطرح کنند و با مبلغان به گفت‌وگو بپردازند.

مدرسه علمیه‌ای در اصفهان که گردشگران خارجی را به گفت‌وگو می‌کشاند

برای ارتباط با گردشگران خارجی از چه ظرفیت‌هایی استفاده می‌کنید؟

مسئول دفتر تبلیغ و ارتباطات بین‌الملل معاونت تبلیغ حوزه علمیه اصفهان: از مبلغان مسلط به زبان‌های خارجی استفاده می‌کنیم. زبان‌های انگلیسی، فرانسوی و اسپانیایی از جمله زبان‌های اصلی مورد استفاده در این فعالیت‌ها هستند و در مواردی نیز از ظرفیت زبان چینی بهره می‌گیریم. حضور مبلغان زبان‌دان کمک می‌کند ارتباط مستقیم‌تری با گردشگران برقرار شود و پرسش‌های آنان بدون واسطه مطرح و بررسی شود.

مدرسه علمیه‌ای در اصفهان که گردشگران خارجی را به گفت‌وگو می‌کشاند

نمایشگاه‌های دوزبانه مدرسه ناصریه با چه موضوعاتی برگزار می‌شوند؟

مدیر مدرسه علمیه ناصریه اصفهان: موضوع نمایشگاه‌ها متناسب با اتفاقات روز در جامعه بین‌المللی و مسائل مرتبط با جامعه اسلامی انتخاب می‌شود. این نمایشگاه‌ها معمولاً در فاصله‌های سه تا شش‌ماهه و با توجه به شرایط و موضوعات مورد نیاز تغییر می‌کنند.

موضوعاتی مانند غزه، اسلام، حقوق زنان در اسلام و ایران و معرفی دانشمندان مسلمان ایرانی در نمایشگاه‌های پیشین مورد توجه قرار گرفته‌اند. بازدیدکنندگان پس از مشاهده محتوای نمایشگاه، پرسش‌های خود را مطرح می‌کنند و مبلغان به آن‌ها پاسخ می‌دهند. این برنامه‌ها هم برای گردشگران خارجی و هم برای بازدیدکنندگان ایرانی برگزار می‌شود.

مدرسه علمیه‌ای در اصفهان که گردشگران خارجی را به گفت‌وگو می‌کشاند

مهم‌ترین پرسش‌ها و دغدغه‌های گردشگران خارجی هنگام حضور در مدرسه ناصریه چیست؟

حجت‌الاسلام زمانی: نمی‌توان برای همه گردشگران یک الگوی ثابت در نظر گرفت؛ زیرا پرسش‌ها به کشور مبدأ، شرایط فرهنگی و نوع نگاه افراد بستگی دارد. گردشگران کشورهای اروپایی ممکن است دغدغه‌هایی متفاوت از گردشگران کشورهای آسیایی داشته باشند.

بخش قابل توجهی از پرسش‌ها به موضوعاتی مربوط می‌شود که در فضای عمومی جهان درباره آن‌ها بحث می‌شود یا به‌عنوان شبهه مطرح هستند. برخی افراد دیدگاه مشخصی دارند و نظر ما را درباره آن می‌پرسند؛ برخی دیگر نیز با یک پرسش یا شبهه مواجه‌اند و به دنبال پاسخ می‌گردند.

آیا روابط سیاسی کشور مبدأ با ایران نیز بر نوع پرسش‌های گردشگران تأثیر می‌گذارد؟

مدیر مدرسه علمیه ناصریه اصفهان: شرایط کشورها و نوع روابط دولت‌های آن‌ها با ایران می‌تواند در شکل‌گیری پرسش‌ها مؤثر باشد. پرسش‌های گردشگران کشورهایی که روابط دولت‌هایشان با ایران مناسب‌تر است، ممکن است با پرسش‌های افرادی از کشورهای دیگر تفاوت داشته باشد. گردشگران مسلمان، از جمله اهل سنت، نیز ممکن است پرسش‌های خاص خود را مطرح کنند. بنابراین، نوع گفت‌وگو با توجه به شرایط و دغدغه‌های هر فرد متفاوت است.

مدرسه علمیه‌ای در اصفهان که گردشگران خارجی را به گفت‌وگو می‌کشاند

گردشگران و دیگر علاقه‌مندان در چه ساعاتی می‌توانند به مدرسه ناصریه مراجعه کنند؟

مسئول دفتر تبلیغ و ارتباطات بین‌الملل معاونت تبلیغ حوزه علمیه اصفهان: مدرسه هم‌زمان با بازگشایی مسجد در ساعت ۹ صبح فعالیت خود را آغاز می‌کند و مبلغان در مجموعه حضور دارند. باز و بسته‌شدن مدرسه نیز با زمان فعالیت مسجد هماهنگ است.

میزان استقبال بازدیدکنندگان چگونه است و بیشتر چه افرادی به این مجموعه مراجعه می‌کنند؟

حجت‌الاسلام زمانی: در میان مراجعه‌کنندگان، افرادی هستند که علاوه بر بازدید از مسجد، به تاریخ مدرسه ناصریه و پیشینه این مجموعه علاقه دارند. برخی درباره تاریخ بنا و سابقه آن سؤال می‌کنند و گروهی نیز پرسش‌های اعتقادی یا سیاسی دارند.

در دوره‌هایی که شرایط خاصی مانند جنگ بر کشور حاکم بوده، میزان حضور گردشگران خارجی کاهش یافته و مراجعه‌کنندگان ایرانی بیشتر شده‌اند. در چنین شرایطی، از ظرفیت مبلغان برای پاسخ‌گویی به پرسش‌های بازدیدکنندگان ایرانی نیز استفاده می‌کنیم.

در گفت‌وگو با گردشگران، موضوعات اعتقادی و سیاسی نیز مطرح می‌شود؟

مدیر مدرسه علمیه ناصریه اصفهان: بله، برخی افراد پرسش‌های اعتقادی دارند و برخی دیگر مسائل سیاسی را مطرح می‌کنند. این موضوع در میان مراجعه‌کنندگان ایرانی نیز وجود دارد، هرچند پرسش‌های سیاسی در میان گردشگران خارجی بیشتر مشاهده می‌شود.

دسته‌ای از بازدیدکنندگان به دنبال شناخت تاریخ و پیشینه ایران هستند و گروهی دیگر درباره مسائل اعتقادی یا موضوعات روز سؤال می‌کنند. تلاش ما این است که متناسب با پرسش هر فرد، زمینه گفت‌وگو و پاسخ‌گویی فراهم شود.

آیا موضوع حجاب نیز در گفت‌وگو با گردشگران خارجی مطرح می‌شود؟

مسئول دفتر تبلیغ و ارتباطات بین‌الملل معاونت تبلیغ حوزه علمیه اصفهان: بله، حجاب از جمله موضوعاتی است که در گفت‌وگو با برخی گردشگران مطرح می‌شود. بسیاری از گردشگران خارجی درباره رعایت حجاب اطلاعاتی دارند و در شماری از گفت‌وگوها، موضوع پوشش و دلایل شخصی افراد درباره آن مورد بحث قرار می‌گیرد.

آیا تاکنون با گردشگرانی مواجه شده‌اید که درباره اصل باورهای دینی پرسش داشته باشند؟

حجت‌الاسلام زمانی: بله، برای نمونه، گردشگری از اسپانیا به نام سباستین به مدرسه ناصریه آمده بود. او می‌گفت پدر و مادرش کاتولیک هستند، اما خودش به چیزی اعتقاد ندارد و برای دیدن کشوری مذهبی به ایران سفر کرده است. در نشستی دوستانه، یکی از مبلغان مدرسه برخی استدلال‌های مربوط به اثبات وجود خداوند را برای او بیان کرد و با مثال‌های مختلف کوشید این موضوع را برایش توضیح دهد.

مدرسه علمیه‌ای در اصفهان که گردشگران خارجی را به گفت‌وگو می‌کشاند

با وجود اخبار و شرایط منطقه، آیا همچنان گردشگران خارجی به مدرسه ناصریه مراجعه می‌کنند؟

مدیر مدرسه علمیه ناصریه اصفهان: بله، با وجود مشکلات پروازی و شرایط جنگی، همچنان گردشگران خارجی به مدرسه ناصریه مراجعه می‌کنند. برخی از آنان درباره تفاوت میان تصویر ارائه‌شده از ایران در رسانه‌ها و آنچه در جریان سفر خود مشاهده می‌کنند، پرسش‌هایی دارند و با مبلغان زبان‌دان گفت‌وگو می‌کنند.

گردشگرانی از روسیه نیز در نشست‌های دوستانه مدرسه حضور داشته‌اند و در این گفت‌وگوها، مسائل فرهنگی و گاهی سیاسی مطرح شده است. امیدواریم این افراد پس از بازگشت، مشاهدات خود درباره امنیت، آرامش و زیبایی‌های ایران را برای مردم کشورشان بازگو کنند.

آیا نمونه دیگری از گفت‌وگو با گردشگران درباره مسائل سیاسی و اجتماعی وجود داشته است؟

مسئول دفتر تبلیغ و ارتباطات بین‌الملل معاونت تبلیغ حوزه علمیه اصفهان: بله، یکی از گردشگران سریلانکایی که به مدرسه ناصریه آمده بود، گفت ۲۰ سال در ایالت تگزاس آمریکا زندگی کرده و دیدگاه انتقادی شدیدی نسبت به آمریکا دارد. به گفته او، آمریکا زیبایی‌های خود را به مردم جهان نشان می‌دهد، اما مشکلاتی مانند بی‌خانمانی را به همان اندازه منعکس نمی‌کند.

مدرسه ناصریه برای دانش‌آموزان اصفهانی نیز برنامه دارد

فعالیت‌های مدرسه ناصریه به گردشگران خارجی محدود است یا گروه‌های دیگری نیز از برنامه‌های آن استفاده می‌کنند؟

حجت‌الاسلام زمانی: بازدیدکنندگان ایرانی نیز به مدرسه مراجعه می‌کنند و پرسش‌های تاریخی، اعتقادی و سیاسی خود را مطرح می‌کنند. علاوه بر این، دانش‌آموزان مدارس اصفهان نیز از برنامه‌های این مجموعه بهره‌مند می‌شوند.

برای دانش‌آموزان، مبلغان متخصص در حوزه کودک برنامه‌های متنوعی اجرا می‌کنند تا زمینه آشنایی آنان با موضوعات دینی و فرهنگی فراهم شود.

مدرسه علمیه ناصریه اصفهان با استفاده از ظرفیت مبلغان زبان‌دان، برگزاری نمایشگاه‌های دوزبانه و فراهم‌کردن فضای گفت‌وگو، فعالیت خود را در زمینه ارتباط با گردشگران و پاسخ‌گویی به پرسش‌های آنان ادامه می‌دهد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha