شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024
قطبی

حوزه/ حجت الاسلام والمسلمین قطبی گفت: ورود به مسائل جدید با نگاه و زاویه فقه از دو جنبه ضرورت دارد، نخست این که حاکمیت در اختیار است و باید به مسایل جدید ورود کنیم و دوم اینکه سرعت تحولات به قدری سریع و بالا است اگر ورود نکنیم از مطالبات مردم عقب می افتیم.

به گزارش خبرگزاری«حوزه» از اصفهان، حجت الاسلام والمسلمین محمد قطبی، پیش از ظهر امروز در سلسله نشست های فقه مضاف با موضوع «فقه امنیت»، در مدرسه حضرت ولیعصر(عج) اظهار کرد: ورود به مسائل جدید با نگاه و زاویه فقه از دو جنبه ضرورت دارد، نخست این که حاکمیت در اختیار است و باید به مسایل جدید ورود کنیم و دوم اینکه سرعت تحولات به قدری سریع و بالا است اگر ورود نکنیم از مطالبات مردم عقب می افتیم.

رئیس دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان در باب فقه امنیت و اهمیت پرداختن به امنیت، افزود: امنیت در زمینه های مختلف قابل طرح است مثلا امنیت غذایی و امنیت سیاسی با این وسعتی که امروزه قابل طرح است، لذا باید با نگاه فقهی به این مقولات بنگریم تا آن که بتواند تامین کننده منافع ما باشد؛ باید بحث های عمیقانه، فقهی و حکیمانه در موضوعات مختلف جدید مبتلا به  چون امنیت و صورت بگیرد.

وی افزود: به عنوان مثال چون فقه امنیت در سیاست صورت نگرفت ما گرفتار خطاها و اشتباهاتی در زمینه برجام که ارتباط مستقیم با امنیت سیاسی در بعد جهانی دارد، شدیم.

قطبی یادآور شد: امروز برخی مقولات چند بعدی است، مثلا در لایحه fatfهم بحث امنیت اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی مطرح می شود که باید با نگاه فقهی به این مقوله عمیقانه پرداخت.

وی ادامه داد: امنیت اطلاعاتی یکی از مهمترین حوزه های امنیت است که باید به آن توجه کنیم، البته پیش زمینه آن بحث های عمیقانه فقهی است تا سیاست های فقهی را در عصر دیجیتال و فیجیتال جهانی   برای حفظ حریم خصوصی تبیین کنیم.

رئیس دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان ابراز کرد: چگونگی صیانت و تشریح احکام و بیان موضوع از جمله مسایلی است که به آن نپرداختیم، بنابراین یا مسایلی متعددی هست که ما به آن نپرداختیم و یا آنکه اگر پرداختیم عمدتا پراکنده است و در قالب یک نظام واره منسجم در دسترس نیست.

وی یادآور شد: تامین امنیت اجتماعی و روانی نیز در قالب مثلا حکم نگاه و نظر به نامحرم می تواند یک وسعت بزرگی را شکل دهد که باید در باب فقه امنیت به آن پرداخته شود.

قطبی خاطرنشان کرد: حاکمیت سرزمینی و جغرافیایی در بحث امنیت سیاسی از اوجب واجبات است؛ امنیت ملی اولویت یک است و شاید در تبیین های بعدی، امنیت دینی و فرهنگی و اجتماعی اولویت قرار می گیرد. همچنین وقتی صحبت از امنیت اقتصادی می کنیم یعنی صنعت نفت ملی شود و fatfبراساس شرع و اسلام امضا شود.

وی تاکید کرد: این مباحث باید عمیقانه در متن حوزه گفته و پرداخته شود و ورود حوزه های علمیه به چنین موضوعاتی لازم است؛ باید بحث های علمی و فقهی این موضوعات در حوزه ها صورت می گرفت و سپس پژوهش های ما دراختیار مدیران کشور قرار گیرد تا در صحنه عمل اجرایی شود.

رئیس دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان عنوان کرد: متاسفانه در طول این مدت آنچه را که هم فهمیدیم به آن عمل نکردیم که واقعا ضعف بزرگی است، موضوع دیگری که قابل اهمیت است اینکه وقتی بحث های عمیقی شد باید این مطالب به مدل های اجرایی و کاربردی تبدیل شود، همچنین مسایل فقهی در حوزه اقتصادد، سیاسی و اجتماعی باید تبدیل به مدل های اجرایی شود.

وی اذعان کرد: در حوزه تبدیل و ترجمه بحث های فقهی و احکام الهی به مدل های اجرایی هم حوزه های علمیه وظیفه دارند و متاسفانه کار جدی نکردیم، شهید بهشتی واقعا عالمی بود که در زمینه ترجمه مباحث فقهی و تبدیل به به مدل اجرایی فعالیت جدی کرد.

وی تاکید کرد: جریان عمومی حوزه علمیه عمدتا در مقابل فقه مضاف مقاومت نمی کنند و چه بسا ذهن ها از طلبه پایه یک باید پیرامون موضوعات جدید شکل بگیرد، امروزه امنیت غذایی بحث های عمیق و ریز را می مطلبد، چرا که موضوعات خاص بیوتروریست ها شکل می گیرد.

انتهای پیام

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha