شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024
آیت الله جوادی آملی

حوزه/ روزه برای این است که انسان به تقوا برسد: ﴿لعلّکم تتقون﴾ و انسان باتقوا دو درجه دارد: یکی همان بهشتی که در آن نعمتهای فراوان موجود است:﴿إنّ المتقین فی جنّاتٍ ونَهَرٍ﴾ و این برای لذایذ ظاهری است. یکی هم مقام عنداللهی شدن است﴿فی مقعد صدقٍ عند ملیکٍ مقتدر﴾.

به گزارش خبرگزاری حوزه، حضرت آیت الله جوادی آملی در کتاب ارزشمند حکمت عبادات در خصوص باطن روزه اظهار داشتند: روزه برای این است که انسان به تقوا برسد: ﴿لعلّکم تتقون﴾ [۱]. و انسان باتقوا دو درجه دارد: یکی همان بهشتی که در آن نعمتهای فراوان موجود است:﴿إنّ المتقین فی جنّاتٍ ونَهَرٍ﴾ [۲] و این برای لذایذ ظاهری است. یکی هم مقام عنداللهی شدن است﴿فی مقعد صدقٍ عند ملیکٍ مقتدر﴾ [۳] در این مرحله دیگر سخن از سیب و گلابی نیست. چون جنت و نهر، مأکولات و مشروبات از آنِ جسم و بدن اوست امّا لقای حق برای روح اوست. این سرّ و باطن روزه است.

ایشان در ادامه با اشاره به حدیثی از امام صادق علیه السلام اذعان داشتند: امام صادق (علیه‏ السلام) فرمود:«للصائم فرحتان، فرحة عند إفطاره وفرحةعند لقاء الله» [۴] روزه ‏دار دو وقت خوشحال است؛ یکی هنگام افطار و دیگری هنگام ملاقات با پروردگار. و در جای دیگر می ‏فرماید:«للصائم فرحتان حین یفطر وحین یلقی ربّه عزّ وجلّ» [۵]. روزه‏ دار در بعضی دعاها از خداوند، جمال تام می ‏خواهد:«اللّهم إنّی أسألک من جمالک بأجمله وکلّ جمالک جمیل» [۶]. حیف است که انسان به خودش و به غیر خدا و به هر آنچه که متغیّر است، دل ببندد؛ زیرا هر چه غیر خداست، در معرض زوال و تغییر است و نمی‏ تواند جزای انسان باشد؛ جزای روزه‏ دار، لقای حق است.

معظم له به فرازهایی از دعای سحر اشاره کردند و ادامه دادند: به ما گفته ‏اند، جمال مطلق را در سحرهای ماه مبارک رمضان، بخواهید. چه مقام بلندی برای انسان میسور بود که به ما گفته ‏اند: بگویید: «اللّهم إنّی أسألک من نورک بأنْوره وکلّ نورک نیّر» این ادعیه را در ماه مبارک رمضان به ما آموختند برای اینکه انسان روزه‏ دار، لایق چنین سخن گفتن است و این دهان می‏ تواند بگوید:«اللّهم إنّی أسألک من جلالک بأجلّه وکلّ جلالک جلیل» [۷]. سخن از حور و غلمان، سیب و گلابی و جنّات و نهر نیست؛ بلکه سخن از کمالات معنوی است و این مقام برای انسان وجود دارد، اگر این مقامات برای ما نبود، دستور خواندن این دعاها را نمی‏ دادند. پس می‏ شود به آن مقام رسید.

آیت الله العظمی جوادی آملی با بیان حدیثی از امام کاظم علیه السلام در خصوص ارزش حقیقی انسان ابراز داشتند: روایت لطیفی را مرحوم کلینی از امام هفتم (سلام‏ الله‌علیه) نقل فرموده، که حضرت فرمود:«إنّ أبدانکم لیس لها ثمن إلاّ الجنّة، فلا تبیعوها بغیرها» [۸] بدن شما به اندازه بهشت می‏ ارزد؛ آن را به غیر بهشت نفروشید که ضرر خواهید کرد. مرحوم محقق داماد می‏ فرماید: این روایت ناظر به آن است که روحتان فوق بهشت است. روح را باید به «جنّة اللّقاء» بدهید. روحتان بایستی به ﴿عند ملیکٍ مقتدر﴾ برسد و بهترین راه برای عنداللهی شدن روزه گرفتن است [۹]. باطن روزه به صورت لقای خدا ظهور می‏ کند و برای انسان، همتی بالاتر از لقای حق فرض ندارد. چون انسان موجودی ابدی است که هرگز از بین نمی‏ رود، بلکه در نهایت از عالَمی به عالَم دیگر منتقل می‏ شود. و اگر باطن روزه نصیب او شد، پیوسته در محضر حق است.

منبع: کتاب حکمت عبادات اثر حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی

[۱] ـ سورهٴ بقره، آیهٴ ۱۸۳.

[۲] ـ سورهٴ قمر، آیهٴ ۵۴.

[۳] ـ سورهٴ قمر، آیهٴ ۵۵.

[۴] ـ وسائل‏ الشیعه، ج ۱۰، ص ۴۰۳.

[۵] ـ روضة المتقین، ج ۳، ص ۲۲۶؛ وسائل‏ الشیعه، ج ۱۰، ص ۴۰۰.

[۶] ـ مفاتیح الجنان، دعای سحر.

[۷] ـ همان.

[۸] ـ کافی، ج ۱، ص ۱۹، ح ۱۲.

[۹] ـ : «جعله (علیه ‏السلام) الجنّة ثمن البدن، إشارة إلی أنّ ثمن جوهر النفس المجرّدة هو الله سبحانه فکأنه (علیه ‏السلام) قال: أما إنّ أبدانکم ثمنها الجنّة فلا تبیعوه ها وأمّا نفوسکم المجرّدة وأرواحکم القدسیّة فإنّما ثمنها هو الله سبحانه والفناء المطلق فیه وفی مشاهدة نور وجْهه الکریم فلا تبیعوها بغیره» (تعلیقه میرداماد بر اصول کافی، ص ۳۸).

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha