به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه در مشهد، پنل های علمی چهارمین کنگره بین المللی امام رضا(علیه السلام) با موضوع «امام رضا (ع) و علوم تربیتی و خانواده دینی» چهارشنبه هفتم خردادماه همزمان با سالروز پیوند آسمانی حضرت علی(علیه السلام) و حضرت فاطمه(سلام الله علیها) و با حضور پژوهشگران و نخبگان در دانشگاه امام رضا(ع) برگزار شد.
نقش تربیت اسلامی در ایجاد خانواده نمونه مبتنی بر احادیث
ضحی الشایب، از فعالان تبلیغی کشور سوریه، دانشگاه سیده رقیه سلام الله علیها دمشق، به مقاله «نقش تربیت اسلامی در ایجاد خانواده نمونه مبتنی بر احادیث» در کمیته علمی امام رضا علیه السلام، خانواده، جمعیت و فرزندآوری پرداخت و گفت: اساس تربیت از نظر امام رضا(علیه السلام) در بعد اول علم و معرفت است.
وی ضمن اشاره به حدیث امام رضا(علیه السلام) که طلب علم وسیله فهم دین و زندگی است ودشمن انسان ها جهل و نادانی می باشد، تصریح کرد: نکته مهم از نگاه حضرت رضا(علیه السلام) در تربیت رضوی، اخلاق فاضله و نیکو است که شامل صداقت و عدالت، تواضع و خضوع و احترام به دیگران است.
فعال تبلیغی کشور سوریه عبادت و نماز و روزه را موجب تقویت و نزدیکی ارتباط انسان با خدا دانست و گفت: یکی از موضوعات مهم، مطابقت دادن زندگی خود با ائمه معصومین است؛ امام رضا(علیه السلام) می فرمایند تعامل با فرزندان باید با رحمت و انصاف و عدالت باشد؛ هرکسی که کسی را در خفا موعظه ونصیحت کند، پس او را زینت کرده است و هرکس کسی را در آشکارا موعظه کند او را تحقیر و کوچک کرده است و نتیجه تربیت رضوی احترام متقابل خواهد بود.
تربیت رضوی، سیستم کامل برای ساخت بنیان خانواده و توازن بین روح و جسم انسان هاست
رقیه زینبی، دانشجوی دکترا، گروه روانشناسی دانشکده علوم انسانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم، به مقایسه ی خرسندی زناشویی و کیفیت زندگی، مادران دانشجوی دارای تک و چند فرزند با تاکید بر کلام امام رضا(علیه السلام) پرداخت و گفت: انگیزه و هدف که سبب شد پژوهش شکل بگیرد ابربحران جمعیت است و کاهش تمایل به جمعیت و فرزندآوری، چالش بزرگ برای سیاست های حاکم در کشور شده است.
دانشجوی دکترا، گروه روانشناسی دانشکده علوم انسانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم با بیان این که در میان سیاست های راهبردی که در سطح بین الملل مود توجه قرار گرفته سیاست های حوزه جمعیت از اهمیت زیادی برخوردار است، گفت: اگرچه مادران به عنوان عامل موثر در پیشبرد اهداف جوامع هستند، اما با پذیرش نقش مادری احتمال تغییرات اساسی و یا تنش هایی در کیفیت زندگی و میزان خرسندی زناشویی وجود دارد.
وی با بیان این که پژوهش های در عرصه فرزندآوری می بایست مبتنی بر سیره رضوی باشد اظهار کرد: علی بن موسی الرضا(ع) می فرمایند از ویژگی های مثبت زن در کنار یاری رسانی برای شوهر، توجه به فرزندآوری است.
پیامدهای کاهش نسل با نگاه تمدنی به روایت امام رضا علیه السلام
حجت الاسلام والمسلمین جلائیان، عضو هیات علمی و استادیار گروه علوم قرآن و حدیث، دانشگاه علوم اسلامی رضوی به پیامدهای کاهش نسل با نگاه تمدنی به روایت امام رضا علیه السلام پرداخت و گفت: اگر کسی بمیرد وفرزند نداشته باشد مانند این است که بین مردم نبوده است و کسی اگر بمیرد و جانشین داشته باشد مثل این است که نمرده است.
وی ادامه داد: یک ملت اگر جانشین داشته باشد یعنی فرزندآوری و جانشینی اتفاق بیافتد گویا امت نمرده و باقی است و در تاریخ وقتی امت ضعیف می شود مورد طمع قرار می گیرد و دیگران جای قبیله را می گیرند.
عضو هیات علمی و استادیار گروه علوم قرآن و حدیث دانشگاه علوم اسلامی رضوی با بیان این که ما نسل به نسل انسان ها را از لحاظ ذهن، فهم و درک و حتی روحی متفاوت و برتر از نسل قبل می بینیم، تصریح کرد: در طول تاریخ نسل به نسل رشد یافتگی صورت گفت تا آنجا که با رشد یافتگی در جوامع در زمان پیامبر خاتم دین اسلام آمد.
حجت الاسلام والمسلمین جلائیان ضمن اشاره به اهمیت پرداختن به فرزندآوری و تلاش در راستای ارتقای نسل ها، ابراز امیدواری کرد که بتون گام های اساسی در راستای مانایی نظام اسلامی و ارتقای آن برداشت.
تحلیل چندبُعدی تمکین زن در خانواده:
رویکردی تلفیقی از منظر علوم تربیتی و حقوق با تاکید بر فرمایشات حضرت رضا(ع)
سیدمسعود یثربی، استاد مدعو گروه الهیات و معارف اسلامی دانشگاه بین المللی امام رضا(علیه السلام) به موضوع تحلیل چندبُعدی تمکین زن در خانواده: رویکردی تلفیقی از منظر علوم تربیتی و حقوق با تاکید بر فرمایشات حضرت رضا(علیه السلام) پرداخت و گفت: در نگاه امام رضا(علیه السلام) تمکین زن از شوهر تنها در چارچوب معروف و حسن معاشرت معنا می یابد و هنگامی که با رفتار عادلانه ، محبت آمیز و اخلاق مدار شوهر همراه شود، بنیان خانواده را در سطح عمیق تقویت کرده و بر سلامت روانی فرزندان نیز به تبع اثر خواهد گذاشت.
وی با بیان این که مفهومی چون «تمکین» نه امری تحکمی، بلکه یک رابطه دو طرفه و متعهدانه است که در بستر محبت و مسئولیت پذیری متقابل شکل می گیرد، به روایت امام رضا(علیه السلام) اشاره و خاطر نشان کرد: امام رضا(علیه السلام) در پاسخ به سوالی درباره رعایت حقوق زن و شوهر می فرمایند که «زن، امانت خدا در دست مرد است، باید با او با رحمت ومحبت رفتار کند و اونیز باید در خانه ی شوهرش، خود را نگه دار باشد و شوهر را ناراضی نکند.»
بازسازی خطاهای شناختی مرتبط با کاهش تمایل به فرزندآوری با استناد به آموزه های رضوی
دکتر مرضیه شریفی، استادیار دانشگاه معارف قرآن و عترت علیهم السلام، اصفهان به مقاله بازسازی خطاهای شناختی مرتبط با کاهش تمایل به فرزندآوری با استناد به آموزه های رضوی در کمیته علمی امام رضا(علیه السلام)، خانواده، جمعیت و فرزندآوری پرداخت و گفت: در سال های اخیر شاهد کاهش نرخ فرزندآوری در بسیاری از کشورهای جهان بوده ایم که این پدیده تحت تاثیر عوامل متعددی از جمله تغییرات اجتماعی، فرهنگی و روانشناختی قرار دارد.
وی با بیان این که در این مطالعه و پژوهش علمی به بررسی تاثیر خطاهای شناختی بر کاهش تمایل به فرزندآوری و تحلیل نقش این سوگیری ها در جوامع پرداخته شده است، به خطاهای شناختی درباره سن مناسب ازدواج جوانان اشاره و ابراز کرد: سن بالای ازدواج چالش های زیادی دارد که از جمله سبب کاهش دوره باروری زنان، تغییر اولویت های زندگی، افزایش نرخ طلاق و بی ثباتی رابطه و تغییرات فرهنگی و هنجارهای اجتماعی می شوند.
استادیار دانشگاه معارف قرآن و عترت علیهم السلام با بیان این که امام رضا(علیه السلام) می فرمایند به خداوند خوش گمان باش زیرا خدی عز و جل می فرماید: من نزد گمان بنده مومن خویش هستم. اگر به من خوش گمان باشد، به خوبی با او رفتار می کنم و اگر به من بد گمان باشد، به بدی با او رفتار می کنم. و بنابراین در ازدواج و فرزندآوری باید از گمان بد در زمینه عدم تامین مالی پرهیز کرد زیراکه خداوند متعال رزاق و بخشنده است.
دکتر شریفی با بین این که برای افزایش تمایل به فرزندآوی، می بایست به بازسازی شناختی و اصلاح نگرش ها با استفاده از آموزه های دینی توجه ویژه ای شود، تصریح کرد: آموزش و آگاهی بخشی درباره مزیت های فرزندآوری، ارائه اطلاعات متعادل و حمایت های اجتماعی می تواند در تصمیم گیری آگاهانه نقش موثر تری داشته باشد.
حجت الاسلام رضا مرشدلو، استادیار گروه علوم و قرآن و حدیث، دانشکده الهیات دانشگاه فردوسی مشهد نیز به تاثیر فرزندآوری بر پیشرفت فرهنگ عمومی با تکیه بر روایات پرداخت و گفت: سبک زندگی ایرانی اسلامی امروز در حال تغییر است و بنابراین آنچه که تهدید می شود نهاد خانواده و فرهنگ بعنوان اساسی ترین رکن خانواده می باشد.
وی با بیان این که جامعه پیر و فرسوده نمی تواند مولد باشد، عنوان کرد: باید در فرهنگ و سبک زندگی تجدید نظر کرد؛ خود فرزندآوری صدقه جاریه و وقف است و در این زمینه می بایست مبتنی بر سیره رضوی اقدام کرد.
انتهای پیام ۳۱۳/۴۹










نظر شما